Sammanfattning av träningsveckan

Oj, vad veckorna går snabbt! Det känns nästan som om det var igår när jag senast skrev min senaste sammanfattning av träningsveckan här på bloggen. Ändå hann jag med en hel del träning denna vecka, närmare bestämt 132,1 km löpning fördelat på 7 löppass.

Som jag nämnde tidigare i veckan så har träningen fungerat bra även denna vecka. Lite mer sliten än vanligt var jag efter onsdagens intervaller och det tror jag att beror på att jag inte vilade ut ordentligt mellan de två tuffa passen på måndag och onsdag. Därför tog vi det lugnare än vanligt på torsdagens distanspass för att helt och hållet fokusera på återhämtningen.

Lördagens långpass gav även det positiva besked om min utveckling för tillfället. Även om farten under detta långpass var det bästa av de långpass jag kört efter att jag kom tillbaka från min skada i början av juli, så var känslan riktigt bra. Återhämtningen efter detta långpass har även varit snabbare än vad den varit efter långpassen hittills i sommar, vilket även känns som ett tecken på att jag är på rätt väg.

Det blir ännu en vecka med hårdkörning innan det är dags för att lätta på träningen en aning inför kommande halvmaraton här i Vasa. De kommande veckorna måste jag dock skärpa mig en aning både gällande styrketräningen och stretchingen, eftersom det endast blev två ordentliga styrkepass under denna vecka.

Träningen denna vecka:

Måndag 4.8:

Tempopass 10 km 39:08 (snittfart 3:54 min./km) + 8×200 m. backintervaller i brant backe, totalt 20,1 km löpning. Som avslutning 30 min. simning

Tisdag 5.8:

Distanspass 14,11 km snittfart 5:18 min./km, styrka 60 min., 2 km med Heidi + simning 30 min., totalt 16,1 km löpning

Onsdag 6.8:

Intervaller 3x4km (3:51-3:54-3:51 min./km), totalt 22,28 km löpning + simning 20 min.

Torsdag 7.8:

Lugn distans 15 km 5:39 min./km + styrka gym 60 min.

Fredag 8.8:

Distanspass 10,1 km 5:10 min./km

Lördag 9.8:

Långpass 32 km snittfart 4:41 min./km

Söndag 10.8:

Lugn distans 11,5 km på spånbana + 5 km med Heidi, totalt 16,5 km, simning 20 min.

Totalt 7 löppass (eller 9 om de korta räknas) och 132,1 km löpning

Tags from the story
,
Join the Conversation

2 Comments

 1. says: Anders

  Vad snabbt och starkt du kommit tillbaka efter skadan.

  Kan det vara så att vila är bra gör kroppen och att det inte behöver vara så dåligt med ett längre uppehåll från löpningen, där man bara tränar annat. Det borde görs underverk för att bygga upp kroppen efter all enformig belastning som löpning utsätter den för. Värt att tänka på.

  1. says: Benny

   Jo, jag tror nog också att det kan göra väldigt bra med ett längre uppehåll ibland. Idealet är väl nog ändå om man kan ha det uppehållet efter avslutad säsong och då gör det inte så mycket om uppehållet skulle vara flera månader långt. Då man är tvungen att hålla ett så långt uppehåll som jag hade efter Paris Marathon, så förlorar man tyvärr det mesta av den fartuthållighet som man jobbat så hårt med att bygga upp innan.

   Men det är helt sant att alla behöver vila ordentligt under vissa tider av året och det tror jag att man lär sig bland annat genom skador. Löpningen blir ju som du skrev väldigt enformig för kroppen och därför behövs det perioder när man endast fokuserar på att bygga upp kroppen och på att avlasta den. Även för motivationen är det väldigt bra med pauser ibland.

Leave a comment
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *