Sammanfattning av träningsveckan

Den första träningsveckan på den nya säsongen är förbi och det blev 73 km löpning fördelat på 6 träningspass den första veckan. Det är en rätt bra början på den nya uppbyggnadsperioden, men det blev ändå inte riktigt som planerat då jag under de första månaderna tänkt köra en hel del alternativ träning. Tyvärr kände jag inte riktigt för varken cykling eller andra alternativa träningsformer under den första veckan och därför blev det endast löpning. Styrketräningen och stretchingen har jag i alla fall kommit bra igång med, så där har jag i alla fall följt min plan.

Då det gäller löpningen har jag ännu alltför styva baklår för att kunna löpa obehindrat i dagsläget. Men om jag fortsätter att vara noggrann med styrketräningen och stretchingen borde det inte ta alltför länge tills löpningen fungerar som den skall igen.

I övrigt är motivationen ovanligt bra för att vara denna tid på året. Om jag jämför med motsvarande tidpunkt förra året är jag i en helt annan situation just nu. Även om det inte blev så värst många tävlingar under året så har jag en känsla av att jag är på rätt väg och att nästa säsong kan bli riktigt rolig resultatmässigt. Efter några år där jag den hårda vägen blivit tvungen att lära av mina misstag känner jag att jag nu vet vilka metoder som jag behöver ta till för att kunna nå mina målsättningar.

Nästa veckan ökar jag på träningsmängden en hel del. Dock inte med löpning, utan med alternativ träning. Redan imorgon har jag planerat att dra ett tufft “kombi-pass” på cykeln och crosstrainern följt av styrketräning efteråt. Nedan är denna veckas träning. Löppassen består endast av lugna distanspass i dagsläget. Troligen kommer jag inte alls att köra några tempopass den första månaden och även den andra uppbyggnadsmånaden blir det inte speciellt många tuffa löppass.

Veckans träning:

Måndag 13.10:

Återhämtande löppass med syrran 10 km och styrka Wasa Sports Club

Tisdag 14.10:

Löppass 13 km+styrka WSC

Onsdag 15.10:

Vila

Torsdag 16.10:

Löppass 12 km+styrka WSC

Fredag 17.10:

Styrka WSC+löppass 10 km

Lördag 18.10:

“Långpass” 21 km med syrran

Söndag 19.10:

7 km med Heidi

Totalt 6 träningspass och 73 km löpning

2005-10-03 04.24.20

Jag har med stort intresse följt med Vasa IFK och deras kvalmatcher de senaste två helgerna. Tyvärr gick det inte riktigt vägen denna gång, men kanske det är dags nästa år. Bilden är från år 2005 då det blev uppflyttning senast efter våra kvalmatcher mot SalPa då vi vann med det sammanlagda resultatet 3-2. Då blev det några semesterdagar efteråt för att fira avancemanget. Ett av mina lyckligaste minnen från fotbollen skulle jag vilja påstå.

PicsArt_1413734750512

Äntligen har jag hittat lite tid för ett av mina intressen denna vecka, nämligen Fifa15 på Playstation. Vissa kanske skulle påstå att en vuxen man inte skall sitta och spela Playstation, men då det är så förbannat roligt! 🙂

balansbräda

Jag lägger rätt mycket tid på att bygga upp styrkan i mina fötter just nu. Det kan löna sig med tanke på hur plattfotad jag är och även med tanke på att jag under mina sista år som fotbollsspelare spelade med väldigt uttänjda ledband i mina fötter. I det skedet påstod läkarna att jag skulle få stora problem med dessa leder efter fotbollen. Jag kan inte påstå att jag haft några problem med fotbollsrelaterade skador efter att jag började springa (ta i trä), men det kan oavsett löna sig att lägga extra tid på just fötterna. Detta har ju även väldiga fördelar med tanke på löpteknik och annat.

höstbildIdag blev det 7 km löpning med Heidi i höstmyset. Hon ökar sakta men säkert sina kilometermängder under våra löppass tillsammans. Kanske jag får lurat med henne på någon tävling i framtiden? 🙂

PicsArt_1413735936083

Blir det två maratonlopp i Holland nästa år? Idag kollade jag på direktsändningen från Amsterdam Marathon och blev väldigt intresserad av loppet. Tidsmässigt skulle det vara ett helt perfekt lopp att avsluta säsongen med och banan verkade väldigt flat och snabb. Dessutom är Amsterdam en stad som jag är mycket nyfiken på att besöka. Det andra loppet som jag tidigare funderat på är ju Rotterdam Marathon som går av stapeln i april. Men det kan nog bli så att vi får tänka om ifall vi beslutar oss för Amsterdam i oktober. Det finns ju även många andra länder att uppleva än Holland, även om banorna är snabba i det landet.

Till sist vill jag gratulera Ingo som gjorde nytt personbästa i Mallorca Marathon. Bra kämpat i värmen!

Join the Conversation

3 Comments

    1. says: Benny

      Jo, det blir mycket balansbräda (som på bilden) och övriga typer av balansövningar. Det blir även en del tåhävningar både med vikter och utan. Allt detta tränar upp styrkan både i fötterna och i vaderna.

Leave a comment
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *