Sista tuffa veckan avverkad – nu vila

Nu har jag genomfört min första tuffa period på detta år. Den sista veckan blev det visserligen lite mindre mängd än planerat då jag ursprungligen tänkte köra ett pass även på söndag för att nå upp till ungefär 190 km löpning.

Mängden får dock inte bli ett självändamål om det känns som att man kan riskera en skada. Eftersom lördagens långpass blev rätt tufft för kroppen tog jag därför en vilodag igår och därmed lämnade jag på 165 km, vilket var den lägsta mängden under dessa tre veckor.

Jag är ändå nöjd med hur formen utvecklats under dessa tre veckor. Jag har känt mig allt starkare för varje vecka som gått och har heller inte känt mig speciellt sliten trots mängden. Speciellt nöjd är jag med att jag just nu ser fram emot nästan varje löppass, något som inte varit fallet på länge.

Lördagens långpass var kronan på verket. Alla som springer maraton kan intyga att långpasset är det viktigaste kvalitetspasset under veckan. Det förbereder framförallt det mentala att klara av den utmaning som ett maraton innebär. För den som vill lyckas i ett maraton är det av yttersta vikt att lära sig gilla dessa långpass.

Nu verkar jag ha kommit in i ett stadie där jag kan uppskatta njutningen av att vara ute och springa oavbrutet i timtal igen. Många använder sig av musik som distraktion. Jag har dock aldrig kunnat springa med musik och är istället beroende av förmågan att komma in i ett slags meditativt tillstånd för att slippa de negativa tankar som ibland kan uppkomma under dessa långpass.

Under just lördagen underlättades det dessutom av att jag delade upp långpasset i två delar. En lugnare del utomhus och en tempodel på löpband inomhus. Det i sig innebär en del utmaningar. Det är ju inte det enklaste att komma upp i tempo efter att man har över 20 km löpning i kroppen sedan tidigare. På lördagen kunde jag dock rätt enkelt köra i en hyfsad fart och det visar också att jag redan byggt upp en hyfsad fartuthållighet under den senaste tiden.

Från tempodelen på 10 km under mitt 38 km långa långpass på lördagen. Bilden överst är från 24 km utomhus innan.

Nu blir det en lugnare vecka som börjar med ännu en vilodag + massage. Sedan blir det en dag med alternativ träning och sedan några lätta löppass innan jag igen kör lite alternativ träning. Denna vecka blir det alltså inga dubbelpass. Fokuset ligger helt på att låta kroppen läka.

Träningen vecka 4:

Måndag 22.1:

Förmiddag: 8 km

Eftermiddag: 12 km fartlek

Tisdag 23.1:

FM: 10 km

EM: Tempopass på löpband. 15 km i 16 km/h. (tot. 19 km)

Onsdag 24.1:

FM: Styrka 60 min. + 6 km löpning

EM: 18 km

Torsdag 25.1:

FM: 8 km

EM: Backintervaller på löpband. 8×500 meter med samma fart både uppför backen och vid löpvila. Totalt 8 km backintervaller. (tot. 16 km)

Fredag 26.1:

FM: Styrka 75 min. + 10 km lugnt på löpband

EM: 20 km fartlek

Lördag 27.1:

Långpass 38 km. Först 24 km utomhus, sedan 10 km i 16 km/h på löpband och som avslutning 4 km nedjoggning.

Söndag 28.1:

Vila

Totalt 165 km löpning, 11 löppass och ∼17:30 h träning

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *