På väg till toppform igen?

Nu återstår det endast ett riktigt tufft pass innan det är dags för att påbörja formtoppningen inför Rotterdam Marathon om 16 dagar. Jag har varit väldigt trött och nedtränad hela veckan, men trots detta har de båda kvalitetspassen denna vecka varit lyckade. Framförallt under dagens backintervaller kändes det som att jag på allvar är på väg till samma goda form som jag hade för några veckor sedan.

På tisdagen var det mycket halt ute. Vi försökte påbörja våra intervaller på 3×4 km utomhus, men fick redan efter ett par kilometer konstatera att det var omöjligt att springa i några högre farter utan att riskera skador. Istället sprang vi iväg till gymmet och körde våra intervaller där.

Det gjorde dock inget. När man springer i “överfart” som man gör på löpband aktiverar man andra typer av muskelfibrer och det kändes som att det gjorde gott med lite omväxling i vår träning just nu. Det blev 3×4 km i 17 km/h på löpband och totalt 21,7 km löpning på tisdagen.

Idag var det igen dags för ett kvalitetspass. Även denna torsdag bestämde vi oss för att köra detta i form av ett kombipass med backintervaller, följt av ett tempopass på 5 km istället för det tempopass på 10 km som fanns i programmet.

Idag var jag alltså i mycket bra form. Så här bra i skick har jag faktiskt inte känt mig sedan vi påbörjade vår träning utomhus för ungefär en månad sedan. Även om benen var riktigt trötta och nedtränade kunde vi köra både backintervallerna och efterföljande tempopass i ett bra tempo. Framförallt var känslan en helt annan än på flera veckor. Det kändes lätt och ledigt och det kändes som det fanns mer att ge.

Nu är det bara att hoppas att vi blir i ännu bättre skick när vi lättar på träningen från och med nästa vecka. Åtminstone har självförtroendet fått sig en skjuts i rätt riktning i med veckans lyckade kvalitetspass.

Nedan är dagens kvalitetspass. Först 5 km uppvärmning, följt av 5×420 meter i flack backe och 6×230 meter i brant backe. Varannat varv är alltså joggvilan nedför backen. Som avslutning 5 km tempo som idag genomfördes i en snittfart på 3:58 min./km.

PicsArt_1427398988386

PicsArt_1427399034877

PicsArt_1427399118564

PicsArt_1427397311755

De senaste veckorna har jag haft väldigt tidiga morgnar. Jag har vaknat kl. 5 eller 5.30 och har varit i jobbet halv 7-tiden. Detta för att kunna ta det lite lugnare veckorna innan maratonloppet. Följaktligen har jag inte haft speciellt mycket krafter kvar till bloggande eller andra kvällsaktiviteter på vardagarna. Istället har det blivit stretching och läggdags genast efteråt.

PicsArt_1427397403552

Jag brukar ta ett varv kring torget innan jobbet såhär års för att njuta av att vi äntligen fått det ljusare. Annars också är morgontimmarna det bästa jag vet. Det är så oerhört skönt att få vara helt för sig själv i några timmar innan man påbörjar dagen på allvar.

PicsArt_1427397527456

Nu har vi endast några månader kvar i detta hus innan vi byter plats till Brändö. Jag kommer nog att sakna platsen, då jag redan jobbat i 13 år i dessa utrymmen och 11 år i ett och samma arbetsrum. Men jag antar att det även kommer att göra gott för mig med lite miljöombyte.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *