Några stressiga veckor

Det blev inte mycket hårdträning mellan mina två maratonlopp. Mellan det avbrutna loppet i Jyväskylä och följande maratonlopp som äger rum i Vanda om två veckor blev det alltså endast två veckor med hårdare träning innan det nu igen är dags att lätta på träningen.

Jag har känt mig rätt så trött i benen de senaste två veckorna och därför har jag också kört mindre mängd än vad jag brukar under denna tid. Jag förlitar mig på att den träning jag kört under sommaren räcker för att vara i tillräckligt bra skick i följande maratonlopp.

Orsaken till att jag känt mig trött under min träning beror sannolikt mer på en slitsam livsstil än på det lopp som jag sprang i Jyväskylä, även om det alltid är tufft för benen att springa 32 km varav 25 km i tävlingsfart. Jag har haft väldigt långa dagar i jobbet de senaste veckorna, med väckning mellan kl. 4.30 och 5.00 under vardagarna. Efter dessa jobbdagar har det inte känts speciellt lustfyllt att bege sig ut och träna och andningen har inte riktigt fungerat vid hårdare träning.

Därför är det närmast en nödvändighet att fokusera främst på sömn och avslappning de närmaste två veckorna ifall jag skall kunna göra mitt bästa under mitt sista maratonlopp för året. Jag tänker nämligen inte göra samma misstag som inför Jyväskylä då jag egentligen aldrig slappnade av inför loppet. Inte ens under tävlingsveckan såg jag till att rensa kalendern för att kunna fokusera på loppet.

Nu är det alltså formtoppning som gäller igen med fokus på att få ihop minst 7 timmar sömn per natt. Det tror jag att skulle göra gott även med tanke på löpningen.

Senaste två veckors träning:

Vecka 38

Måndag 14.9:

Vila

Tisdag 15.9:

Uppvärmning 2 km, Långintervaller 2×6 km i maratonfart 3:54 min/km., nedjoggning 1 km (tot. 15 km)

Onsdag 16.9:

Återhämtande distanspass 10 km + styrka 60 min. (WSC)

Torsdag 17.9:

Uppvärmning 3 km, 3 km backintervaller (6×300 meter i brant backe), 5 km stegrande fart från 4:40-4:20 min./km. (tot. 11 km löpning)

Fredag 18.9:

Morgonpass 10 km

Lördag 19.9:

Lugnt långpass 38 km (snittfart 4:54 min./km)

Söndag 20.9:

Kort löppass 3 km + styrka 90 min. (WSC)

Totalt 6 pass och 87 km löpning

Vecka 39

Måndag 21.9:

Vila

Tisdag 22.9:

Uppvärmning 2 km, 3×4 km i maratonfart (3:54 min./km), 2 km nedjoggning. (tot. 16 km)

Onsdag 23.9:

Återhämtande distanspass 8,5 km + styrka 60 min. (WSC)

Torsdag 24.9:

Morgonpass 6 km

Uppvärmning 2 km, 10 km tempopass på 4:00 min./km

Fredag 25.9:

Morgonpass 10 km

Lördag 26.9:

Långpass 28 km, maratonfart mellan 18 och 20 km och 25-28 km.

Söndag 27.9:

10 km snittfart 4:42 min. /km+1 km backintervaller i brant backe.

Totalt 7 pass och 91,5 km löpning

Kommentar:

De senaste två veckorna har jag alltså kört rätt lite mängd. Delvis beror det på att jag förlitar mig på att den träning som jag gjort hittills i sommar räcker, men delvis beror det även på att jag känt mig sliten. Under mitt första intervallpass på tisdagen efter tävlingen i Jyväskylä hade jag stora problem att klara av att springa i maratonfart även om intervallerna inte var längre än 6 km långa. Två dagar senare var jag lite piggare under mina backintervaller, men på lördagens långpass på 38 km var jag rejält seg i benen igen.

Denna vecka har varit aningen bättre träningsmässigt och under tisdagens intervaller på 3×4 km kändes det riktigt bra. Men jag klarade inte riktigt att återhämta mig till torsdagens tempopass, vilket gjorde detta pass till en riktig plåga. Jag tror dock inte att det berodde på återhämtningsförmågan, utan snarast på att jag körde lite för långa dagar i jobbet. Under veckoslutet blev det ett lite annorlunda långpass med två kortare partier i maratonfart i mitten av långpasset och som avslutning av långpasset. Detta var även mitt sista långpass inför Vanda Marathon 10:e oktober.

PicsArt_1443374075074

I all stress som jag haft de senaste veckorna märkte jag nyss att jag helt glömt att fotografera den senaste tiden. Här är i alla fall ett foto som jag snodde från syrrans instagramflöde från förra veckoslutets middag på 1h+k. 🙂

PicsArt_1443372658086

Igår besökte jag och Heidi Oktoberfesten vid Bocks Corner. Mycket uppskattat evenemang och den stora folkmängden där visade att Vasaborna är av samma åsikt. Deras nya oktoberfest-öl var även mycket god.

Tags from the story
Join the Conversation

3 Comments

 1. says: Johanna

  Hej!
  En fråga som egentligen inte har något med inlägget att göra, men ni brukar ju köra en del backintervaller och jag tänkte kolla om du vet någon backe som tar ca. 1,5 minut att springa uppför i närheten av centrum? Jag har 8*1,5 minut backe på schemat på onsdag (progressiva intervaller, så det är lite svårt att ange längd på backen, men jag är ju inte i närheten av lika snabb som er). Jag tycker alla backar jag kommer på är för korta, men ni kanske hittat någon bra? Jag kommer bara att tänka på Öjberget, men det är lite för brant för att funka att springa progressivt i…

  1. says: Benny

   Hej! En rätt så bra backe som vi brukar köra långa backintervaller i finns vid den så kallade “Bölesvackan” vid Smedsby. Den längre och flackare av de två backarna blir drygt 400 meter om man springer hela vägen och det tar nog drygt 90 sekunder i uppförsbacke. Den blev lite sämre efter att de byggde en väg genom den, men om man är vaksam gällande trafiken där så är det nog fortsättningsvis bra för ändamålet. Vi har nog lyckats genomföra många bra backpass även efter ombyggnaden. Vanligen brukar det bli en form av kombipass när vi kör backintervaller där, med 4-6 intervaller i den långa och flacka backen och 6-8 intervaller i den brantare och kortare backen. Brukar bli runt 6-8 km backlöpning med det upplägget.

   Även om det inte är riktigt i centrum tycker jag att det är på lämpligt avstånd eftersom det är ungefär 3 km dit, vilket gör att det är en perfekt sträcka både för uppvärmning och nedjoggning. Några andra längre backar kommer jag inte på just nu, men jag tar gärna emot förslag om du kommer på någon i efterhand. 🙂

 2. says: Johanna

  Ja, jag brukade springa i den förr om åren, men vägen är förstås lite störande. Mellanvägen dit mot Böle (just den nya vägen alltså) har ju förstås också en ok backe, men antagligen lite för kort. Den du föreslår är nog tillräcklig för mig (hinner inte 400 m på 1,5 minut i uppförsbacke ;)) så det får nog bli den, men jag ska börja hålla utkik efter längre backar på andra håll också 🙂

Leave a comment
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *