Fredagströtthet

Jag vaknade som vanligt tidigt denna fredag. Jag hade ställt in väckarklockan på 5.25 och planerade att först ta 15 minuter på motionscykeln för att värma upp benen innan löppasset. Till skillnad från de flesta andra fredagar var jag dock inte alls sugen att bege mig ut på någon morgonlöpning idag. Det tog ett bra tag innan jag kom mig på benen och inse nödvändigheten med att bege mig ut på ett löppass redan från morgonen.

PicsArt_1366352355085
I slutet av mitt löppass började solen äntligen visa sig.

Nödvändigt är det absolut med morgonpass på fredagarna ifall jag alls skall träna dessa dagar eftersom jag sällan har lusten eller orken att göra något efter fredagens jobbdag. Då vill man helst bara njuta av det veckoslut som har påbörjats. Tyvärr är jag oftast så trött på fredagskvällarna att det sällan brukar finnas speciellt mycket ork för någonting alls. Det beror säkert på att jag alltid har så fullt program inne i veckorna att jag alltid är helt slutkörd när jag äntligen får slappna av.

Nåja, efter några kaffekoppar kom jag mig till sist iväg på mitt löppass som idag blev 15 km långt i ett tempo som knappast var speciellt mycket hårdare än gångfart. Jag orkade inte ens kolla min fart på gps-klockan, utan försökte bara se till att få ihop mina kilometrar. Det är sällan jag har speciellt hård fart på mina återhämtningspass nuförtiden. Jag försöker istället se till att lägga all min energi på kvalitetspassen och sparar på kroppen tills dessa dagar.

Min uppfattning är att många kör alldeles för hårt på sina återhämtande löppass. Å andra sidan finns det många olika sätt att genomföra sin träning. Jag kör ju mina kvalitetspass extremt hårt, med följden att jag inte ens skulle orka köra mina återhämtande pass i ett bra tempo fastän jag försökte. Om jag istället sparade lite på krafterna och inte körde det sista ur min kropp på kvalitetspassen kanske jag skulle ha lite jämnare fart över mina träningspass under veckan.

Imorgon är det dags för ett långpass igen. Då har jag tänkt mig att dra 36 kilometer i rätt skaplig fart. Det börjar vara dags att öka farten på mina långpass nu eftersom benet har hållit bra för mina mängder den senaste tiden. Jag är dock rätt sliten just nu och kommer knappast att köra i något överdrivet tempo imorgon. Nästa vecka har jag tänkt mig att ta en lugnare vecka eftersom jag kört tre veckor hårt nu. Följande veckosluts långpass på 40 km får istället bli något av ett test på min form just nu.

2013-04-19 05.26.33_20130419092618448
Härligt med snöfria vyer och framförallt helt snö- och isfria vägar. Gårdagens skyfall gjorde susen.

PicsArt_1366392106043
Många modiga hade sökt sig till uteserveringarna idag trots att det var rätt kallt ännu idag. Det är väl ett vårtecken om något!

PicsArt_1366391955450
Kvällens kolhydratuppladdning med Tikka Masala och en ny bekantskap på ölfronten. Till detta Aroma-bröd.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *