Redan drygt 52 km denna vecka!

Träningen flyter på riktigt bra just nu. Jag är redan uppe i drygt 52 km löpning de tre första dagarna för veckan. Löpningen har faktiskt aldrig känts såhär rolig tidigare. En lång skadeperiod gör att man verkligen förstår att uppskatta att man kan löpa smärtfritt. Dessutom skadar det inte att vädret är så varmt just nu. Det finns inget härligare än att bege sig ut vilken tid på dygnet som helst utan att behöva bry sig om vad man lägger på sig i klädväg. Att få avsluta varje löppass med ett svalkande bad ger också ett mervärde i tillvaron. Jag kan redan konstatera att denna sommar varit den bästa hittills i mitt liv!

Nu är det bara att hoppas att vädret håller i sig ännu några veckor. På fredag har jag precis 5 månader kvar av min ledighet och jag stortrivs med tillvaron som den är just nu och kunde bra tänka mig att stanna hemma från jobbet några år till. Men det är ju hur det känns just nu. Det kan ju tänkas att det ändrar när vädret blir kallare och det blir mindre kul att vistas utomhus.

Så över till träningen. På måndagen var det igen dags för ett tröskelpass. Denna gång skulle 12 km avverkas strax över maratonfart. Eller egentligen skulle farten enligt mitt program ligga precis i maratonfart på 3:54 min./km över hela sträckan. Jag inser ändå mina begränsningar för tillfället och beslutade mig för att köra lite försiktigare i värmen. Siktet var därför inställt på att köra i en fart strax över 4:00 min./km för att inte helt köra slut på mig.

Resultatet från passet finns nedan:

tröskelpass 28.7.2014

Det blev alltså först en uppvärmning på 3 km. Sedan tröskelpartiet på 12 km som jag körde i en snittfart på 4:05 min./km. Jag avslutade passet med en kilometer nedjoggning innan jag hoppade i vattnet i Sandö för en liten simtur. Tröskelpasset kändes riktigt bra och jag kunde köra det i avslappnad stil trots det varma väder som rådde mitt på dagen. Den observanta märker säkert att jag inte använder något pulsband under mina löpturer.

tröskelpass 28.7.2014 resultat

Lite mer siffror från samma löppass.

återhämtande distanspass 29.7.2014

Igår körde jag ett återhämtande distanspass på drygt 15 km med ett ordentligt styrkepass på ungefär en timme utomhus efteråt.

Idag var det dags för en riktig utmaning när jag skulle köra ett 16 km långt tröskelpass i en snittfart på runt 4:05 min./km. Det är också det längsta tröskelpasset som finns i Janne Holméns maratonprogram. Resten består av kortare tröskelpass, intervaller och långpass.

Tyvärr bröt ett åskväder ut under uppvärmningen på 3 km och vi beslöt oss därför för att dra tröskelpasset inomhus på löpband. Det är som bekant inte riktigt samma sak att köra löppass på löpband, men med tanke på att jag körde hela uppbyggnaden och största delen av tröskelpassen inför Paris Marathon på löpband är det heller inte bortkastad träning. Det tjänar ofta som en bra väckarklocka för kroppen då man i allmänhet håller ett högre tempo på löpband då det saknas luftmotstånd och ojämnheter.

Jag lade dock en lutning på 1,5 % på löpbandet för att få det lite mer att likna utomhuslöpning. Efter detta körde jag ytterligare en kilometer uppvärmning innan jag körde igång med tröskeldelen. Jag lade genast farten på 15 km/h, vilket motsvarar en km-fart på 4:00 min./km. Jag körde därefter ungefär 10 km i denna fart och höjde sedan farten till 15,5 km/h, vilket blir ungefär 3:50 min./km.

Sluttiden på hela sträckan på 16 km avverkade jag på 63 minuter, vilket blir en snittfart på 3:56 min./km över hela sträckan. Om detta skulle ha varit utomhus skulle det ha inneburit att jag så småningom vore redo för ett nytt maraton. Tyvärr är det som sagt bara att inse att man inte alls kan jämföra farterna inomhus och utomhus. Hur som helst var det en riktigt bra genomkörare som jag är övertygad om att gjorde gott inför den fortsatta satsningen ner mot nya personbästan.

Efter detta pass blev det styrketräning på nästan en timme och sedan ytterligare några km nedjoggning utomhus innan vi hoppade i vattnet för ett härligt svalkande simpass. Totalt blev det 21,5 km löpning idag och totalt ligger jag alltså på över 52 km löpning hittills denna vecka.

PicsArt_1406742700145

Efter löppassen, som jag alltså oftast genomför tidigt på eftermiddagen, är det dags att rasta Toffe. Jag hittade ett par underbara sommarskor i helläder i Nice, med det passande namnet Adidas Originals Nizza Remodel. Det kan låta som något trivialt, men efter att i månader ha sökt efter denna typ av skor i helläder både på svensk och finsk mark utan att lyckas så kändes det rätt fint att lägga vantarna på ett par.

PicsArt_1406742496978Jag är rätt noggrann med min kropp vid sidan av träningen just nu. Från denna vecka har jag kört igång med styrketräningen för bålpartiet på allvar igen, vilket var nödvändigt med tanke på att ryggen känts styv vid löpning den senaste tiden. Annars blir det mycket foamroller, taggboll och det senaste tillskottet spikmatta. Trots min skepsis måste jag konstatera att denna spikmatta förvånansvärt snabbt tar bort spänningar från rygg och under fötterna.

Join the Conversation

2 Comments

 1. says: Johan

  Inspirerande läsning! Hoppas du lyckas hålla dig skadefri, det ska bli verkligen intressant att se till vilken nivå du kan ta din löpform.

  Kör du någon löpskolning eller övningar för löpsteg och löpekonomi också utöver de andra passen? Du har kanske skrivit om det tidigare här på bloggen men eftersom jag är relativt ny här så får du gärna ta det igen.

  Vad det gäller Adidas-skorna i helläder så blev jag smått avundsjuk eftersom jag också har sökt efter likadana. Har ett par motsvarande Nike nu som börjar vara helt sönderanvända. Måste tydligen åka till Nice och handla skor 🙂

  1. says: Benny

   Tack så mycket! 🙂 Jo, jag försöker verkligen att vara noggrann med all prehab nu så att jag inte blir skadad igen.

   Just nu blir det faktiskt inte så mycket löpskolning. Det som jag främst gör för att upprätthålla en bra hållning i löpningen är att träna styrka för bålpartiet 3-4 gånger i veckan. Sedan försöker jag få in ett backpass en gång i veckan. Det är något som jag märkt att gör väldigt gott för löpsteget och löpekonomin. I samband med dessa backpass brukar jag även köra lite löpskolning innan jag kör igång.

   Jag har nog skrivit om löpskolning och lagt in några videon med övningar tidigare, men jag kan ju lägga in några klipp på nytt i mitt nästa inlägg. 🙂

   Nice kan jag verkligen rekommendera för skohandel. Utbudet var ett helt annat än på hemmaplan. 🙂

Leave a comment
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *