Ny lägenhet hittad på Malta

Denna vecka påbörjades processen med att hitta en egen lägenhet här på Malta. Hittills har jag alltså delat med två andra, men i samband med att kontraktet går ut efter denna månad kände jag att det var dags att hitta något helt eget.

Det är rätt spännande att söka lägenhet på ett nytt ställe. Här ser de ut på ett helt annat sätt än hemma. När du stiger in i en lägenhet på Malta vet du egentligen aldrig vad som väntar.

Efter drygt 20 år i Vasa hade jag ju sett nästan allt som fanns på marknaden både från bilder och visningar. Eftersom jag avverkat åtskilliga lägenheter både som ägare och hyresgäst började man ärligt sagt bli lite trött på utbudet där.

Här var det egentligen aldrig aktuellt att köpa ännu i detta läge. Det handlar inte om att jag skulle tveka på hur länge jag kommer att vara här. Sannolikheten är nog nämligen större att jag lämnar hit än flyttar tillbaka till Finland. Istället handlar det mer om att jag ännu behöver lära mig mer om byggnadsstandarden här.

Dessutom är det en högst osäker bostadsmarknad, även om den på Malta på sikt kommer att vara betydligt mer stabil än i länder som Finland. Detta är en liten ö med ett fantastiskt klimat och det lockar alltid stora mängder människor hit.

Förutom det har jag heller inte planerat att vara singel så speciellt mycket längre och det väger alltid in i vilka beslut man tar i framtiden.

Bostadssökandet

Min första kontakt tog jag via en Facebook-grupp på måndag. Istället för att söka bland några av de finska eller svenska begav jag mig genast till de maltesiska denna gång. Jag var på min första visning redan på måndag eftersom lägenheten fanns på min absoluta favoritplats här på Malta, i Sliema och anslutning till Tower Road, endast några hundra meter bort från min favoritrestaurang Il-Gabbana. En restaurang jag ätit på 14 dagar i följd efter att den öppnade upp igen.

Lägenheten var lite gammaldags, men samtidigt mycket charmig. Jag var nästan direkt beredd att slå till även om priset var lite väl högt med tanke på alla extra kostnader som kom till förutom hyran.

Exempel på unik lösning hos en maltesisk lägenhet. En uteplats inne i lägenheten.
Ytterligare en annorlunda lösning. Skild tvättstuga i anslutning till sovrummet.

Men eftersom det var direkt från ägaren skulle jag här ha sluppit en del extra kostnader i form av förmedlingsavgifter och annat smått och gott.

Jag beslöt mig dock för att inte förivra mig och istället få en bättre bild av läget innan jag slog till. På onsdagen postade jag därför ett inlägg på tre olika maltesiska grupper på Facebook för bostadsmarknaden här.

Det tog minsann fart och redan inom 10 minuter hade jag 50 olika förslag. När torsdagen kommit hade jag redan drygt 100 förslag att ta ställning till. Men tyvärr var de allra flesta förslag väldigt långtifrån vad jag önskat. Detta trots att jag var rätt specifik i mina önskemål. Jag vill ha i närheten av Tower Road och så nära Il-Gabbana som möjligt.

Det är detta område som känns som hemma för mig. Varför så är fallet är svårt att säga. Men för det första känns det mest rent och städat här. Det finns också en brittisk, parisisk känsla här som känns lika spännande att uppleva varje dag.

Min favoritplats på Malta. Il-Gabbana med stranden nedanför. Självklara platser att bete sig till efter en löptur.

Därför kändes det aldrig ens aktuellt att gå på visning i något annat område även om lägenheter är förmånligare på de flesta andra ställen. Även om vissa alternativ var moderna och med havsutsikt kändes det aldrig rätt att flytta till ett annat område.

Efter en massa skickande fram och tillbaka över Messenger och WhatsApp tog jag beslutet att plocka ut en semesterdag för att helt och hållet kunna ägna mig åt utforskning och visningar.

Det var minsann inte lätt. Jag hade som sagt väldigt specifika krav och allt som var längre än 500 meter från där jag nu bor kändes helt fel. När det kändes som mest hopplöst skickade en mäklare över drygt 30 olika förslag åt mig. En av dessa var en helt nyrenoverad 3-rummare endast några hundra meter från där jag bodde.

Det som är problemet med mäklare eller bostadsägare överhuvudtaget här är att de aldrig lägger ut exakt adress på en lägenhet. Det gjorde ju att det blev extrajobb för mig som främst var ut efter rätt läge.

Ett annat problem med mäklare här är att alla verkar ha väldigt olika nivåer på sina arvoden. Ju lyxigare lägenhet, desto högre arvode verkar det vara – av någon oförklarlig orsak. Även gällande saker som garantihyror och andra kostnader skiljer sig väldigt mycket från mäklare till mäklare. Det mest groteska förslag jag fick var 50% av månadshyran + moms samt tre garantihyror. Dessutom en annan avgift som jag aldrig hört talas om tidigare.

I detta fall skulle den första avgiften ha hamnat på nästan 4000€ på en lägenhet som hade 1000€ i hyra per månad!

En fördel i dagens läge är att de flesta mäklare verkar desperata och de är väldigt måna om att göra en snabb affär. Visning får du i regel inom några timmar. Tänk hur detta ändrat sedan jag kom hit på hösten. Då fick man vara glad om de hörde av sig inom samma dag efter att man skickat meddelande. Nu blev man bokstavligen jagad av ivriga mäklare och ägare av lägenheter.

Kärlek vid första ögonkastet

Nåja, fram till dagens visning. Jag hittade alltså ett intressant objekt i närheten där jag nu bor och man kunde säga att jag gjorde beslutet att ta lägenheten genast när jag steg in genom dörren. Och då hade jag inte ens frågat om saker som mäklaravgifter, garantihyror eller andra avgifter.

Det skulle visa sig att det var väldigt schyssta villkor hos denna mäklare, så där hade jag tur.

Men ännu viktigare var den känsla som jag fick när jag steg in i lägenheten. Den saknar en stor uteplats som fanns med på önskelistan. Den hade heller ingen sammanhängande öppen planlösning med köksö som jag också önskade mig.

Det är väl som med kärlek. Det är omöjligt att säga vad man faller för. Det är bara känslan man får när man stiger in genom dörren. Detta är en väldigt charmig 3-rummare som har den något ovanliga uppdelningen att varje rum finns på olika våningar. Det blir alltså tre våningar i detta fall, där du jobbar dig nedåt genom lägenheten.

Själva vardagsrummet som man stiger in i glömde jag av någon anledning av fotografera.

Jag fick en känsla av att befinna mig i Amsterdam när jag gick runt i lägenheten… och det är en positiv känsla i mitt fall.

Lägenheten är nyrenoverad, men jag kommer säkert att få organisera om lite innan jag har allt som jag vill ha det. Ett av sovrummen får bli kontor och sedermera gästrum när det är dags. Jag har inte bestämt vilket av sovrummen jag faktiskt skall sova i. Det får känslan och kvaliteten på sängen avgöra.

Översta sovrummet. Kandidat nr. 1 till eget sovrum.

Men det känns mycket spännande att ta tag i sitt alldeles egna boende här på Malta. Nu kan jag äntligen organisera allt enligt egna önskemål och göra det till ett helt eget hem.

I anslutning till detta rum finns en uteplats som blir perfekt för träningskläder. Troligen blir detta också gästrum för vänner och familjemedlemmar i något skede.

I övrigt då det gäller Malta, så är ju också alla lägenheter fullt utrustade från första början och det skiljer ju sig hur det ser ut i länder som Finland. Enligt mig en oerhört bra sak för en som mig som gillar att vara flexibel och ha möjighet att flytta runt med kappsäck på kort varsel om så önskas.

Nedersta rummet får troligen bli hobbyrum eller walk in closet tills någon av mina familjemedlemmar eller vänner kommer på besök.

Bilderna här var usla. Jag har heller ingen bild på vardagsrummet. Det är inte så speciellt stort, men alldeles tillräcklig för mig och även som samlingsplats för en liten festlig tillställning.

Jag ser verkligen framemot sommaren och hösten i min alldeles nya lya!

Join the Conversation

2 Comments

  1. says: Jennie

    Vad kul! Du kan även ha som air brb och hyra ut för gäster. Kan tänka mig folk du känner på malta kanske inte bor lika stort!

    Jag måste ta mig en tripp ner med en vän franöver!

  2. says: Ulrika

    Grattis till nya lägenheten! Låter som att du verkligen hittat rätt, både vad gäller bostadsort och lägenhet.

Leave a comment
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *