Öl är den bästa återhämtningsdrycken

öl bättre än sportdryck

Det finns undersökningar som visar att öl är så mycket mer än bara njutning. The Washington Times publicerade 2013 en artikel över ett forskarteam i Granada Universitet i Spanien som genom tester på studerande kommit fram till att öl har en bättre effekt på återhämtningen än vatten eller sportdryck. Enligt denna skall framförallt kolhydratnivån i ölen ha en god effekt på återhämtningen.

Det skall erkännas att artikeln som sådan är rätt tunn på argument och egentligen inte går särskilt djupt in på varför öl skulle vara speciellt bra som återhämtningsdryck annat än som törstsläckare. Men den som tycker om öl söker gärna efter argument för att kunna använda det till annat än bara njutning.

Jag har tidigare hört om ölets förträfflighet som återhämtningsdryck utan att för det hitta speciellt många vetenskapliga artiklar som behandlar ämnet. Det ryktas att Finlands genom tiderna näst bästa maratonlöpare Jukka Toivola ,med ett personbästa på 2:11:35 på Marathon, brukade dricka ett par öl efter varje långpass i återhämtningssyfte.

Till saken hör att Toivola hade en utbildning som kemist och även jobbade som kemilärare i Björneborg. För att få fram den optimala återhämtningsdrycken hade han gjort en del tester på frivillig basis och därigenom kommit fram till att ölen är den dryck som har den bästa effekten på återhämtningen. Framförallt är ölen en av de drycker med den högsta koncentrationen av kolhydrater vilket gör att kroppen snabbt kan ta upp energin efter ett tufft pass.

En nyare studie i International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism har även avslöjat att lättöl kan ha positiva effekter på återhämtningen. Enligt studien verkar som att de som unnar sig öl med en alkoholhalt på mindre än 4 % ABV (Alcohol By Volume) kan ha hälsofördelar, men det är viktigt att inte överdriva om du vill skörda frukterna.

En eller två portioner bör räcka; mer än så kommer att göra din hemmabar till en no go-zon när träningen är över.

Måtta med allt

öl som återhämtningsdryck

Överdriven alkoholkonsumtion kan ha negativa effekter på hälsan, men en måttlig ölkonsumtion kan alltså vara bra för återhämtningen. Öl innehåller flera viktiga ingredienser som kan underlätta återhämtningen, bland annat vatten, kolhydrater och elektrolyter.

Det finns alltså flera studier som visar att öl kan vara effektivt för att underlätta återhämtningen efter fysisk aktivitet. Framförallt är det kolhydraterna i öl som kan hjälpa till att fylla på glykogenlagren i kroppen, som kan ta slut under träning – speciellt efter tuffare träning.

Öl innehåller också elektrolyter som kalium och natrium, som kan förloras genom svettning under träning. Att fylla på dessa elektrolyter kan hjälpa till med hydrering och allmän återhämtning.

Det är dock viktigt att notera att måttlighet är nyckeln när det gäller att konsumera öl för återhämtning. Att dricka överdrivna mängder alkohol kan ha negativa effekter på kroppen, inklusive uttorkning och försämrad muskelåterhämtning. Det rekommenderas att begränsa ölkonsumtionen till en till två portioner per dag.

Sammanfattningsvis kan öl vara ett bra alternativ för återhämtning efter fysisk aktivitet på grund av dess innehåll av vatten, kolhydrater och elektrolyter. Studier har visat att måttlig ölkonsumtion kan bidra till att minska muskelömhet och inflammation, fylla på glykogendepåerna och hjälpa till med hydrering.

Framförallt kan jag rekommendera alkoholfri öl som ett alternativ till sportdryck efter ett tufft pass. Då får du alla de näringsämnen du kan tillgodose i återhämtningssyfte, samtidigt som du undviker de negativa effekterna av alkohol. Tyvärr är det oftast också alkoholen som ger den rika smakupplevelsen i öl. Men genom att hålla konsumtionen och alkoholprocenten i drycken på en måttlig nivå är öl en utmärkt återhämtningsdryck.

Join the Conversation

2 Comments

  1. says: anonymous

    Men hur påverkar alkoholen i ölen återhämtningen och resultaten av träningen? Eller syftar de på alkoholfri öl?

    1. says: Benny

      Artikeln var nog skriven med “glimten i ögat”. 🙂 Även om öl säkert är bra genast efter en långlänk på grund av mängden kolhydrater, är den nog även vätskedrivande och alkoholen är ju aldrig bra för kroppen…

Leave a comment
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *