Spinning och magstyrketest

Idag tog jag mig äntligen iväg på mitt första alternativa träningspass för den nya säsongen. Åtminstone den första månaden är det meningen att jag inne i veckorna skall köra varannan dag alternativ träning och varannan löpning. När jag väl kom igång kändes det riktigt skönt med lite variation i träningen. Det största hindret mot att bedriva alternativ träning är ju just tidsåtgången. En av de bästa sakerna med löpningen är att man genast kommer igång, utan att behöva lägga någon tid på packande eller transport. Då träningen även i övrigt tar en rätt stor del av min tid känns det ibland lite motbjudande att bege sig iväg till gymmet.

PicsArt_1381856597164

Nu kom jag mig i alla fall iväg och började träningspasset med 45 minuter spinning. Jag brukar ha en tendens att överdriva lite på spinningpassen och brukar köra tills mjölksyran sprutar mig ur öronen. Idag tog jag det dock lugnare och kände mest av stämningen lite. Jag hinner nog få min beskärda del av spinning ännu denna höst och vinter.

Efter spinningpasset blev det lite styrketräning för mage, rygg och höfter eller core-övningar som det så populärt kallas. Syrran förevisade några nya övningar som är nyttiga för oss löpare och som hon snappat upp via det rehabiliteringsprogram som hon går just nu. Dessa kommer jag lägga in i mitt styrkeprogram under vintern eftersom övningarna till stor del riktar in sig på de muskelgrupper som ofta är för svaga hos löpare. Speciellt övningen som stärkte insidan av benen kommer jag att använda rätt flitigt eftersom jag haft vissa besvär med insidan av knäna både innan och efter Berlin Marathon.

Till sist fick jag genomföra ett muskeltest för nedre magmusklerna. Den gick ut på att man skall stå med ryggen mot en vägg med benen lätt särade. Utan att röra på övriga delar av kroppen skall man sedan försöka lyfta ett ben. Det kan låta simpelt, men det har faktiskt visat sig att ytterst få löpare har så starka nedre magmuskler att man klarar av detta. Oftast blir det så att man omedvetet vinklar kroppen lite för att göra det möjligt att lyfta benet. Det är alltså inte tillåtet.

Gångare sägs vara ett undantag i detta fall, då de lär ha såpass starka nedre magmuskler att de klarar uppgiften. Åtminstone idag klarade inte jag av detta test, men då har jag heller inte tränat magmuskler på snart en månad. 😉

PicsArt_1381858569796
Jag hittade varken några youtube-klipp eller bilder för att förevisa testet, så jag gjorde en egen illustration. 🙂 För att få till stånd ett riktigt bra test borde dock armarna vara tätt intill kroppen och benen endast lätt särade…

PicsArt_1381856679460
Ett av de många fina utrymmena i Wasa Sports Club. Det är länge sedan jag senast tränade där, men nu siktar jag på att få in minst 4 pass i veckan i gymmet.

Tags from the story
, ,
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *