Testlopp 10 km

Idag var det dags för ett testlopp på 10 km i Botniahallen. Testet var med i programmet mest för att få en liten fingervisning över min kapacitet för tillfället för att förenkla uppgörandet av träningsprogrammet inför Barcelona Marathon 17.3.2013. Jag hade inga ambitioner att dra detta lopp i min absoluta maxfart, utan siktade på att hitta en avslappnad rytm att hålla under hela loppet.

Benny Sjölind löptest

Nedjoggning

Jag var inte riktigt optimistisk inför testet eftersom jag känt mig riktigt trött efter de tunga veckorna som jag hade innan julen. För tillfället saknar jag dessutom driv i steget, vilket förutom träningsmängden även beror på otillräcklig stretching de senaste månaderna. Dessutom kändes det som att veckans intag av julmat inte direkt gjort mig snabbare. Det fanns alltså gott om bortförklaringar ifall testet inte skulle ha gått som väntat.

Det visade sig dock att farhågorna var obefogade eftersom jag sprang testet på 37:18, vilket enligt den omvandlingskalkylator som jag använder mig av skulle motsvara 2:56 på maratonsträckan redan i dagens läge. Med tanke på årstiden och det faktum att jag drog loppet en bra bit från maxfart är tiden en riktigt positiv indikator över min utveckling som löpare.

Jag räknar med att kunna utmana 36-minuters strecket vid nästa testlopp som kommer att genomföras i slutet av januari. Detta skulle enligt omvandlingskalkylatorn motsvara 2:49:55 på maratonsträckan.

Sluttid test

Sluttid

En sak som säkert kan underlätta ifall jag siktar på en bättre tid är om jag skulle bli bättre på att känna av farten. Ifjol blev jag till slut ganska duktig på att känna vilken fart jag höll både under intervallerna och under mina långlänkar. Efter den skadeperiod som jag hade i höstas har en del av denna känsla försvunnit.

Idag drog jag de 3 första kilometrarna i 3:33-fart, medan medeltalet för hela loppet blev 3:43/km. Det säger en hel del om den ojämna fart som jag höll i loppet. Det positiva är dock att jag aldrig kände att farten skulle ha varit för hög, utan det var främst en försiktighetsåtgärd att sakta ner tempot efter de tre första kilometrarna. Om jag skulle klara att hålla hela 10 km i 3:33-fart skulle tiden för hela loppet bli 35:30, men en så bra tid kommer jag knappast att sikta på vid nästa testlopp utan under 36 minuter får räcka som målsättning.

återhämtning

Återhämtning

Efter testet lade jag benen i högläge med is och plastfilm runt. Det är ett mycket bra sätt att påskynda återhämtningen efter ett tufft pass. Nu återstår som sagt bara att skärpa till sig med stretchingen för att börja få lite flyt i steget igen.

Tags from the story
, ,
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *