Sista långintervallerna och veckosammanfattningen

Då var den sista hårda veckan innan Berlin Marathon avklarad. Det blev totalt 8 träningspass och 139,2 km löpning under denna vecka. Idag blev det lite långintervaller och nu återstår det endast formtoppningsskedet av förberedelserna inför maratonloppet.

PicsArt_1379260149050
Dagens outfit 🙂

Man kan säga att dagens träning var lite av en bonusträning inför kommande formtoppning. Långintervallerna fanns inte med i mitt ursprungliga träningsupplägg, men jag kände ändå att det var på sin plats att trycka in några sista långintervaller med tanke på att maratonloppet i Berlin avgörs först på en söndag till skillnad från vad fallet är t.ex. i Stockholm Marathon.

Jag ville dock inte att träningen skulle bli alltför tung med tanke på att maratonloppet är endast 2 veckor borta och reserverade därför rejält med återhämtning mellan varje intervall. Jag försökte även att undvika att samla på mig mjölksyra och försökte därför att köra intervallerna en bit över tröskelfart. Planen var att köra 3 stycken 2 kilometers intervaller i stegrande fart så att den första skulle ligga lite över maratonfart, den andra i maratonfart och den sista under maratonfart.

Efter en uppvärmning på 3 km påbörjade jag min intervallträning med den första intervallen på 2 km. Det kändes riktigt bra i benen och största delen av sträckan höll jag en fart t.o.m. under 3:54 min./km. Men eftersom det var rejält backigt under den första intervallen landade sluttiden på 4:05 min./km.

Den andra intervallen höll jag sedan en fart exakt enligt målsättningen på 3:54 min./km över hela distansen. Den sista 2 kilometerssträckan lyckades jag komma ner till en snittfart på 3:45 min./km. Jag hade en längre vila mellan intervallerna än vad jag är van med och joggade lugnt i en kilometer på en fart strax över 5:00 min./km på dessa. Jag avslutade passet med en nedjoggning på drygt 3 km.

Jag är riktigt glad att kunna konstatera att det känns som att jag nu är på väg in i toppformen. Det känns i allt från rytmen i löpningen till hur andningen fungerar. Än känns kanske inte maratonfarten på 3:54 min./km så bekväm som den skall kännas för att kunna hålla denna över 42 km. Men man får hoppas att det kommer i och med den 2 veckor långa formtoppningen som nu tar vid.

Ifall jag lyckats pricka in toppformen precis till den tidpunkt då det behövs som mest är det ju naturligtvis lyckosamt eftersom Berlin Marathon är den absoluta höjdpunkten under denna löparsäsong. Nu får man bara hoppas att man kan hålla sig både frisk och skadefri de sista veckorna fram till tävlingen.

Denna veckas träning:

Måndag 9.9:

Morgon: 7,5 km löpning

Kväll: 14 km löpning + styrka hemma

Tisdag 10.9:

Intervaller 3×800 meter+4×1 km, totalt 17 km löpning

Onsdag 11.9: Distanspass 22 km + styrka hemma

Torsdag 12.9:

Backlöpning 7×400 meter+5×240 meter, totalt 19,5 km löpning

Fredag 13.9:

Morgonpass 15 km

Lördag 14.9:

Långpass 30 km

Söndag: 15.9:

Intervaller 3×2 km, totalt 14,2 km löpning + styrka hemma

Totalt 8 pass och 139,2 km löpning

PicsArt_1379260282521
Jag var och hämtade nya tävlingsskor innan träningspasset idag. Det blir alltså Adidas Adios 2 som jag kommer att tävla i i Berlin Marathon. Därmed blir det första maratonloppet som jag inte kör i Asics.

Tider intervaller 15.9
Dagens träningspass i siffror.

Träningsresultat intervaller 15.9
Lite mer siffror. Den observante kanske märker att jag inte använder pulsband på mina pass.

PicsArt_1379260025946
Oj vad jag njöt av att få kolla Premier League efter mitt långpass igår. Det var ett sant nöje att se Arsenal med nyförvärvet Özil i spetsen tvåla till Sunderland.

PicsArt_1379259942651
Morgonpromenad med Heidi och Toffe innan frukost idag.

PicsArt_1379260544371
Efter träningspasset kollade jag på Stockholm halvmaraton.

PicsArt_1379260639207
Däremot kände jag att fotbollskvoten var fylld i och med gårdagens matcher och lämnade rätt snabbt matchen mellan Southampton och West Ham till sitt öde.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *