Nästa kapitel i livet

För några veckor sedan skrev jag om att jag hade en nyhet på gång som skulle komma att påverka min närmaste framtid rätt mycket. Den nyheten handlade om att jag i det skedet hade beslutat mig för att säga upp mig från mitt jobb sedan 13 år tillbaka och ta en paus i livet för vila och reflektion. Mycket riktigt sade jag även upp mig från mitt jobb på onsdagen veckan efter.

Även om jag från och till under åren tänkt tanken var beslutet rätt så spontant. Ursprungligen var tanken att jobba kvar minst i 2-5 år till och sedan börja fundera över min framtid. Det som sist och slutligen fick mig att ta detta “drastiska” beslut var en mängd olika faktorer, men sist och slutligen var det en önskan om att komma ur ekorrhjulet med dagar fyllda av jobb och träning som fällde avgörandet. De senaste åren har det mer och mer känts som att dagarna och veckorna flyter ihop med olika typer av måsten där det aldrig finns speciellt mycket tid över för att fundera på vad jag egentligen vill göra och vad jag brinner för.

De lediga timmar som finns under kvällarna och veckosluten har inte räckt till för att göra de saker som jag vill ägna mig åt på min fritid. När jag dessutom är en morgonmänniska och sällan haft orken att ägna mig åt mina intressen efter jobbet och träningen, blev det alltmer ohållbart med min livsstil. Jag orkade i några år, men efter ett tag började alla de intressen som jag har vid sidan av jobbet och träningen kännas som en belastning. Något som jag brann för att ägna mig åt, men som jag egentligen inte hade ork eller tid för att göra.

I vanliga fall kanske man försöker lösa situationen genom att lämna bort allt vid sidan om jobbet och träningen. Jag började dock fundera över möjligheten att vända på tänkesättet och istället lämna bort jobbet för att ägna mig åt mina intressen på heltid och kunna ta det lugnare i livet.

Jag behövde inte fundera speciellt länge för att komma fram till att det egentligen inte finns några som helst hinder för att göra denna förändring i livet. Många av de beslut som man gör i livet bygger på vad som är normalt att göra. Det är normalt att jobba för andra om man inte har ett eget företag. Det är normalt att stanna kvar på ett jobb ända tills man söker sig ett nytt och först därefter byter. Att säga upp sig för att reflektera över vad man vill är inte lika vanligt, speciellt inte i dessa osäkra tider.

Om det var ett klokt beslut återstår att se, men jag har i alla fall inte ångrat beslutet en enda gång ännu. Livet är alltför kort för att gå runt och oroa sig över framtiden och eventuella problem som man kan råka ut för. Det gäller att leva här och nu och inte göra sina beslut baserade på skräck och oro inför framtiden.

Nu kanske någon tror att jag inte trivts på jobbet. Inget kunde vara mer fel. Jag har haft det bästa jobbet man kan ha och det faktum att jag under mina 13 år på mitt jobb aldrig sökt ett annat jobb är ett bevis på detta. Jag har många gånger funderat över hur lyckligt lottad jag är att ha så fantastiska arbetskamrater, där alla från chefen till kollegor alltid varit stöttande oavsett vad som hänt. Saker som arbetsplatsmobbning eller dylika fula metoder har aldrig existerat under de år jag jobbat där, vilket torde vara rätt unikt för en så stor “organisation” som jag ändå jobbat för.

Även då det gäller mina specifika arbetsuppgifter där jag haft att göra med finansiering av företag har uppgifterna blivit intressantare för varje år som gått i och med att företagen som vi handlagt blivit allt större. Jag har lärt känna många intressanta företag och företagare under de år jag jobbat och det är också något som känns lite vemodigt att lämna bakom sig. Jag har dessutom haft nöjet att jobba med den bästa och mest professionella kollega man kan tänka sig, en person som jag lärt mig mycket av både yrkesmässigt och som person.

Det som gör beslutet enklare att hantera är att jag har möjlighet att hålla nära kontakt med mina arbetskompisar även efter att jag slutar jobba. Det skulle inte ha varit lika enkelt om jag genast hoppat över till ett annat jobb.

Jag ser ändå mycket fram emot att få bege mig in i nästa kapitel i livet snart. Det är ännu drygt två veckor kvar i jobbet och sedan är jag helt ledig. Då lär ni också få höra av mig betydligt oftare här på bloggen. 🙂

Join the Conversation

4 Comments

 1. says: David

  Wow Benny, spännande tid väntar framöver!! En fråga som såklart dyker upp direkt (hos säkert fler läsare än bara mig) är hur klarar man sig ekonomiskt utan att jobba? Eller är planen att söka nytt o mer tidspassande jobb inom bestämd tid?
  Hursomhelst, mäktigt att du tar detta beslut o bestämmer själv över ditt liv o vad du vill göra!
  Tror många önskar att de hade modet och möjligheten att göra detsamma.

  1. says: Benny

   Tack så mycket! 🙂 Jo, det blir verkligen spännande att gå in i en ny fas i livet. Speciellt när jag varit så länge på samma jobb. Då det gäller det ekonomiska så är vi ju alla naturligtvis i olika situationer i livet och alla har ju inte möjligheten att ta ledigt när man har lust på grund av många olika orsaker. I mitt fall har jag inga bostadslån, barn att försörja eller andra “förpliktelser”, utan är i slutändan bara ansvarig för mig själv. Det gör det betydligt enklare att ta djärva beslut. I dagsläget finns det inga konkreta planer gällande eventuella jobb eller framtida inriktning. Det får jag fundera över när jag blir ledig. Jag vet vad jag har för intresseområden och det underlättar förstås lite när jag börjar sätta mig ner och fundera om några veckor.

 2. says: Marlene

  Häftigt! Jag lovar, du kommer inte att ångra dig. Jag önskar dig lycka till med att utforma ditt “nya” liv! Det finns så mycket intressant att tänka på och uppleva.

Leave a comment
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *