Mer fart och mindre mängd

Veckorna går med en våldsam fart och snart är det dags att summera ännu en månad av träning här på bloggen. Innan dess tar jag dock itu med de senaste två veckorna av träning.

Till skillnad från hur jag tänkte att mars månad skulle bli, så har jag faktiskt hållit mig till en relativt blygsam mängd löpmässigt denna månad. Orsaken till detta var att jag i mitten av månaden började känna att det var svårt att komma ner i farterna på de normala distanspassen. Det är visserligen inget nytt att jag känner mig sliten på återhämtningspassen. Det skall man göra när man är inne i tunga träningsperioder och det är snarast ett tecken på att man kört kvalitetspassen ordentligt.

Å andra sidan finns det också en annan dimension av träningen. Den behöver anpassas till individen och det som passar en bäst i just den aktuella situationen. Just nu känner jag att det bästa jag kan göra med tanke på löpformen är att helt lämna bort alla överflödiga mängder som endast finns till för att samla kilometrar. Att man kan köra samtliga av löppassen i bra farter ger en “boost” för självförtroendet, samtidigt som det gör att man minskar på risken att bli skadad under denna viktiga tidpunkt på säsongen.

Det återstår att se om det straffar sig eller om jag blir belönad för detta upplägg. För tillfället kör jag nämligen med ett tempopass mindre i tröskelfart än vad jag vanligen gjort inför mina maratonlopp. Istället har jag ersatt dessa med mer kortintervaller och nu alltså även mina vanliga distanspass i lite bättre fart.

Som jag nämnde tidigare kanske det inte är optimalt med tanke på mitt följande maratonlopp, men istället tror jag alltså att det kan göra så att jag har betydligt bättre fart med mig under resten av säsongen. Något som i sin tur gör så att jag skapar mig bättre förutsättningar att nå mina målsättningar för säsongen under sommaren eller hösten.

Men man skall absolut inte räkna bort mina möjligheter under vårens lopp heller. Som det känns just nu är formen på stigande och det är bara en tidsfråga innan jag kan överföra de farter som jag håller inomhus även till utomhuslöpning. Det skulle dock kräva att lite av gatudammet försvinner eftersom andningen inte verkar gilla att jag kör de hårdare passen utomhus för tillfället.

Då det gäller de senaste två veckornas träning var det alltså frågan om den sista av tre hårda veckor och en återhämtningsvecka. Det var med lite varierande känsla jag genomförde dessa veckor av träning. Man kan säga att jag under hälften av kvalitetspassen hade en bra känsla löpmässigt och att jag under den andra hälften fick kämpa onödigt mycket. Det är dock inte första gången under min maratonsatsning som jag haft lite tyngre perioder under mars månad, så därför hoppas jag att jag tar några steg framåt i min träning nu när april månad riktigt snart tar vid.

De två senaste veckornas träning:

Måndag 13.3:

10 km lugnt + styrka 60 min.

Tisdag 14.3:

Uppvärmning 4 km, 1000 meter på 3:15, vila 2 min. Sedan 600-400 meter med 20 sekunder vila mellan. Som avslutning 10×400 +  5×200 meter med 60 sekunder vila mellan 400 metersintervallerna och 30 sekunder vila mellan 200 meter. (Tot. 15 km)

Onsdag 15.3:

Morgon: 8 km

Eftermiddag: 12 km

Torsdag 16.3:

Uppvärmning 3 km, tempopass 16 km på 58:10 på löpband (16,5 km/h, ∼3:38 min./km, 0,5 % lutning), 1 km nedjoggning + styrka 45 min.

Fredag 17.3:

11 km stegrande med 10×12 sekunder i brant backe mitt i passet (tot. 13 km)

Lördag 18.3:

Långpass 28 km med snittfart 4:32 min./km (inklusive maratonfart mellan 18 och 23 km)

Söndag 19.3:

10 km lugnt

Totalt 116 km

Måndag 20.3:

Löpvila, styrka 75 min. gym

Tisdag 21.3:

4×500 meter på 1:40/intervall + 4x5x200 meter på 35-36 sekunder/intervall (totalt 15 km)

Onsdag 22.3:

Backintervaller 8×80 sekunder (tot. 14 km)

Torsdag 23.3:

2 km uppvärmning, långintervaller 4×10 minuter (2,6-2,7 km/intervall), 2 km nedjoggning (tot. 15 km)

Fredag 24.3:

Cykling 25 km + styrka 70 min.

Lördag 25.3:

Långpass 33 km lugnt (4:47 min./km)

Söndag 26.3:

Vila

Totalt 77 km

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *