Snart formtoppning på schemat

Nu är det endast en vecka kvar med tuff träning innan det är dags att påbörja formtoppningen inför Paris Marathon. Eller det beror helt på hur  man räknar det. Vanligtvis brukar jag se mitt sista långpass inför ett maraton som startpunkten på min formtoppning, men egentligen minskar jag nog på mina träningsmängder redan tre veckor innan ett maratonlopp. Denna vecka blev det totalt 131,5 km löpning fördelat på 7 stycken träningspass. Nästa vecka kommer jag att köra med minst en vilodag eller dag med alternativ träning eftersom det i detta skede börjar vara minst lika viktigt att få den rätta löpkänslan som att krama ur det sista ur kroppen.

Orsaken till att jag nu måste börja fokusera mer på vila är även att jag känner mig oroväckande slutkörd för tillfället. Dessutom har jag haft otroligt ont i mina ljumskar de senaste dagarna. Genom lite alternativ träning/vila och behandling tror jag dock att jag skall få mig i bra form i lagom tid till maratonloppet.

Idag körde jag ännu ett tempopass på löpband som avslutning på denna träningsvecka. Det hade snöat rejält under natten och det var därför otänkbart att dra tempopass på under 4:00 min./km utomhus. Det är onödigt att riskera fler skador på grund av alla döljda isfläckar som finns på vägarna just nu. Mitt löppass idag bestod av först 4 km uppvärmning, sedan 8 km i lite snabbare än maratonfart (3:52 min./km) och till sist 2 km nedjoggning.

Denna veckas träning:

Måndag 10.3:

15 km distans  och styrka hemma

Tisdag 11.3:

Intervaller 2×6 km, totalt 23 km löpning med uppvärmning och nedjoggning

Onsdag 12.3:

15 km återhämtande distans och styrka hemma

Torsdag 13.3:

Backintervaller 6×400 m. i flack backe och 7×240 m. i brant backe (tot. 8 km backlöpning), totalt 17,5 km löpning med uppvärmning och nedjoggning

Fredag 14.3:

Morgonpass 10 km

Lördag 15.3:

Långpass 37 km

Söndag 16.3:

4 km uppvärmning, 8 km på 30:57 (3:52 min./km), 2 km nedjoggning + styrka (Wasa Sports Club)

Totalt 7 träningspass och 131, 5 km löpning

PicsArt_1394997002954

Bra att nån trivs med snön i alla fall. Här en bild från vår tur till hundparken imorse.

PicsArt_1394997114744

Sen eftermiddagsvandring.

PicsArt_1394997229700

Det underhållande Pluras kök-Sicilien som kommer från TV3 på lördagskvällarna. Efter maratonloppet i Paris har jag också tänkt pröva på ett lite ledigare leverne i några veckor/månader. Även om det är riktigt roligt med all förberedelse och träning inför ett lopp, så känns det riktigt skönt att inte ha några planer för tiden efter detta maratonlopp. Det blir nog fler lopp i år, men först och främst skall jag fokusera på andra saker som jag drömt länge om att hinna med på min fritid.

Tags from the story
,
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *