Sammanfattning av träningsveckan

När jag sammanfattar veckan kan jag konstatera att den inte blev riktigt som jag planerat. Det finns många orsaker till detta varav den stränga kölden är den främsta orsaken till att det varit närmast omöjligt att fullfölja träningen i planerad omfattning. Julstressen är en annan orsak till att jag vissa dagar varit tvungen att ändra om i träningsprogrammet.

Jag hade ju planer på att genomföra en träningsvecka på totalt 140 km som sista tunga veckan inför julledigheten. Nu blev det istället 101,9 km eftersom veckoslutets distanspass lämnade bort från veckoprogrammet. Annars skulle jag ha hamnat närmare 140 km denna vecka.

Nu är det ju inte hela världen att jag inte fick genomfört träningen precis enligt planerna eftersom jag annars har lyckats få en bra grund inför den hårdkörning som påbörjas efter nyår. Jag har ända sedan träningen inleddes i början av Oktober efter min skadeperiod ökat träninsvolymen från ungefär 67 km/vecka till som mest 121 km/vecka för två veckor sedan.

Att jag misslyckades med att nå upp till 130 km förra veckan och 140 km denna tror jag inte att har så stor inverkan på den fortsatta träningen. Huvudsaken var att jag lyckades genomfara samtliga planerade långpass utom ett på över 30 km. Dessa kommer sedan att bli guld värda när jag nu påbörjar hårdkörningen eftersom jag rimligtvis borde ha lärt kroppen ett och annat om hur man använder fett som bränsle vid det här laget.

Nu har jag alltså i planerna att ta det rätt lugnt en vecka för att vävnaderna i benen skall hinna repareras för att sedan genast efter nyår köra igång från där jag lämnade, nämligen med träningsmängder i stegrande volym och framförallt i ökad fart. Planen är helt enkelt att göra kroppen van vid högre farter även på längre sträckor.

Jag har redan i dagens läge rätt så bra klarat av att genomföra intervaller i rätt bra fart. Det som bör förbättras nu är att få kroppen att tåla längre sträckor i rätt tempo och framförallt att lära kroppen att känna av rätt tempo. Det främsta verktyget i denna strävan är att under längre och längre sträckor på mina distanspass lägga in avsnitt i mitt planerade måltempo under kommande maraton.

Här var min förra träningsvecka. Imorgon blir det ännu en morgonlänk innan julvilan.

Måndag 17.12:  15,6 km länk

Tisdag 18.12:  3km uppvärmn.-8x1000m+4x400m-2km nedjoggning Botniahallen (tot. 17,6 km)

Onsdag 19.12: Morgon: länk 8km-Kväll: länk 12,2 km+ styrka (gym)

Torsdag 20.12: Morgon: länk 9,5 km

Fredag 21.12: Morgon: uppvärmning 3km, Intervaller 2-1-2-1-2-1 km, nedjoggn. 2km Löpband (tot. 14km)- Kväll: 10km löpband + styrka

Lördag 22.12:  Stegrande 15 km löpband (tempo 4:20-3:55)

Söndag 23.12:  Vila

Totalt: 101,9 km

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *