Tempopass med trötta ben

Veckan har börjat bra då jag i och med dagens löppass redan är uppe i 69,2 km löpning. Idag kände jag mig ändå rätt sliten under mitt tempopass så nu blir det att ta det försiktigt under veckoslutet så att det inte blir för mycket.

Ibland känns det som att det kan bli lite för mycket av det goda. Framförallt är det den otillräckliga vilan vid sidan om min träning som sliter rätt hårt. Jag trivs alldeles ypperligt med att träna varje dag och det ger mig mycket energi i vardagen, men ibland känns det som att dagarna är lite väl fyllda med aktiviteter. Det skulle vara skönt att vara hemma och slappna av lite mer även under vardagarna. Vi får se hur det blir senare i år, troligtvis kommer detta att bli ett år med stora förändringar i mitt liv…

Igår körde jag ett återhämtande löppass på 16 km tillsammans med syrran. Idag var det dags för mitt andra kvalitetspass för veckan då 12 kilometer skulle avverkas på 46 minuter och 30 sekunder. Om jag räknat rätt borde det ha inneburit en fart på 15,48 km/h eller 3:52 min./km. Löpbanden vid Wasa Sports Club fortsätter dock att förbrylla mig.

För att undvika att tiden hinner rinna iväg alltför mycket innan jag startar upp min tempodel har jag börjat köra med en flygande start genast efter min uppvärmning. Idag körde jag först med en 3 km lång uppvärmning och ställde sedan in farten på 15,5 km/h och lutningen på 1% och såg till att farten var den rätta genast från början av tempodelen.

Till min förvåning visade dock tiden mellan 3:59-4:00 vid varje kilometerpassering, vilket inte borde vara möjligt med dessa farter. Troligen beror det på att löpbanden är felkalibrerade eftersom jag är rätt säker på att jag hade de rätta farterna på löpbandet. Sådan var i alla fall känslan. Eller så var jag bara ovanligt sliten idag.

För att komma ner till de rätta tiderna ökade jag dock rätt rejält på tempot de sista kilometerna och ökade till 16 km/h när det var 4 km kvar. Från det ökade jag till 16,5 km/h när det återstod 2 km av tempopasset. Den sista kilometern körde jag i 17 km/h. Tiden blev sist och slutligen rätt nära den önskade eftersom jag landade på 46:48, så jag får väl ändå se det som ett lyckat träningspass.

Med en uppvärmning och nedjoggning på 3 km fick jag totalt ihop 18 km löpning idag. Efter detta blev det ännu styrketräning i drygt en timme innan jag begav mig av hemåt.

tempopass 23.1.2014 varvtider
Dagens tempopass. Först uppvärmning på 3km, sedan tempodelen på 12km och till sist nedjoggning på 3km.

tempopass 23.1.2014 effekt
Effekten. Lite väl hög puls var det här. Jag kände mig också rätt trött idag.

PicsArt_1390506576808

Oftast blir det en iskall smoothie genast efter träningen. Jag inbillar mig att just kylan ytterligare påskyndar återhämtningen. Åtminstone känner jag mig oftast riktigt fräsch på morgonen efter att jag druckit denna “dunderdryck” blandat med spenat.

PicsArt_1390506009668
Idag blev det även lite kvarg och ytterligare en smoothie.

PicsArt_1390505938636
Toffe sitter alltid snällt och väntar på att få slicka det sista ur våra yoghurtar eller smoothies.

PicsArt_1390506477042
Annars har det varit en vecka fylld av delikatesser av alla de slag på lunchpauserna. Här en sallad på Sweet Vasa igår. Är det annars bara kvinnor på det stället? Jag var ensam kille ännu en gång då jag åt där igår. Kanske något att tipsa mina singelkompisar om… 🙂

PicsArt_1390506817317
Även på hemmaplan har det bjudits på delikatesser. Här en smaskig sallad som Heidi gjorde på måndagskvällen. Annars brukar jag för det mesta nöja mig med en smoothie samt ägg och spenat efter träningarna. Jag tycker nämligen inte att det behövs varm mat på kvällen, åtminstone inte på vardagarna.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *