Tillbaka till löpningen igen!

Så jag har längtat! Idag drog jag äntligen mitt första ordentliga löppass på drygt 3 veckor. 10 km blev det varav största delen i riktigt hyfsat tempo.

20130210_144126

Ännu igår kändes tanken på att dra mer än 3 km löpning helt främmande på grund av all smärta. Men efter en god natts sömn märkte jag imorse att något hänt med mig. Jag försökte dock att inte vara alltför optimistisk med tanke på att jag även tidigare känt mig bra i skick för att sedan genast efter några hundra meter konstatera att det inte gick att springa idag heller.

Idag fungerade det däremot riktigt bra. Jag började mycket försiktigt och var lite rädd för att trycka på ordentligt de första tre kilometrarna. Efterhand märkte jag dock att känslan är helt annorlunda än den varit tidigare och jag började våga mig på att trycka på ordentligt med min högerfot.

Totalt blev det alltså 10 km löpning idag varav jag sprang ca. 7 km i 14 km/h. Det är alltså inte frågan om några grymma farter ännu, men jag känner ändå att grunden är såpass bra att jag inte ligger speciellt många veckor från en hyfsat bra löpform ifall jag får vara i frisk.

Kroppen var kanske inte i någon toppform idag, men det beror säkert till stora delar på det stenhårda alternativa passet som jag drog i gymmet igår. Pulsen var även den kanske lite högre än normalt vid dessa farter på grund av uppehållet med löpning, men dock inte så hög som jag väntade mig. Jag låg på ca. 80 % av maxpulsen vid 14 km/h. Vanligen brukar jag ligga på ca. 75 % av max vid dessa farter.

Annars började vi dagens träningspass vid simhallen med styrketräning på ca. 45 minuter innan löppasset. Denna vecka blev det totalt 9 träningspass fördelat enligt följande:

Måndag 4.2:

Morgon: 45 min. motionscykel hemma

Kväll: 10×1 km på crosstrainer i Wasa Sports Club

Tisdag 5.2:

Morgon: 45 min. motionscykel hemma

Kväll: Uppvärmning 2 km, 1x1000m. på 3:35, 10×4 min. på spinningcykel (Botniahallen)

Onsdag 6.2:

Vila

Torsdag 7.2:

Uppvärmning 3 km, 1-2-3-3-2-1 km intervaller, nedjoggning 3 km på crosstrainer i WSC, totalt 20 km

Fredag 8.2:

Morgon: 45 min. motionscykel hemma

Kväll: 45 min. motionscykel hemma

Lördag 9.2:

7 min. spinning, 3 km löpning, 3×3 km-4×4 km-5×1 km, 5 km nedjoggning, totalt ca. 35 km. Wasa Sports Club

Söndag 10.2:

Styrketräning 45 min. 10 km löpning på ca. 47 min.

20130210_144031

Join the Conversation

2 Comments

 1. says: Heidi (hejdi.blogspot.com)

  Hur gör du med vilodagar? En per vecka och lugnare veckor emellanåt (hur ofta?) eller flera vilodagar ibland? Har funderat mycket på detta, kör oftast med 1-2 vilodar/vecka men har svårt att ta viloveckor. Vissa rekommenderar lugnare vecka var tredje eller fjärde vecka men det tycker jag känns för ofta. Vad har du för synpunkter på detta ämne? 🙂

  1. says: Bennysjo

   När jag tränar inför maraton med ett klart mål i sikte tränar jag tre veckor stegrande hårt innan jag tar en lite lugnare vecka med efterföljande testlopp. Dessa testlopp försöker jag köra längre och längre från månad till månad.

   Under tävlingssäsong kör jag inga egentliga lugnare veckor, förutom innan tävling då förstås.

   Nu har det blivit som det blivit pga. min skada, men planerar att köra detta upplägg igen när jag blir frisk.

   Vilodagar kör jag egentligen bara när det känns omöjligt att få tid för träning pga. jobb eller andra hinder som t.ex. trötthet. Vanligtvis brukar jag väl ha en vilodag varannan vecka skulle jag tro. Annars blir det att jag försöker träna vettigt med lugnare återhämtande pass mellan de hårdare kvalitetspassen som jag oftast tränar 3 ggr i veckan. Aktiv vila kunde man kalla det.

   Nu blir det säkert mer alternativ träning i framtiden eftersom jag inte vill riskera benet i alltför hög grad.

   Jag vet inte om jag kan rekommendera detta upplägg för andra, men jag har under hela mitt liv kört med väldigt få vilodagar och tycker att det passat mitt liv rätt bra. Jag blir helt enkelt så pigg av träningen och kommer bra igång av det efter arbetsdagen. Det gäller bara att hitta rätt mix av lugna och hårda pass om man kör som jag.

Leave a comment
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *