Sista långpasset inför Stockholm Marathon

Idag var det dags för sista långpasset inför Stockholm Marathon. Det är endast två veckor kvar tills nämnda lopp och det sista långpasset bör därför inte vara speciellt långt med tanke på återhämtningen. Idag blev det totalt 28 km på drygt 2 timmar, med en snittid på 4:20 min./km.

Långpass 18.5 Garmin data

Jag hade först planerat att köra långpasset med ökning, så att första 10 kilometerna skulle gå 40 sekunder över maratontempo, andra 10 km 20 sekunder över maratontempo och sista 8-10 km i maratontempo. Jag slopade dessa planer när jag var ut och gick på morgonen och konstaterade vilken hetta det var ute. Istället bestämde jag mig för att helt enkelt köra på känsla idag.

Jag måste säga att det kändes riktigt bra att springa idag. Jag har redan länge känt att drivet i steget är på kommande och att benen börjat kännas allt lättare. Jag hade tänkt börja rätt lugnt, men märkte att jag utan desto större ansträngning kom ner till tider under 4:00 min./km fastän jag sprang avslappnat. Jag sprang också i vissa avsnitt på tider runt 3:50 min./km de första 15 kilometerna, men eftersom den rutt som jag sprang var rätt backig så hamnade ändå snittiden per kilometer som bäst vid 4:08 min./km.

De första 10 kilometerna sprang jag på 42 minuter och halvmaraton på 1:28. Efter detta saktade jag ner eftersom jag inte ville ta ut det sista ur kroppen i det varma vädret. Det var ju trots allt +24 grader varmt under mitt långpass. Jag hade dessutom varken någon dricka eller ätbart med mig under långpasset. Det blev därför aningen torrt i munnen under slutdelen av passet.

Även om jag under mina långpass hittills aldrig löpt i mitt tänkta maratontempo är jag mycket optimistisk just nu. Jag har ju som jag nämnt flera gånger varit tvungen att köra med ett lite annorlunda upplägg inför detta maratonlopp, med mycket mängd ännu denna vecka. Formen har trots detta blivit allt bättre och t.o.m. farten har nu börjat komma trots att jag inte trappat ner på allvar ännu. Nu är det dock dags att vila sig i form och hoppas att jag kan höja mig ytterligare några snäpp med utvilade ben.

Jag kunde inte ens drömma om denna utveckling för 1 1/2 månad sedan när jag inte ens kunde ta ett enda steg utan smärta. Jag är så oerhört tacksam över att kunna springa normalt igen, oavsett vad jag sedan får för resultat i Stockholm Marathon. Säsongen är lång och jag kommer säkert att få de resultat som jag strävar efter senare under säsongen om de inte kommer i detta lopp.

sammanfattning långpass 18.5 polar
Sammanfattning av passet via Polars analysverktyg.

kilometertider långpass 18.5 garmin 1-15 km

kilometertider långpass 18.5 garmin 16-28 km
Kilometertiderna.

PicsArt_1368894361344
Första gången under 65 kg! Ok, strax efter långpasset men ändå… Ursäkta än en gång för mina tånaglar, som blir allt fulare av den stora mängden löpning 🙂

PicsArt_1368894430343
Körde idag med en ordentlig tejpning kring knät i prehab-syfte. Jag har inga skadebekymmer, men kör tejpning på typiska problemområden för att inte riskera skador på det hårda underlaget.

PicsArt_1368894562488
En välförtjänt återhämtningsdrink efter det hårda passet.

PicsArt_1368894648314
Ceasarsallad med kyckling på Fondis terrass.

PicsArt_1368894715394
En dubbelespresso som efterrätt. Livet är bra härligt :). Nu blir det att dra iväg till Strampen innan Eurovisionsfinalen.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *