Racefox – Ge en digital personlig tränare i julklapp

Racefox Run AI-coach löpning

Vi som springer regelbundet har väl alla haft vår beskärda del av skadebekymmer genom åren. Nu finns det hjälp att få på detta område i form av en nylanserad AI-coach som förstår dina styrkor och svagheter, har koll på din dagsform och hjälper att undvika skador. Det är säkert en uppskattad julklapp för den som har träning som livsstil.

Det är svenska Racefox som nu har kommit ut med världens första AI-baserade realtidscoach för löpare och längdskidåkare som förstår hur du rör dig, ger röststyrd feedback i realtid och anpassar sig efter hur du utvecklas. Den digitala coachen hjälper dig träna både smartare och mer effektivt och fångar upp varningssignaler för skador på bara 15 minuter.

Racefox är ett digitalt träningsverktyg som hjälper världens löpare och längdskidåkare att förbättra sina resultat och förebygga skador med hjälp av artificiell intelligens.

Den svenska innovation bygger på forskning från bland annat KTH (Kungliga Tekniska Högskolan) och RICE SICS (Swedish Institute of Computer Science) och består av apparna Racefox Run och Racefox Ski. Realtidscoachen analyserar rörelsemönster och teknik direkt i appen och tar därefter fram en individuellt anpassad träningsplan som hjälper både nybörjare och erfarna motionärer att nå sina mål. 

Racefox passar alla nivåer och åldrar och fungerar lika bra för den som vill förbättra sitt tävlingsresultat som för den som vill klara av fem kilometer i löp- eller skidspåret. Racefox är officiell partner och digital coach till Göteborgsvarvet, Lidingöloppet och Vasaloppet, vilket vi är väldigt stolta över. Tack vare Racefox har de som springer med oss blivit upp till sju procent snabbare och de som åker längdskidor upp till 15 procent snabbare – ett bevis på att Racefox verkligen fungerar, säger Christer Nordström, grundare av Racefox. 

Realtidscoachen är ständigt närvarande och utformar varje pass efter de individuella förutsättningar som motionären har samt hjälper till att sätta mål och ta fram en personlig träningsplan. Apparna Racefox Run och Racefox Ski används tillsammans med ett pulsbälte och förvandlar mängder av mätvärden till handfasta råd som den röststyrda coachen förmedlar i realtid, med målet att förbättra teknik och förebygga skador.

Spring snabbare, smartare och längre med Racefox Run 

Studier visar att upp till 75 procent av löpare skadas varje år*. Fram tills nu har det inte funnits någon kostnadseffektiv och enkel metod för att tidigt upptäcka obalans i kroppen, eller svagheter i rörelsemönstret, som på sikt kan leda till skador. Datan baseras på cirka 130 000 träningssessioner med 5 000 Racefox Run-användare, som själva rapporterat smärta under eller efter en löptur. Racefox Run kan därmed analysera hur kroppen rör sig och korrigera rörelser i realtid. 

Det första steget är ett 15-minuters-test där Racefox Run fångar upp varningssignaler för skador och kan därmed tidigt upptäcka potentiella problem. Därefter tar Racefox Run fram en individuellt anpassad träningsplan som hjälper användaren att kontinuerligt bygga upp både balans och styrka för att kunna uppnå sina mål.

Förbättrad teknik med Racefox Ski 

förbättra tekniken med racefox ski ai-coach

Racefox Ski hjälper längdåkaren att förbättra sin teknik i motionsspåret samt prestera bättre under tävlingar. Appen mäter bland annat kraften i stavtaget, båltrycket samt stabiliteten i åkningen. Efter varje pass kan skidåkaren analysera datan på djupet och utforska all information som Racefox Ski samlat in under träningspasset. Racefox skapar sedan individuella träningspass baserade på var störst potential till förbättring finns.

Det första steget är ett åttaminuters-test där Racefox Ski tar reda på vilken nivå skidåkaren befinner sig på. Genom att analysera skidåkningen i ett antal nyckelrörelser hjälper Racefox till med att utveckla tekniken, både i realtid under träningspasset och långsiktigt. 

Forskningsbidrag från EU 

För att ytterligare förbättra sin data och utveckla tjänsten har Racefox fått ett forskningsbidrag på 2,5 miljoner euro från EU:s största forsknings- och innovationsprogram Horizon 2020. Racefox går därmed in i en ny forskningsfas som bland annat omfattar samarbeten med medicinsk personal för att validera olika hypoteser. 

Produktinformation: En prenumeration kostar 129 kr per månad och kan kopplas till ditt Racefox- bälte eller Polar H10-bälte. En tremånaders prenumeration ger dig ett kostnadsfritt pulsbälte från Racefox.

Med Racefox kan motionären: 

  • Ha med sig sin egen coach på varje pass. Resultat visar att de som springer med Racefox blir upp till sju procent snabbare och de som tränar skidåkning blir upp till 15 procent snabbare.
  • Lägga upp en träningsplan. Racefox utgår från användarens förutsättningar och tar fram en plan som hjälper motionären att nå sin fulla potential – oavsett om man siktar på en tävling eller bara vill förbättra sin kondition.
  • Nå sitt mål utan skador. Racefox visar om motionären behöver bli starkare, mer rörlig eller både och för att nå sitt mål.

* https://www.health.harvard.edu/blog/running-injury-maybe-youre-doing-it-all-wrong-201604089420

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *