Mindre mängd, mer fart

Ännu en vecka med träning genomförd. Det börjar verkligen kännas som att våren är här på allvar nu. Man behöver inte längre fundera vilka löprutter man kan välja för att undvika snö, halka och våta skor. Tyvärr är inte löpslingorna i skogarna redo för löpning ännu på några veckor, men med tanke på hur länge man väntat på att få barmark under löpskorna så känns inte detta alltför jobbigt.

Förra veckan drog jag ned på mängden och försökte börja öka lite på farten även på de lugnare passen. Jag har sakta men säkert skalat bort överflödiga kilometrar för att endast samla mängd och börjat satsa mer på att få lite mer driv i steget. I sammanhanget är det omöjligt att säga hur mycket som har med detta att göra eller om det beror på att jag kunnat träna helt frisk i några veckor nu. Faktum är i alla fall att jag började få betydligt bättre känsla igen under förra veckan.

Jag hade det som nämnt lite jobbigt i några veckor i samband med förkylningen och hade det onödigt tungt både i andningen och i benen när jag försökte komma ned i farterna. För att få mer kämparanda och för att spara på benen lite körde jag därför ett tempopass på löpband på tisdag. Något som passade bra eftersom det var regnigt ute.

Det verkar också att ha gett resultat eftersom jag på torsdagen kunde köra mina långintervaller enligt plan. Jag kände mig visserligen mycket seg i kroppen både på fredag och lördag, men på söndagens långpass var jag i bra skick igen och kunde köra mitt långpass avslappnat i bra tempo. Jag körde detta i ett stegrande tempo där jag kom ner i runt 3:45 min./km i några kilometer i slutdelen. Snittfarten på hela långpasset på 35 km blev 4:23 min./km.

Nu blir det en lite lugnare vecka där jag samlar krafter inför den sista tuffa 3-veckors perioden inför Stockholm Marathon.

Träningen förra veckan:

Vecka 16:

Måndag 16.4:

Förmiddag: 90 min. styrka + 5 km löpning

Eftermiddag: 10 km i 4:45 min./km

Tisdag 17.4:

FM: 9 km

EM: 3 km uppvärmning, 15 km i 16,1 km/h (löpband, 1% lutning)

Onsdag 18.4:

FM: 10 km

EM: 10 km 4:35 min./km + styrka 30 min.

Torsdag 19.4:

FM: 7 km

EM: 3×4 km i 3:45 min./km + 4×1 km i 3:30 min./km (tot. 20 km)

Fredag 20.4: 

FM: 60 min. styrka + 6 km

EM: 7 km lugnt

Lördag 21.4:

13 km i stegrande fart, snittfart 4:00 min./km.

Söndag 22.4:

Långpass 35 km i stegrande fart, snittfart på hela sträckan 4:23 min./km.

Totalt 150 km löpning, 12 löppass och ∼15:30 h träning.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *