Mindre mängd och bättre löpkänsla

Förra veckan blev lyckad om man ser till kvalitetspassen… och det är ju egentligen det enda som betyder något i min träning. Egentligen tror jag att man lika väl skulle klara sig på de tre kvalitetspassen på en vecka om man kör dem tillräckligt hårt.

Med det inte sagt att de lugna passen är bortkastad tid. Jag har nämligen märkt att jag brukar vara mer redo för de tuffa passen om jag kör ett lugnare återhämtningspass dagarna mellan de tuffa.

Hursomhelst behövs det lite spelrum i träningsschemat veckor som denna när det dyker upp oförväntade saker i ens vardag. Denna vecka var det vår hund Toffe som var lite sjuk och som höll oss vakna natten till fredag. Något som gjorde att jag hoppade över fredagens morgonpass.

Kvalitetspassen var som sagt lyckade. Egentligen hade jag rätt trötta ben på tisdag, men lyckades ändå hålla mig inom de tider som jag skall hålla i förhållande till mitt maratonschema sådär 11 veckor innan nästa maratonlopp.

På torsdagens backpass kändes det som att jag flög fram och den känslan har jag inte varit bortskämd med hittills i år. Vilken härlig känsla när det börjar bli flyt i steget igen!

Samma känsla höll i sig även på lördagens långpass på 34 km. Jag började i ett lugnt tempo på över 5:00 min./km för att väcka liv i kroppen under de tidigare morgontimmarna. Från 10 km och 20 km framåt höll jag ett tempo på runt 4:20 min./km med ett härligt flyt i steget.

När jag sprungit runt 30 km kom jag dock in i denna träningssäsongs första vägg. Troligen var detta detta en kombination av att jag varken drack eller åt något under hela sträckan och att jag faktiskt inte haft speciellt många långpass på över 30 km hittills i år.

Veckan var ändå som helhet lyckad och det verkar som att jag varje vecka som går kommer närmare de tider som jag förväntar mig av mig själv. Jag tror inte att jag hinner få upp de rätta farterna till min första tävling om lite mindre än två veckor, men det får bli som ett träningspass bland många andra ifall inte den rätta formen hinner infinna sig. Jag hoppas nämligen hinna avverka många lopp under sommaren och hösten i år.

Förra veckas träning

Måndag 11.4:

Vila

Tisdag 12.4:

Uppvärmning 3 km, tempopass 16 km i 4:05 min./km, nedjoggning 1 km (totalt 20 km)

Onsdag 13.4:

Återhämtande distanspass 14 km, snittfart 5:30 min./km + styrka 30 min. mage, rygg och höfter

Torsdag 14.4:

Uppvärmning 7 km, Backintervaller 6×400 meter flack backe och 6×230 meter brant backe (totalt 7,5 km backlöpning) 4,5 km nedjoggning (totalt 19 km)

Fredag 15.4:

Vila

Lördag 16.4:

Långpass 34 km, snittfart 4:45 min./km

Söndag 17.4:

Återhämtande distanspass 10 km och styrka mage, höfter rygg 30 min.

Totalt 5 pass och 97 km löpning

66d1ff15-c7bc-4fb5-91b4-911227407398

Lite siffror från lördagens långpass som genomfördes i stegrande tempo, där en stor del av passet gick i runt 4:20 min./km. Det är en härlig känsla när kroppen börjar samarbeta så att man avslappnat och med en bra känsla i kroppen kan börja närma sig maratonfarter.

7fd36263-3f4c-460b-bc04-14c881aa0026

Helitalienskt öl till middagen på lördag.

b123d586-a7a8-441c-8367-ec26ef3fde7a

Vi har varit lite oroliga för vår lilla hund Toffe den senaste veckan och han höll oss uppe på natten till fredag. Det visade sig att han hade en envis analsäcksinflammation som orsakade blödningar. Hur förklarar man förresten det ordet på ett bra sätt åt de som frågar. 🙂

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *