Så upprätthåller jag träningsrutiner på resan

Sommaren går mot sitt slut och för egen del har det varit en fantastisk tid fylld med allt från svettiga träningspass och socialt umgänge till häng på stranden. Under mitt pass häromdagen kom jag att tänka på hur träning är en essentiell del av vad jag kallar ledighet medan det kan se helt annorlunda ut för andra. Sommaren är för många nämligen synonymt med semester och långa lata dagar på stranden. Det senare innebär att träningen ofta är det första som får stryka på foten när dagarna blir varmare, kvällarna ljusare och annat skoj pockar på uppmärksamheten. Faktum är dock att regelbunden träning är A och O för att kroppen ska må optimalt och man ska få ork till vardagen. Bäst mår musklerna och kroppen av åtminstone en halvtimmes motion om dagen. Den som tränar på bra under vintern för att sedan “slacka” sommartid blir tyvärr av med mycket av sin kondition – det är ett faktum. I ljuset av temat träning under semestern tänkte jag dela med mig av hur jag personligen upprätthåller träningsrutiner på resan/sommaren. 

Rätt mental inställning

Fenomenet bibehållen träningsrutin i utlandet och på semestern kallas skämtsamt för “Bad beat” av mig när jag pratar med vänner och bekanta. Termen har jag lånat från den minst lika tävlingsinriktade och utmanande pokervärlden. Där betyder begreppet att man har en hand som är betydligt sämre än en betydligt bättre och man ändå vinner. Enligt mig passar termen bra för att beskriva situationen hela mitt inlägg handlar om. Att få till träning på semestern innebär förvisso sin beskärda del av utmaningar men ska aldrig vara en ursäkt för att ge upp. Mitt första tips är därmed att ha rätt mental inställning. Träning på resande fot kommer att se annorlunda ut än vad du är van vid hemmavid och det är helt OK. I stället för att sörja förlusten av gymmet du är van vid eller löpspåret du sprungit hundra gånger bör du se möjligheterna som resan öppnar upp och tänka att en annorlunda träning i ny miljö alltid är bättre än ingen träning alls.

Sightseeing till fots

Det första jag brukar packa ner när jag vet att jag ska på semester är mina löpskor. Löpning är en optimal träningsform när du befinner dig utanför din comfort zone hemma och fungerar minst lika bra i bergs- och kustområden som i storstad. I storstäder brukar jag kolla ut lämpliga sträckor på Google Maps i förväg, gärna i områden som jag varit sugen på att se och utforska, snöra på mig skorna och kuta ut. Samtidigt som jag rör på kroppen får jag till sightseeing på köpet där jag ofta passar på att notera caféer, restauranger eller butiker jag vill kika närmare på senare under dagen när jag är klar med träningen. Löpning kan man köra solo eller i sällskap av reskamrater för en mer social och lustfylld upplevelse. På den klassiska beach-semestern är stranden den perfekta platsen att springa på. Här ökar förbränningen väsentligt eftersom det mjuka underlaget gör att musklerna tvingas jobba extra vilket i sin tur ökar energiförbrukningen. Som grädde på moset får man dessutom ofta en jämn och fin solbränna när man springer utomhus vid havet!

Prova-på-gym

Gymmedlemskap förutsätter inte sällan att man bor på en plats och är inskriven över tid på en träningsanläggning. Faktum är dock att många gym, i ett försök att locka kunder under säsong med mindre beläggning, erbjuder prova-på-erbjudanden där man kan köpa allt från dags- till veckopass. Personligen har jag provat på allt från F45 (funktionell träning när den är som bäst) i Kalifornien och yoga i Stockholm till hederlig träning på helt vanliga lokala gym i Spanien på detta vis. Se över utbudet på den ort du vet att du kommer att befinna dig på och mejla och fråga om tillfälliga erbjudanden. En bonus är att dessa prova-på-erbjudanden inneburit att jag har upptäckt nya träningsformer som jag kanske aldrig fått nys om hemma eftersom jag där ofta satsar på säkra, invanda kort när det gäller träning.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *