Summering av träningsveckan

Jag har en lyckad träningsvecka bakom mig med 6 pass och 121,4 km löpning. Benen blir allt mer mottagliga för löpning för varje dag som går och löpsteget börjar så småningom “sitta”. Denna vecka har jag fått bort den styvhet i ryggen som jag hade flera veckor innan genom mycket stretching och styrketräning för bålpartiet. Detta är en av de största orsakerna till att löpsteget kändes så mycket lättare denna vecka.

I övrigt återstår ännu att få in lite mer sömn i programmet. Egentligen har jag inga ursäkter på den fronten ledig som jag är, men det finns ju så mycket som jag vill uppleva på dessa vackra dagar! Det börjar dock bli aktuellt att öka sömndosen till minst 7 timmar per natt eftersom jag varit rätt segstartad från morgonen denna vecka. Värmen tar säkert också en del på krafterna och därför borde jag kanske bli ännu noggrannare med både kost och sömn.

Nästa vecka kör jag igång med ett riktigt tufft kombinationspass redan på måndag morgon. Eftersom det utlovats över 30 plusgrader till eftermiddagen kan det vara klokast att köra detta pass så tidigt som möjligt.

Veckans träning:

Måndag 28.7:

Tröskelpass 12 km snittfart 4:05 min./km, totalt 16 km + styrka ute + simning 30 min.

Tisdag 29.7:

Återhämtande distanspass 15,2 km + styrka gym

Onsdag 30.7:

Tröskelpass 16 km snittfart 3:55 min./km (löpband), totalt 21,5 km + styrka gym + simning 30 min.

Torsdag 31.7:

Återhämtande distanspass 18,5 km

Fredag 1.8:

Långpass 30 km snittfart 4:45 min./km + simning 30 min.

Lördag 2.8:

Vila

Söndag 3.8:

Distanspass 16,2 km med syrran och 4 km med Heidi, totalt 20,2 km + simning 30 min. + styrka hemma

Totalt 6 pass och 121,4 km löpning

PicsArt_1407085942934

Igår hade jag min enda vilodag för veckan och passade på och tog det riktigt lugnt hela dagen. Toffe fick vara med på en liten picknick utanför Strampen.

PicsArt_1407085809721

Heidi och Toffe njuter av kvällssolen.

Join the Conversation

5 Comments

 1. says: Peter

  Hej Benny och tack för en bra blogg! Jag och några kompisar har anmält oss till Paris marathon som du sprang i år och vi undrar ifall du kan tipsa oss om bra hotell och andra saker som vi bör tänka på innan vi bokar boende etc. i Paris?

  Forsatt trevlig sommar!

  Hälsningar
  /Peter

  1. says: Benny

   Hej! Tack så mycket! 🙂 Oj, vad roligt! Dit skall jag definitivt återvända igen. Det är den absolut största löparupplevelsen hittills i mitt liv.

   Vi bodde på ett ställe som hette Hotel Normandy (http://www.hotel-normandy.com/en/page/home.4.html) och vi trivdes väldigt bra. Framförallt försökte vi få ett ställe som var nära centrum och startområdet, men ändå prisvänligt. Det är inte det mest moderna hotellet, men rummen var rymliga och charmiga. Åtminstone om man som mig gillar det typiskt franska och gammaldags romantik. 🙂 Frukosten var kanske inte så mångsidigt som man är van med här, men ändå mycket bättre än vad det brukar vara i Frankrike.

   Sedan måste jag passa på att tipsa om själva loppet. Var ute i god tid till loppet! Starten går 8:45 om jag minns rätt och vi gick dit alltför sent och var nära att missa starten. Det är en hel del med trängsel när över 50.000 människor skall ta sig till startområdet och därför gäller det att inte vara ute i sista minuten.

   Om det finns fler frågor så svarar jag så gärna!

   Hälsningar, Benny

 2. says: Peter

  Hej igen Benny,

  Tack för Paris-tipsen! Hotellet ser riktigt trevligt ut. Då är det väl bara att fortsätta med träningen, boka resan och se fram emot nästa vår så småningom.

  Hoppas att du håller dig skadefri framgent och att du fortsätter med bloggandet. Det är alltid lika trevligt att klicka in på sidan för att få lite träningsinspiration och pilsner tips i sommarvärmen :-).

  /Peter

 3. says: Daniel

  Sitter här och läser ikapp efter semester 🙂
  En liten fråga, hur fort springer du på ÅH-passen? Ser att dom är relativt långa så jag antar att farten är låg?

  1. says: Benny

   Jo, det finns väl nog lite att läsa även om jag också tagit det lite lugnare under min “semester”. 🙂

   Under återhämtningspassen brukar det bli farter på över 5 min./km. Nu när veckorna har blivit hårda och jag kunnat fullfölja mina kvalitetspass i de farter som finns i mitt maratonprogram strävar jag efter att köra riktigt lugnt på återhämtningspassen för att undvika “det svarta hålet”.
   Under de flesta återhämtningsdagar behöver man inte anstränga sig för att ta det lugnt då man oftast är väldigt sliten dagen efter ett tufft pass, men jag har nog ändå försökt att ytterligare sakta ner på tempot för att inte överanstränga mig. Det har lett till att jag ibland kört nära 6 min./km.
   Det kan ibland kännas lite tråkigt när löppassen tar så länge i de farterna, men jag tror att det gör väldigt gott för kroppen att ha ordentliga skillnader mellan hårda och lugna träningspass för att utvecklas i sin träning. Annars blir skaderisken större och effekten av de hårda passen mindre när man inte orkar genomföra dem enligt planerna.

Leave a comment
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *