Sammanfattning av 2020 – Ett lyckat år trots alla utmaningar

att leva på malta

Vi har kommit en bit in på det nya året och det har blivit dags att sammanfatta föregående år. Som de flesta redan kunnat konstatera var det ett väldigt märkligt år på alla sätt och vis. Men för mig personligen var det faktiskt ett riktigt bra år trots alla utmaningar.

Det var ett år som innebar social distansering och det är ju såklart utmanande att leva under i ett samhälle som är gjort för sommarfester och långa kvällar på terrasser. Efter allt jag genomlevde under 2019 tror jag dock att jag var i ett bättre mentalt läge att tackla dessa utmaningar än många andra.

Att bo på Malta

Jag börjar med det mest positiva som hände under året. Senast idag satt jag ner med min flickvän och diskuterade läget på Malta. Jag frågade henne om det finns något annat land hon kunde tänka sig leva i. Vi kom båda fram till slutsatsen att vi inte kan komma på något annat land där vi kunde tänka oss att befinna oss i i dagsläget.

Vädret är bara en sak. Livet här är helt enkelt okomplicerat trots alla utmaningar det maltesiska samhället bjuder på. Bland de faktorer som gör det enkelt är att avstånden är så korta och att alla pratar engelska. I pandemitider är det oerhört praktiskt att beställa hem allt det man behöver då allt är så nära. Du behöver heller ingen bil med dessa avstånd.

Självklart gör också det optimala vädret att allt känns så mycket enklare. Det påverkar humöret en hel del att mötas av solsken och värme nästan varje dag året runt.

Som det ser ut just nu finns inga planer på att någonsin flytta tillbaka till något av de nordiska länderna i framtiden. Istället gör jag de sista förberedelserna för att allt skall kunna skötas smidigare här i framtiden. Hit hör allt från bostadsköp till företagande.

Malta är långt ifrån perfekt. Under året hade jag bland annat en hel del problem med postgången här. Alla brev som skickades från Finland från och med mars och framåt anlände i en stor klump i augusti. Samma fortsatte i slutet av året, där alla brev som sändes från augusti och framåt anlände i december. Det är alltså här i Malta problemet finns. De har tydligen inte resurser att få delat ut post här, utan pantar på breven i oändligheter.

Sänd alltså aldrig ett brev till mig hit!

Övriga glädjande nyheter från året

Det var även andra glädjande nyheter som hände under året. Som jag nämnde tidigare träffade jag äntligen kärleken här. Det var länge endast halvhjärtade försök jag gjorde till att träffa en ny kvinna. Fokuset låg helt på mina jobb (mer om det längre ner) och jag hade inte riktigt energin att engagera mig till fullo. Till allt detta påverkade säkert även det faktum att jag inte kände mig redo med allt det sorgearbete jag gick igenom.

I september träffade jag dock äntligen min kvinna och det har förändrat mitt liv på alla sätt och vis. Hon gör så att jag mår betydligt bättre. Att dela upplevelser är dubbel glädje. Det faktum att hon delar samma visioner i livet och hjälper mig med mitt företag och mycket av det praktiska gör också livet enklare.

Det är en underbar känsla att vara kär och jag är verkligen tacksam att hon dök upp precis vid detta tillfälle i mitt liv. I detta sammanhang har jag faktiskt pandemin att tacka för att jag träffade henne, hur jobbigt det än varit med allt den fört med sig.

Pandemin på Malta

Coronan var såklart på allas läppar dygnet runt var man än rörde sig. På Malta var läget inte alls så farligt och vi kunde leva relativt normalt från mars till augusti. Jag undvek dock större samlingar trots att man såg många malteser leva mer eller mindre normalt. Det var endast i butiker man måste bära munskydd. Det fanns också bestämmelser om att man inte fick vistas i större grupper, oavsett om det handlade om utomhus- eller inomhusaktiviteter.

Att Malta klarade sig så lindrigt undan i den första vågen hade sannolikt att göra med att vi enkelt kunde isolera oss från omvärlden. Vändningen kom när vi började släppa in språkstuderande från hela världen in till Malta i slutet av juli eller början av augusti. Även i övrigt var det nu möjligt att besöka Malta. Helt plötsligt såg man ungdomar samlas utan munskydd i stora grupper. Det dröjde inte länge innan coronasiffrorna sköt i höjden.

När läget var som bäst hade vi flera veckor helt utan fall i juli. Jag minns inte exakt när läget blev kritiskt i Malta. Det jag minns är att jag hade tur att jag hann till Finland i augusti och fixa undan mina saker där innan coronasiffrorna sköt i höjden. Endast en vecka efter att jag återvänt till Malta nämligen läget så kritiskt här att jag inte skulle ha kunnat resa till Finland utan en karenstid på 14 dagar.

Så har det fortsatt och nu är läget minst lika kritiskt här som i t.ex. Finland. Värre än Sverige kan knappast någon få det eftersom de inte har en kultur att lägga ner foten därborta. Tandlösa rekommendationer brukar sällan lyckas. Här i Malta lägger man ut reglerna och för den som inte följer dem är det böter direkt. Munskydd måste alltid bäras genast när man vistas utanför det egna hemmet, annars är det böter som gäller.

Jobbet

Det var redan i mitten av mars när vi packade med våra datorer för att påbörja distansjobb hemifrån. Redan där och då tog jag beslutet att göra året till något speciellt. Eftersom det nu var dags att isolera sig beslutade jag mig för att jobba extra hårt under mina lediga timmar för att lägga grunden till framgång inom affiliate-verksamheten. Nu fanns inga distraktioner vid sidan om.

Jag skulle bygga upp min sida till den största inom nyckelordet “herrmode” i Sverige. I detta läge var jag rätt långt ner på rankningen eftersom jag med en livsstilssajt hade ett rätt brett spektrum av inriktningar.

Till min hjälp hade jag drygt ett halvår av jobb inom sektorn där jag dagligen lärde mig massvis om sökordsoptimering varje dag. Redan efter en månad kunde jag se en enorm skillnad i rankningen där genom några enkla knep tog in mig inom topp 10. Det gav såklart en enorm push att jobba vidare.

Redan i maj var jag uppe i samma inkomst via affiliate-intäker som jag hade från mitt “riktiga” jobb. Om jag snabbspolar framåt var jag redan i augusti uppe på plats 1 på Google och under månaderna oktober-december hade jag tredubblat mina affiliate-inkomster.

Förutom olika artiklar inom herrmode var även nyckelord “adventskalendrar”, “sällskapsspel” och “herrparfymer” kategorier där jag lyckades nå första plats och alltså lyckades göra bra försäljningssiffror.

Det finns några viktiga iakttagelser att göra för alla som jobbar med affiliatemarknadsföring:

 • Google betyder allt.
  Det har ingen betydelse om du har tusentals besökare på en enskild artikel varje dag. Har du inte dedikerade köpare kommer du inte att få någon betydande försäljning. Så enkelt är det. 100 dedikerade köpare är mer värt än 10.000 slösurfare.
 • Inrikta dig på rätt målgrupp.
  Du kan sälja massvis med produkter, men ändå ha låga försäljningssiffror. Om du riktar in dig på en mer exklusiv marknad av köpare behöver du inte sälja så många föremål per dag för att komma upp i summor.
 • SEO är i ständig förändring.
  Sökordsoptimering eller SEO är i ständig förändring. Förlita dig aldrig på tidigare framgång som indikation på framtida framgång. Det räcker med en ändring i algoritmerna hos Google för att din sajt kan gå ner i rankningen. För att säkra framtida framgång behöver man alltså tänka mer på välgrundad fakta och bra innehåll än SEO-optimering. Detta säger jag trots att jag bevisligen hade stora framgångar genom att ta till dessa knep under fjolåret.
 • Affiliate-försäljning är mer hållbart än annonser och annat betalt innehåll.
  Tidigare levde jag främst på betalda annonser och sponsrat innehåll. Detta är alltid engångsbetalningar. Är du duktig på affiliatemarknadsföring är det upp till dig själv hur mycket du säljer.

Kommer jag att kunna bygga vidare på detta eller återupprepa succén från förra året. Vem vet? Förutsättningarna kan ändras både till det bättre och det sämre. Det enda jag vet är att det alltid lönar sig att lägga upp detaljerade målsättningar och aldrig sluta utvecklas. Du kan aldrig återupprepa tidigare framgångar med exakt samma recept. Samhället ändras i allt snabbare takt och det gäller både att ha förmågan att hänga och samtidigt förutse nya trender.

Jag var bland annat framgångsrik i att förutse trenden med ökat intresse för sällskapsspel i pandemitider. Under 2021 kommer sannolikt helt nya trender att dyka upp.

Hur kommer 2021 att se ut?

När vi nu tagit steget in i 2021 finns det såklart stora förhoppningar om förändringar. Både jag och min flickvän längtar efter att slippa ut och resa igen. Malta är nära många intressanta länder, som Spanien, Italien och Portugal och vi har redan många destinationer i sikte.

Jag längtar även efter att få besöka min familj igen… och att de kan besöka mig. Det är det absolut det jobbigaste med pandemin. I dagens läge är det inte så svårt att leva i ett annat land med alla möjligheter till kommunikation. Men det är ändå något som saknas när man inte kan resa fritt och träffa familjen när man önskar.

Det är bara att önska att vaccinet tar sig ut till alla så snabbt som möjligt så att vi kan börja leva normalt snart igen.

Detta var ett mycket “text-intensivt” inlägg. Jag hoppas kunna bjuda er på betydligt mer bilder härifrån i kommande inlägg.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *