Min träningsvecka – jag kör så mycket jag orkar och hinner

maratonträning

Det säger sig självt att träningen inte kan skötas optimalt med dagens jobbmängd, men på något underligt sätt har jag ändå lyckats få till en hyfsad form lagom till julen.

Den som kan lite om träningslära vet dock att dessa oförklarliga formtoppar kan vara ytterst kortlivade om man inte skött om grunden på ett bra sätt. Det kan också ha att göra med att jag tränar rätt sparsamt just nu och därför är väldigt fräsch under vissa träningspass.

För tillfället är dock träningen främst ett sätt att hålla sig fräsch och resultatmål finns knappt ens med i mina dagliga tankar. Knappast ett vinnande koncept om man vill nå resultat, men tyvärr är det omöjligt med de 24 timmar man har på dygnet att satsa 100% på flera områden samtidigt. Speciellt inte med två jobb. Sedan kommer också det sociala framför idrottsliga mål just nu och finns det flera timmar extra på ett dygn lägger jag det hellre på att träffa människor än på ett extra träningspass. Så gör såklart inte en maratonlöpare med ambitioner.

löpning på malta
Från gårdagens långpass på 30 km som jag gjorde runt Valletta. En av mina favoritsträckor.

Jag har alltså avvikit rätt så rejält från det maratonprogram jag lade upp för en månad sedan och vi får verkligen se hur jag hinner bygga upp formen till Malta Marathon 1:a mars. Men jag kommer att delta oavsett form. Om jag är i riktigt usel form får det bli som ett långpass.

Om allt går som planerat har det lugnat ner sig på jobbfronten vid den tidpunkten och jag kan börja lägga mer fokus på träningen igen. Då jag fått mer kontroll på alla delområden i livet har jag förhoppningsvis också tid att planera för tävlingar. I baktanken finns att börja resa runt lite i Sydeuropa och tävla under sommaren och hösten i nästa år och då skulle det vara idealiskt ha kommit in i träningsrutinerna på rätt sätt.

maratonlöpning
Idag blev det ett tempopass på lätta ben. Jag kunde faktiskt köra i en snittfart på 3:53 min./km, utan att jag behövde anstränga mig alltför mycket. Skönt löparväder!

Träningsförhållandena är ju faktiskt idealiska för en värmeälskare som mig här på Malta. Även om det är lite kallare nu, har vi ändå haft över 20 plusgrader nästan alla dagar denna vecka och det har varit riktigt skönt att träna. Jag märker också att kroppen är betydligt mer mottaglig för träningen här än vad den är i Finland.

När jag nu också har gymkort här kan jag också variera löpningen betydligt mer med den mjukar löpbandsträningen. Styrketräningen har också gjort att jag fått bort ryggproblemen som jag började känna av för ungefär en månad sedan.

Träningen denna vecka:

Måndag 2.12:

10 km + styrka 45 min. (gym)

Tisdag 3.12:

Intervaller 6×2 km (3:50-3:30 min./km) på löpband + 30 min. styrka (gym)

Onsdag 4.12:

10 km + gym 45 min.

Torsdag 5.12:

Fartlek 12 km. Ökning från 4:40-3:50 min./km + 30 min. styrka.

Fredag 6.12:

Vila

Lördag 7.12:

Långpass 30 km + styrka 30 min. (gym)

Söndag 8.12:

16 km tempopass, snittfart 3:53 min./km + 30 min. styrka

Totalt 92 km löpning, 6 pass och ca. 12 h träning.

Som ni kan se är det rätt mycket tyngdpunkt på veckosluten då jag är mer utvilad. Inne i veckorna försöker jag få till träningen innan jobbet, men det lyckas alltför sällan eftersom min mest produktiva skrivtid även är på morgontimmarna. På fredagen hade jag ett träningspass inplanerat, men var tvungen att prioritera att få in en artikel innan jag begav mig iväg till det riktiga jobbet.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *