Tillbakablick på februari månads träning

Då var vi inne på februari månads sista dag och det har blivit dags att summera månadens träning. På det stora hela var det en lyckad träningsmånad såtillvida att jag lyckades köra så gott som samtliga av mina nyckelpass enligt planerna. I några av passen kom jag inte riktigt upp i den önskade farten, men i en hård träningsperiod kommer alltid bättre och sämre dagar. Huvudsaken är att de flesta av passen lyckas som planerat.

Innan månaden påbörjades hade jag som målsättning att komma över 500 km i mängd. Då tänkte jag i och för sig inte på att februari endast har 28 dagar, men inte heller det skulle ha varit något hinder om jag kört den sista av mina tre hårda veckor enligt den planerade mängden. Nu blev det totalt 460 km löpning i februari.

Mängden får dock aldrig bli ett tvång. Först kommer kvaliteten, först sedan kommer mängden om det finns tillräckligt med krafter i kroppen att genomföra passen i den önskade utsträckningen. Nu kände jag mig lite sliten under min tredje och sista hårda vecka under mitt förra träningsblock och därför minskade jag på mängden till 108 km istället för 140 km som var min ursprungliga plan.

Bra så, men i mars månad hoppas jag ha den stryktålighet som krävs för att både orka köra mina kvalitetspass och samtidigt överskrida 500 km löpning. Mars månad ser jag annars som nyckelmånaden i uppbyggnadsfasen ifall jag har ett maraton i maj eller början av juni. Det är då jag oftast kör som allra hårdast och följaktligen också brukar vara som mest sliten. Det gäller alltså att vara noggrann i det mesta man gör för att både hålla sig frisk och skadefri under denna månad.

Nu har jag även fått anmält mig till Köpenhamn Marathon som äger rum 21 maj. Innan dess skall jag se till att få ett halvmaraton genomfört i april. Troligen blir det Helsinki Spring Marathon 23 april som blir mitt första lopp för året.

Förra veckan blev det alltså en lugn, återhämtande vecka. Denna vecka påbörjar jag alltså en tuffare träningsperiod igen där jag denna gång hoppas orka med en stegring av träningsmängden över alla tre veckor.

Förra veckans träning:

Måndag 20.2:

12 km lugnt + styrka 30 min.

Tisdag 21.2:

2×1600-1200-800 meter (tot. 15 km) + styrka 30 min. (Botniahallen)

Onsdag 22.2:

Lugnt morgonpass 11 km + styrka 30 min.

Torsdag 23.2:

1km uppvärmning, tempopass 10 km på 36:22 (16-18 km/h) på löpband + styrka 30 min.

Fredag 24.2:

Lugnt pass 12 km

Lördag 25.2:

Långpass 30 km i stegrande, men lugn fart ∼4:50 min./km.

Söndag 26.2:

Vila

Totalt 92 km löpning under veckan. Totala mängden löpning under februari 26o km.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *