Löparspecifik vattenlöpningsteknik

Jag är som jag nämnt i flera sammanhang inte speciellt förtjust i vattenlöpning eller alternativ träning överhuvudtaget. En löpare vill helst springa och det tror jag att de flesta som gillar löpning håller med om. På fredagar tycker jag däremot av någon orsak att det känns helt ok att bege sig iväg till simhallen för lite vattenlöpning.

På morgonen började jag först med lite styrketräning för rygg, höfter och mage i 45 minuter innan jag förflyttade mig till bassängen för ett pass med vattenlöpning. Eftersom jag körde rätt tuffa intervaller igår såg jag ingen anledning till att höja på pulsen speciellt mycket och bestämde mig därför för att köra i ”jämntjockt” tempo genom hela passet. 30 minuter vattenlöpning blev det nu på morgonen.

[pullquote]För att få vattenlöpningen så effektiv som möjligt med tanke på löpträningen bör man se till att få den så lik vanlig löpning som möjligt[/pullquote].

En positiv sak som jag lagt märke till under mina senaste vattenlöpningspass är att jag numera har fått mer ordning på tekniken för att få mer löparspecifik träning. Problemet som jag och säkert många andra har när de ersätter vanlig löpning med vattenlöpning är att man i för hög grad använder armarna för att få det att gå undan. Det leder till att benen inte jobbar lika hårt under passet samt att armarna lätt blir fyllda av mjölksyra, vilket ger fel belastning med tanke på löpningen.

Hemligheten är att man inte i för hög grad skall tänka på den fart man håller på passet utan istället fokusera på att främst använda benen för att ta sig framåt. Armarna använder jag numera inte speciellt aktivt för att ta mig fram, utan jag försöker istället ha samma armföring som vid löpning. Enklast gör man detta genom att inte hålla händerna som ”skopor” utan istället har man handflatan rak och undviker att dra sig fram med händernas hjälp genom vattnet.

[pullquote]Ha en lätt framåtlutad hållning, avslappnade armar och lätt böjda vrister för att få en bättre effekt vid vattenlöpning.[/pullquote]

En annan sak som jag försöker tänka på vid vattenlöpning är att hålla vristen böjd på samma sätt som vid löpning. Det är lätt hänt att man endast låter foten vara avslappnad under vattenlöpningen, precis som vid simning. Min uppfattning är dock att vattenlöpningen blir mer lik vanlig löpning om man ser till att springa så likt vanlig löpning som möjligt, med lätt framåtlutad hållning, avslappnade armar och lätt böjda vrister.

Ikväll har jag ännu planerat att dra ett andra pass vattenlöpning för att påskynda återhämtningen inför morgondagens stora utmaning, nämligen långpasset. Det blir förhoppningsvis mitt första långpass med löpning på drygt en månad.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *