Superfoods-den nya mattrenden

Igår var det igen dags att fylla på lite av råvarulagret av det som i vardagsspråk har kommit att kallas för ”superfoods” på grund av dess höga näringsinnehåll i förhållande till den energi som maten ger. Jag är lite osäker på varifrån uttrycket superfoods uppkommit och varför denna typ av mat blivit så inne just nu.

Kanske är det för att vi nuförtiden blivit allt mer medvetna om vad vi stoppar i oss eller så är det helt enkelt för att vi människor har en tendens att söka oss efter nya och spännande trender i hopp om att dessa skall vara något revolutionerande nytt för vår hälsa.

Hursomhelst ser jag inget dåligt med att man intresserar sig för en hälsosammare livsstil och nya råvaror med ett högre näringsinnehåll oavsett vad man väljer att kalla produkterna. Många av de råvaror som vi är vana med sedan barnsben är ju som bekant fyllda med tomma kolhydrater och inte speciellt näringsrika.

Dessutom är det en hälsosam utveckling ifall vi kommer ifrån den enorma konsumtionen av vitaminer och mineraler i tablettform och istället försöker få i oss samma vitaminer i form av ren och ekologiskt odlad mat.

Det gäller bara att hålla i minnet att priset på dessa exotiska råvaror åtminstone i vårt land verkar att ligga på en rätt hög nivå. Det verkar som att så gott som allt går via en enda importör som endast säljer via hälsokostaffärer. Snygga förpackningar och exklusivitet brukar i allmänhet visa sig på prislappen. Ett gott råd kan därför vara att kolla runt på olika webbshoppar som säljer dessa produkter t.ex. i Sverige.

Dessutom kan det vara värt att minnas att många av de bär som växer i våra skogar som havtorn, blåbär och lingon även hör till samma kategori andra mer exotiska frukter/bär som gojibär och chiafrön eftersom även de har ett mycket högt och mångsidigt näringsinnehåll i förhållande till mängden kalorier. Men med tanke på den prisökning som vi sett på inhemska bär den senaste tiden känns det trots allt inte som att man betalar alltför mycket för dessa nya och exotiska superbär- och frukter. Dessutom kompletterar flera av de mer exotiska bären och frukterna med sitt näringsinnehåll de inhemska bären.

Chiafröna är ett exempel på en sådan råvara som jag upplever att kompletterar mitt dagliga intag av bär och frukter eftersom dessa frön innehåller en stor mängd protein och omega 3-fettsyror till skillnad från våra inhemska bär.

Det verkar som att många har börjat intressera sig för alternativa råvaror i matlagning den senaste tiden. Hur förklarar man annars att det inte går att få tag i Chia-frön i någon av de hälsokostaffärer i Vasa som jag besökte igår? Kanske är det så att för många läst boken ”Born to run” här samtidigt…

Som tur lyckades jag beställa dessa frön via Goforlife.se istället för att vänta i veckor på att den finländska importören skall få tag på de eftertraktade fröna. Nu har jag igen lite ingredienser för min dagliga smoothie och gröt.

Ifall ni undrar klassas åtminstone de nedan nämnda mer exklusiva råvarorna som superfoods av de som jag råkat på i hälsokostaffärer;

Acai, maca, lucuma, incanbär, mullbär, kakaosmör, kakao, chiafrön, hampafrön, hampaprotein och gojibär.

superfood

Tags from the story
,
Join the Conversation

2 Comments

 1. says: Maria (marvelicious.blogg.se)

  Låter intressant, borde kanske testa chiafrön nån gång.. Har också hört att kokosfett ska vara hälsosammare än andra matlagningsoljor..? Dock tillåter nog inte min budget att helt ändra livsstil vad gäller mat, men kanske nån vacker dag då jag har en ordentlig inkomst.. 😉

  1. says: Bennysjo

   Jag började använda chiafrön på sommaren ifjol och blandar dem i min gröt och smoothies. Dessutom binder de upp vätska och blir en “gel-aktig” om man låter dem stå ett tag. Jag brukar använda dem som energigel på mina långlänkar ibland.

   Kokosfett brukar jag blanda med den gröna smoothien som jag gör flera ggr i veckan. Kokosfettet sägs vara bra för immunförsvaret, men också t.ex. rybsolja är bra att använda. Främsta orsaken till att jag använder kokosfett är för att inga andra oljor passar i smoothies.

   De nämnda råvarorna är ju inte billiga, men om man omprioriterar lite i sin mathandel finns det mer utrymme för dessa. Kolla även lite runt på nätet om du hittar prisvärda produkter. Jag har börjat beställa via Goforlife.se nu (som jag har en länk på i sidbalken) och tycker att det blir betydligt förmånligare om man dessutom använder rabattkupong.

Leave a comment
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *