Mindre än 9 veckor kvar!

Det blev en ovanligt lång bloggpaus här på hela två dagar. Under dessa två dagar hann jag bland annat med två träningspass, men framförallt har jag varit riktigt trött och seg i kroppen. Det är inte alls ovanligt att jag känner mig trött på söndagarna, delvis beror det väl på långpassen som jag kör på lördagarna. Att lördagarna är vår frossardag har säkert också en del att göra med hur trött man känner sig på söndagarna.

Nu på söndagen och ännu igår var jag ändå tröttare än vanligt och det beror säkert på att jag kört enligt ett rätt tufft träningsschema de senaste veckorna. Lördagens långpass på 35 km gjorde ju dessutom att jag gick in i väggen och en sådan kraftmätning tar det i regel rätt länge att återhämta sig från.

Som tur är har jag en lugnare vecka på gång just nu och kan därför anpassa träningen helt och hållet efter hur det känns i kroppen. Igår var jag på ett återhämtande distanspass på 15 km och idag på 12 km. Veckan fortsätter i samma stil resten av veckan, med undantag av torsdagen då jag planerat in den första vilodagen på en månad.

Nu är det endast 9 veckor av träning kvar tills Paris Marathon! Av dessa träningsveckor går endast 5 veckor under kategorin “hårda veckor”, medan 2 veckor är återhämtande och de två sista veckorna toppformningsveckor. Tävlingen närmar sig alltså med stormsteg. Det syns även i mitt träningsprogram eftersom de kommande två veckorna efter denna återhämtningsvecka är riktigt tuffa.

Jag är ändå inte så värst stressad över att tävlingen börjar närma sig. Träningen hittills har gått helt enligt planerna och formen är bättre än under hela fjolåret. Bara jag hålls frisk och skadefri är jag övertygad om att jag kommer att klara att genomföra samtliga av de löppass som finns i 2:45-programmet.

PicsArt_1391545016248
Just nu är jag inne på “den gröna, återhämtande veckan”. Efter detta följer en rätt tuff vecka. Detta är alltså de obligatoriska träningspassen som skall genomföras enligt Janne Holméns 2:45-program. I allmänhet kör jag dock träning 7 dagar i veckan. Datumen stämmer inte överens med mitt eget program eftersom detta är uppgjort med Stockholm Marathon som slutmål.

Nu har jag äntligen fått iväg bilen på service så att jag så småningom kan ta den ibruk igen. Jag måste ändå säga att det är lite motbjudande med alla de utgifter som det innebär att ha en bil. Främst eftersom jag under ett år springer dubbelt fler kilometer än vad jag kör. Ifjol torde jag ha kommit en bra bit över 5000 kilometer löpning, medan jag knappast hade så mycket mer än 2000 körkilometer. Det är fördelen med att bo mitt i centrum. Det är ytterst sällan jag har behov av att ta bilen någonstans. Mitt jobb ligger 400 meter från hemmet och gymmet 1,5 km hemifrån. Enda gångerna jag egentligen är i behov av bil är när jag skall till Botniahallen, när jag skall “hem” och hälsa på eller när vi har ärende till Stenhaga.

Nedan har jag sammanfattat förra veckans träning:

Måndag 27.1:

Distanspass 16,2 km

Tisdag 28.1:

Uppvärmning 3 km, tempopass 16 km på 62:59, 1 km nedjoggning (totalt 19 km) + styrka (Wasa Sports Club)

Onsdag 29.1:

Distanspass 15 km

Torsdag 30.1:

Uppvärmning 3 km, tempopass 12 km på 46:24, 2 km nedjoggning (totalt 17 km) + styrka (WSC)

Fredag 31.1:

Morgonpass 9,5 km

Lördag 1.2:

Långpass 35 km

Söndag 2.2:

Återhämtande distanpass 15 km + styrka (simhallen)

Totalt 7 träningspass och 126,7 km löpning

PicsArt_1391545422519
Styrketräning i simhallen på söndagen. Jag tycker själv att jag börjat återfå något som kan kallas “stjärt” igen, efter att ha tappat den spårlöst när jag började springa efter fotbollen. Jag kan tacka den idoga styrketräningen under vintern för detta. Ursäkta mitt oborstade språk. 🙂

PicsArt_1391545515556
Som belöning för en bra träningsvecka avslutade vi söndagskvällen med godis- och seriekväll.

PicsArt_1391545322959
Finns det orsak till oro när man börjar placera in juicen på platser som dessa istället för kylskåpet? Det har varit lite väl många motsvarande felplaceringar den senaste tiden…

PicsArt_1391545599693
Den stora behållningen i finsk tv just nu, Pasi Rautiainen. Det är alltid lika roligt att med honom i studion vid Premier League-matcher.

Join the Conversation

2 Comments

    1. says: Benny

      Jo så är det. Jag har hållit på med alla möjliga typer av övningar för benen och bålpartiet de senaste månaderna och nu börjar det ge resultat. 🙂 Tack även för dessa tips!

Leave a comment
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *