Supertusingar

Idag var det dags att införa lite mer fart i min kvalitetsträning. Jag beslutade mig därför för att dra de så kallade supertusingarna. Varifrån får de alla namn? Eftersom detta var första gången på länge som jag dragit sträckor på 400 meter och kortare på mina kvalitetspass beslutade jag mig för att gå ut rätt blygsamt och endast dra fem stycken serier av dessa. Ett riktigt tufft pass blev det trots detta. Det märks att jag inte kört speciellt mycket fartträning den senaste tiden då benen stumnade rätt ordentligt på de sista serierna.

PicsArt_1367952104193

Precis som igår var det ett helt utmärkt väder idag, med sol och ca. 15 plusgrader. Därför beslutade jag mig för att för första gången i år dra intervallerna på utomhusbana. Lite skiljer det från att dra dessa inomhus i Botniahallen på grund av allt vindmotstånd, men nu börjar det vara hög tid att vänja sig vid all typ av träning i utomhusförhållanden.

Synkningen till Polars analysverktyg fungerade inte nu på kvällen, så därför har jag inte speciellt mycket att gå på då det gäller de exakta tiderna på mina intervaller. Men jag försökte hålla relativt jämn fart på intervallerna och tror att jag lyckades rätt bra med detta.

Jag började med en uppvärmning på 3 km i ungefär 14 minuter och gjorde därefter lite dynamisk stretching, löpskolning och några stegringslopp på ca. 100 meter. Därefter påbörjade jag mina supertusingar som jag drog i en serie på 400-300-200-100 meter, med 30 sekunders joggvila mellan nämnda distanser. Dessa serier drog jag fem gånger med 2-3 minuters ståvila mellan serierna.

Jag kollade endast tiderna på mina första intervaller och då körde jag i farter på 76 sekunder på 400 meter, 56 sekunder på 300 meter, 37 sekunder på 200 meter och 18 sekunder på 100 meter. Därefter orkade jag inte följa med på klockan de exakta tiderna för resten av intervallerna, utan försökte köra på känsla för att sedan kontrollera tiderna via analysverktyget när jag kom hem. Jag hoppas att detta börjar fungera snart igen…

Det märks att jag är i behov av lite mer fartträning just nu. Det är ju inte så att en maratonlöpare behöver vara speciellt snabb, men med tanke på löptekniken och spänsten i steget är det bra att få in lite fartträning ibland. Idag kändes det som nämnt riktigt tufft i slutet av passet, men jag hoppas att benen blir piggare även vid dessa typer av pass när jag från och med nästa vecka minskar på mina mängder.

Efter supertusingarna som alltså totalt blev 5 km, drog jag ännu en nedjoggning på ungefär 5,5 km i stegrande tempo. Den sista kilometern körde jag i 3:50 min./km på nedjoggningen. Totalt blev det 15 km löpning ikväll.

PicsArt_1367951069339
Denna nyttiga “energistång” är perfekt att äta genast efter genomfört träningspass.

PicsArt_1367951247359
När jag kom hem blandade jag ihop en grön smoothie för att “boosta” min motståndskraft.

PicsArt_1367952202500
Dagens utmärkta lunch vid Panorama, broilerwok och lax.

Join the Conversation

2 Comments

    1. says: Benny

      Det var en riktig genomkörare måste jag säga. Just detta upplägg gör nog att man får kämpa rätt ordentligt på grund av den korta vilan. Även om längre intervaller kanske är ännu viktigare med tanke på maraton, så fyller nog också dessa sin funktion. De väcker kroppen rejält och gör en till en starkare löpare. Skadar heller inte med lite snabbhetsträning för en man i min ålder. 🙂

Leave a comment
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *