Skadefri med styrketräning

Att kontinuitet är bland det viktigaste för att bli en bättre löpare råder det ingen tvekan om. I artikeln Built to Last i Running Times hävdar Greg McMillan att förmågan att hålla sig skadefri är en av de mest underskattade talangerna bland långdistanslöpare. Enligt McMillan kommer en löpare inte att nå sin fulla kapacitet, oavsett talang, om utvecklingen i alltför hög grad störs av skador.

Såhär i början av den nya uppbyggnadsperioden är det speciellt viktigt att man lägger grunden för en skadefri säsong genom att lägga in övningar för att stärka lederna i träningsprogrammet. I ovan nämnda artikel finns länkar till några instruktionsvideor med bra styrkeövningar för löpare. Som ni ser behövs inte ens några vikter och således heller inget gymkort för att kunna genomföra den nödvändigaste styrketräningen som löpare. Allt går att göra med kroppens egen vikt.

Det finns hela fem instruktionsvideon i serien och det är meningen att dessa skall utföras progressivt, dvs. man börjar från övningarna i den första videon och kör enligt detta schema tills man känner att man behärskar övningarna och kan utföra dem utan att de känns alltför ansträngande. Sedan övergår man till övningarna i den andra instruktionsvideon osv. För mer utförlig beskrivning föreslår jag att ni går in på denna länk.

Running Times: Part 1 from CoachJayJohnson on Vimeo.

Running Times: Part 2 from CoachJayJohnson on Vimeo.

Running Times: Part 3 from CoachJayJohnson on Vimeo.

Running Times: Part 4 from CoachJayJohnson on Vimeo.

Running Times: Part 5 from CoachJayJohnson on Vimeo.

Join the Conversation

6 Comments

 1. says: Ari Wolff

  Hej Benny, tack för en riktigt bra och undervisande blogg. de senaste videona du postade blir bra att bygga med i vinter. Har följt dig från och till det senaste året och det har blivit lite som julkalendern ibland, framförallt vad gäller racereports så väntar man med spänning.. Jag följer 2 bloggar, din och Ingos, din för att få lite tips och råd, du ligger ca 15 min före mig på en mara just nu så din rygg känns bra att jaga + att du verkar ha bra distans till löpningen menat på det sättet att du uppskattar njutningarna i livet och det säger jag endast för att du tycker att Sam är den bästa ölen, haha. Ingos för att han har en pampashumor som jag int riktigt får här på Åland och att jag hoppas verkligenx100 att han klarar sitt mål.
  Tycker du behöver lite cred för att du orkar skriva, fortsätt med det och jag hoppas att du når dina drömgränser oavsett sträckor och fart, för mig själv hägrar 3 timmars gränsen, kanske redan i helgen när årets sista mara ska avklaras..
  Mvh. CursoresAri

  1. says: Benny

   Hej Ari! Tack så mycket för de vänliga orden! 🙂 Det är riktigt roligt att du gillar bloggen. Det är inte det enklaste att hinna med allt som man vill göra under en dag, men eftersom jag tycker om att skriva lär ni nog få dras med mig ännu ett bra tag. 🙂 Precis som du skriver tror jag nog att det fungerar bäst för mig när jag inte tar löpningen på alltför stort allvar. Tidvis har jag levt för strikt, men att lämna bort öl och andra njutningar bara för att bli en bättre löpare känns i längden ohållbart. Samuel Adams är nog en av mina favoriter jo. 🙂
   Jag har också följt med Ingos blogg ända sedan han startade den och gillar den väldigt mycket. Daglig underhållning på hög nivå! 🙂 Hoppas han når sin målsättning i New York i helgen…
   Lycka till i helgens maratonlopp även för din del! Kanske du kan utmana mitt personbästa redan till helgen… 🙂

 2. says: CursoresAri

  Hejjo, nepp klarade inte ditt pb men mitt eget tog jag med 3 minuter tillgodo. Är dock extremt nöjd med detta när banprofilen såg ut som en hjärtsjuk persons EKG 🙂 http://www.rautavedenmaraton.fi/?page_id=108 trodde faktiskt att Finland var platt förutom Lappland men det finns tydligen fler kuperade ställen, Rautaveden Maraton är inget persar maraton.. Formen lovar dock(kanske, ehkä, maybe, knackknack taiträ) ett sub 3 race i Stockholm nästa år.
  nåjaa hevahe, det är din blogg 😉
  Ha en riktigt bra vinter, kanske vi hörs igen. Nu blir det rehab och lugna distanspass..
  Mvh. CursoresAri

  1. says: Benny

   Det var ju riktigt strongt att göra personbästa på den banprofilen! Det gäller att hålla upp ångan för mig nu, annars är du säkert ikapp och förbi mig snart. 🙂 Lycka till i Stockholm! Du kommer säkert att klara sub 3h i det loppet!

 3. Grymt inlägg Benny!
  Min sambo tittade lite konstigt när jag plötsligt lade ifrån mig laptopen och började göra massa övningar på golvet framför tv:n :). Har precis fått en hälsena som bråkar och det är väldigt tydligt att man måste jobba med styrka för att ge sig själv de bästa förutsättningarna att utvecklas maximalt i sin löpning.
  Tack för en mycket bra löparblogg. Helt klart i toppskiktet av löparbloggar.

  /Henrik

  1. says: Benny

   Tack så mycket! 🙂 Jo, speciellt efter att jag drabbades av “löparknä” för drygt ett år sedan har jag förstått vikten av det här med styrketräning för löpningen. Jag tror att min sambo redan blivit så van vid alla “tokigheter” jag gör på grund av löpningen så hon reagerar knappt längre när jag krälar på vardagsrumsgolvet. 🙂
   Riktigt intressant blogg du har förresten. Det skall bli intressant att följa dina löparäventyr i fortsättningen! 🙂

Leave a comment
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *