Nike Victory 2 – Är detta världens bästa spikskor för medeldistanslöpning?

Nike Victory 2 - Världens bästa spikskor för medeldistanslöpning?

Nike Victory 2 är resultatet av rigorösa tester hos NSRL (Nike Research Las) och en aldrig tidigare skådad mängd feedback från idrottare. Faktum är att Nike-löpare slog hela fem världsrekord i Victory 2-prototyper under utvecklingscykeln, alltså innan designen ens var färdig. Det är inget under att vi nu ser många världsrekord i banlöpning. Frågan man kan ställa sig är om Nike Victory 2 är världens bästa spikskor för medeldistanslöpning just nu?

Det är inte endast bland löparskor för väglöpning som vi ser en snabb utveckling just nu. Även inom banlöpningen ser vi skor som utnyttjar ny teknik för bättre energiåtergivning och ett effektivare och mer vägvinnande löpsteg. Underligt vore det väl annars med tanke på hur snabb utvecklingen varit bland annat med löparskor med kolfiberplatta.

Ett exempel på detta är årets nya spikskor från Nike, där bland annat Nike Victory Proto 2 nu åter finns i tillgänglig hos Nike. Jag har inte själv testat skon eftersom jag inte kör så mycket banlöpning just nu. Men banlöpning är ett väldigt bra sätt att utvecklas som löpare även om du inte tävlar på bana och då är detta ett av de bästa valen bland spikskor.

Läs också: Snabbaste löparskor i världen

Egenskaper på Nike Victory 2 spikskor

Egenskaper på Nike Victory 2 spikskor

Nike Victory 2 erbjuder fortfarande alla de energiåtergivande fördelar som kommer med att kombinera Air Zoom och ZoomX skumteknik med en fullängds kolfiberplatta, men samtidigt har den förfinats från topp till botten.

I förgrunden står bland annat en Flyplate med kolfiber i fullängd som har finjusterats för att matcha basen i stödsystemet. Detta är kanske den största innovationen vi ser hos spikskor just nu. Allt fler tillverkare ser till att implementera kolfiberplattor även i spikskor.

Formen och styvheten ger en framåtdrivande känsla och minimal inbromsningseffekt. Det nya materialet i plattan på Victory 2 är lättare och mer responsivt än den tidigare versionen.

Den har nu en plattare och bredare bas av stödsystem, samt ett mer responsivt plattmaterial i jämförelse med föregångaren OG-Victory. På Victory 2 finns numera även två färre spikar och en ny Atomknit-överdel som skall förbättra stabilitet, kontroll och bekvämlighet för löpare på banan, särskilt vid svängar.

Egenskaper på Nike Victory 2 spikskor

AtomKnit är en uppdaterad version av Flyknit och denna har bland annat bättre passform och andningsförmåga än föregångaren. Den nya stickade strukturen och omslutande fixeringstrådar över mellanfoten ger en ultralätt ovandel.

Air Zoom-enheten i framfoten har två kammare som ger bra framåtdriv och stabilitet.

Man har även höjt plattformen på stortåsidan för att spikarna ska kännas mer stabila på löparbanans raksträckor och i kurvor.

Testad och framtagen i samarbete med världens bästa medeldistanslöpare

Nike Victory 2 bästa spikskor för medeldistanslöpning 2024

Nike Victory 2 är testad och godkänd av världens bästa medeldistanslöpare och den har alla komponenter som behövs för att slå nya rekord, där alltså Flyplate med kolfiber, en Air Zoom-enheten samt den lätta, responsiva ZoomX-mellansulan står i förgrunden.

Såklart är också själva löparna bättre än någonsin inom medeldistans just nu, där man har tillgång till bättre hjälp i träningen med fullständiga analyser (som t.ex. AI), men det råder ingen tvekan om att även skorna har en stor betydelse i att världsrekorden har slagits på de flesta distanser de senaste åren.

Tags from the story
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *