Nyårslöften – en uppföljning

att leva och bo på malta

Efter den envisa hostan som jag drogs med i drygt en vecka efter förkylningen har jag äntligen kommit igång med träningen på allvar igen. Denna vecka har det blivit några intervallpass och igår ett lugnt långpass på 30 km i vackert väder.

Sjukdomsperioden tog väldigt hårt på kroppen och med tanke på Malta Marathon var det vid värsta möjliga tidpunkt. Det märks att flåset inte är på topp och jag måste ta det försiktigt på kvalitetspassen. Men å andra är allt fokus på välmåendet med träningen just nu och då försöker jag att inte tvinga mig till något i min träning. Malta Marathon blir ju ett lopp helt utan tidsmål och endast som ett längre träningspass.

Mina nyårslöften – en uppföljning

Flera har benämnt mig som en tänkare, men faktum är att det är precis det jag försöker undvika just nu. Jag är övertygad om att människan inte blir lyckligare över att sitta och vända ut och in på saker i all evighet.

Speciellt i stunder av sorg tror jag att det är viktigt att se till att flytta sig framåt i livet och hålla sig sysselsatt.

Som nyårslöfte hade jag alltså att förenkla mitt liv, där målet var att få in mer avslappningsövningar som yoga och mer sömn. Även gällande kosthållningen fanns en del att åtgärda. Där skulle jag bland annat sträva till att undvika kött och alkohol. Hur har jag då lyckats med detta?

Hittills har det lyckats rätt bra. Men som nämnt är det inte något revolutionerande omändringar i mitt liv. Jag har levt rätt länge utan kött i min vardag. Främst brukar det bli under frossande till helger som jag äter kött och tar alkohol till luncher eller middagar.

Det blev dock lite undantag från mina principer på torsdagskvällen då jag var ute på några drinkar med en Österbottning som var på besök på Malta. Men jag ser det inte som något problem att göra lite undantag ibland. Jag tror att problemet med nyårslöften och andra målsättningar i livet är att man straffar sig för hårt om man inte följer dessa till punkt och pricka. Något som kan leda till att man känner sig misslyckad och ger upp.

Istället borde man se på de förbättringar som verkligen gjorts. Med nyårslöften och andra målsättningar anger man riktningen. Som alla känner kommer det alltid motgångar på vägen oavsett vilka mål man har. Det är hur man tacklar dessa som kommer att avgöra hur man verkligen lyckas.

Det är viktigt att glädjas åt de små framsteg man gör i vardagen och inte ångra eventuella snedsteg man gör emellan. Det absolut viktigaste är ändå hur man lever på det stora i hela under största delen av veckans dagar. Man kan sträva efter perfektion, men vi vet alla att det är närmast omöjligt att helt och hållet efterleva detta.

Läget just nu

Men för min del har året fått en bra början. Jag känner redan att jag fått en bättre balans i livet och jag känner mig betydligt mer utvilad än månaderna innan nyåret. Jag kör avslappningsövningar varje kväll innan läggdags och sover minst 7 timmar varje natt. Yogan har jag inte riktigt kommit igång med, men jag gör yogaliknande övningar handstående i samband med mina gymbesök.

Jag försöker också att planera dagarna bättre och har försökt få bort en del kvällsjobb från kalendern under vardagarna för att vara så pigg som möjligt under dagarna. Om jag har mycket jobb på hemmaplan försöker jag få undan det mesta under veckosluten. Det gör jag genom att vakna riktigt tidigt på söndagarna och köra en helt normal jobbdag, Idag var jag upp redan kl. 4.30 och körde igång med min dag kl. 5.30. Det kräver naturligtvis att man är i säng riktigt tidigt på lördagskvällen. Igår somnade jag faktiskt strax efter kl. 20 (!). Något liknande har knappast hänt under mitt vuxna liv hittills.

Men det gäller också att man ibland funderar på varför man lever som man gör. Varför skall man tvinga sig själv att slötitta på Netflix bara för att hålla sig vaken? Nu fick jag över 8 timmar sömn trots att jag vaknade så tidigt och det är den bästa möjliga starten på en söndag.

Man hinner ändå med allt det nöje man behöver under en helg genom att vara effektiv även på lördagen. Även igår var jag tidigt uppe och startade dagen kl. 5.30. Först några timmar skrivande, sedan långpass 30km och lite styrka. Efter det några timmar lunch och skrivande manuellt i solen. Efter det en timme shopping och som avslutning kollade jag på fotboll med min kollega på sportbaren intill där jag bor. Hemma runt 19-tiden och sedan marsch i säng. En dag med livsnjutning helt enkelt!

lev på malta

En av favoritsysselsättningarna på lördagarna. En långlunch i solen efter ett långpass.

bästa böckerna för personlig utveckling

Några av de böcker jag läser innan läggdags just nu. Det bästa tipset jag har för att snabbt få tag på sömn är just att läsa. Jag försöker också läsa något upplyftande som tränar hjärnan att tänka mer positivt. Mycket av det som skrivs inom personlig utveckling nuförtiden är upprepningar och självklarheter. Därför är jag rätt selektiv vad jag väljer att läsa inom området. Jag har ovanan att ha många böcker igång samtidigt. 🙂

Anthony Robbins – Awaken the Giant Within

En av de största klassikerna från världens absolut främsta inom området. Vi har alla våra styrkor och svagheter som människor. Ofta kör vi på säkerhet och låter rädsla styra våra val i livet. I denna bok får vi mängder av tankeverktyg för hur vi skall tänka för att bli mer positiva och våga följa våra drömmar.

Tools of Titans – Tim Ferriss

Här har Tim Ferriss sammanställt en bok med olika framgångsrika människor inom många olika områden, där de delar med sig av det som inspirerar dem. Massor av boktips och nyttiga tankeverktyg finns samlade i denna bok.

Sömngåtan – Matthew Walker

Varför är det så viktigt med sömn? Här får du veta allt om sömn och hur det påverkar oss.

Lev kreativt – Julia Cameron

Ytterligare en klassiker inom sitt område. Det finns många yrken där du har nytta av att vara kreativ och uppfinningsrik. Här får du många tips som hjälper dig på vägen.

Grit – Angela Ducksworth

Det krävs envishet för att lyckas. Till skillnad från vad många tror kommer sällan resultaten gratis oavsett hur mycket du gillar vad du gör. Man kunde säga att passionen utgör grunden, men sedan behövs en stor portion av tankekraft för att orka jobba systematiskt mot sina målsättningar. Här finns en hel del tips för hur du skall tänka i olika situationer.

Tags from the story
,
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *