Snabbdistans 5 km + 5×200 meter

Såja, då var den sista hårdkörningen inför Stockholm Marathon gjord. Dagens träningspass gick ut på att köra i en lite längre sträcka i avslappnat tempo strax under maratonfart, följt av några snabbare intervaller för att ytterligare vässa farten inför nästa veckas maratonlopp. Det viktigaste med dagens träningspass var att bygga upp självförtroendet genom få känslan att det går att pressa farten en bra bit under maratontempo utan att för den skull ta livet av sig.

PicsArt_1369490610207

Jag fick det formbesked som jag hade hoppats på med dagens träningspass. Jag har ju bakat in två vilodagar denna vecka samt kört en förkortad version av kvalitetspassen både tisdag och torsdag i hopp om att få mer fart i benen då de är utvilade. Under uppvärmningen på 3 km kände jag mig lite orolig eftersom jag kände mig aningen seg redan vid farter på 4:50 min./km.

Genast när jag körde igång själva snabbdistanspasset på 5 km kände jag dock att benen fungerade och jag satte genast igång i 3:30-tempo. Eftersom just detta 5-kilometers parti var planerat att dras i 3:55 min./km saktade jag dock rätt snabbt ner på tempot för att inte i onödan dra på mig mjölksyra såhär nära inpå tävlingen. Jag höll mig dock på ett snittempo på 3:46 min./km genom hela 5-kilometersloppet. Nedan är träningsdatan från mitt 5 kilometers drag. Detta parti drog jag på asfalt för att få förhållandena så snarlika maratonloppet som möjligt.

fartpass 5 km 25.5

Sedan förflyttade vi oss vidare till sportplanen vid Botniahallen för några kortintervaller på 5×200 meter. Även dessa intervaller kände jag mig rätt stark på. Jag sprang 200-meters intervallerna på 34-35 sekunder med 35 sekunders ståvila. Nedan finns träningsdatan från dessa intervaller. Jag glömde tydligen att trycka av klockan efter första 200 metern och därför finns både första och andra 200-meters intervaller samt ståvilan med i denna.

5x200 meter 25.5

Sedan avslutade vi med en 3 kilometers nedjoggning på 13:40 samt lite styrketräning. Totalt blev det ungefär 12 km löpning idag.

Det är med tillförsikt jag ser framemot hur formen utvecklas den sista veckan fram till Stockholm Marathon om en vecka. Åtminstone dagens träningspass gick ju till och med över förväntan…

PicsArt_1369490467977

Join the Conversation

2 Comments

 1. says: Emil Zingmark

  Tjena!
  Snubblade in på din blogg när jag letade info om Stockholm marathon.
  Grymma tider du körde på ditt sista (rejäla) pass inför maran. Kul att formen verkar finnas där och toppas till lördag.
  Ska själv köra mitt första marathon på lördag och siktar på 3.30. Körde mitt sista pass idag med 60 minuter löpning ngt snabbare än tänkt mara fart (4.50)

  Kommer besöka din blogg fler gånget….

  Lycka till på lördag!

  1. says: Benny

   Tjena!

   Roligt att du hittade hit! 🙂 Jo, det kändes rätt bra igår och jag hoppas att jag kan höja mig ytterligare ett snäpp till nästa lördag… Jag har följt dig på Runner’s World ända sedan du började blogga där. Riktigt roligt att följa din utveckling de senaste månaderna!

   Lycka till på lördag! Vi får hoppas på lite bättre väder än på förra årets lopp. 🙂

Leave a comment
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *