Sammanfattning av veckan

Idag blev det ett lugnt distanspass på 20 km som avslutning på den tredje och sista veckan med hårdkörning innan min återhämtningsvecka. Även denna träningsvecka blev sämre än vad jag hoppats och kroppen känns fortsättningsvis seg. Det var bara tisdagens kvalitetspass som jag kunde köra enligt de farter som fanns i programmet.

Det är vid de hårdare farterna som kroppen inte riktigt samarbetar just nu. Med styrketräning och stretching har jag lyckats få bort den värsta styvheten i ryggen och det gör att jag kan njuta av de lugnare distanspassen, men när jag skall försöka komma ner till maratonfarter eller snabbare går det fortsättningsvis mycket segt.

Ett maratonlopp där man kör i sitt absoluta maxtempo är förstås enormt tufft för kroppen, men jag hade ändå inte väntat mig en såhär lång återhämtningstid efter loppet. Att jag råkade ut för en segdragen förkylning och även i övrigt fuskade med hur jag levde vid sidan av träningen hjälpte säkert heller inte med återhämtningen från loppet.

Å andra sidan har jag heller inte haft någon vilovecka efter att jag körde igång med träningen efter min förkylning. Det har blivit tre hårda veckor med stegrande mängd efter att jag körde igång på allvar efter maratonloppet. Det kan tänkas att kroppen inte fått den tid som den behövt att återhämta sig efter förkylningen och att jag istället för att bygga upp brutit ned den istället.

Nu blir det i alla fall en vecka under vilken jag kommer att helt utelämna kvalitetspass och även ersätta flera av löppassen med alternativ träning. Jag hoppas att detta kommer att leda till att farterna finns där när jag återvänder till min följande hårda träningsperiod. Då blir det två veckor med fyra kvalitetspass och en vecka med tre kvalitetspass innan jag igen tar en lugnare vecka inför mitt halvmaraton i Åbo sista veckan i juni.

Även om mitt maratonprogram inte innehåller annat än kvalitetspass i form av längre tempopass på 10-16 km, samt två stycken kvalitetspass med intervaller (3-4×4 km) kommer jag att ersätta några av dessa med backintervaller och några kortare intervallpass. Detta delvis för att få lite mer fart i benen inför halvmaraton och delvis för att få lite mer variation i träningen.

Förra veckans träning:

Måndag 18.5:

Distanspass 15 km + 65 min. styrka (Wasa Sports Club)

Tisdag 19.5:

Uppvärmning 3 km, tempopass 16 km på 64:40 (4:02 min./km), nedjoggning 1 km

Onsdag 20.5: 

Återhämtningspass 15 km + styrka 70 min. (WSC)

Torsdag 21.5:

Uppvärmning 3 km, tempopass 8 km, nedjoggning 7 km (avbröt tempopasset vid 8 km pga. magont)

Fredag 22.5:

Morgonpass 17 km

Lördag 23.5:

Långpass 32 km

Söndag 24.5:

Distanspass 20 km och styrka 30 min. hemma

Totalt 7 pass och 137 km löpning

PicsArt_1432484612017

Vi har haft en riktigt rolig och händelserik helg. Efter gårdagens långpass blev det först några drinkar vid Fondis och sedan middag vid Kantarellis i gott sällskap.

löppass 24.5.2015

Idag blev det ett lugnt löppass tillsammans med samma glada gäng.

sommarens semester

Det har blivit den tiden på året när det har börjat bli dags att fundera över sommarens semesterresa. Ifjol var vi till franska rivieran, men vad som blir denna sommars resmål är ännu inte bestämt. Hursomhelst längtar jag enormt mycket till värme och sol just nu. Det kunde också bli lite varmare här på hemmaplan så att man får göra shortsdebut på träningsrutterna. Bilden är från Monaco.

PicsArt_1432487216478

Nu har det blivit dags att ta ut det sista ur helgen!

Join the Conversation

1 Comments

Leave a comment
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *