Maratonträning på löparmatta

Dagens intervallpass drogs inomhus på löparmatta, en träningsform som åtminstone tidigare inte varit någon favorit för mig. På grund av den finska vintern har jag dock beslutat mig för att öka antalet träningspass på löparmatta under denna uppbyggnadssäsong. Det är helt enkelt för stora risker förknippade med att dra tempopass på halkiga vägar.

Största delen av intervallpassen kan förhoppningsvis dras på inomhusbanan i Botniahallen, men eftersom jag funderar på att införskaffa en egen löparmatta till hemmet blir åtminstone en stor del av morgonpassen på detta underlag.

En viktig sak att komma ihåg när man springer på löparmatta är att den fart som man håller på denna inte motsvarar annan typ av löpträning, som t.ex. träning på bana. Den rullningseffekt som finns på löparmattan hjälper till en hel del när man drar sina intervaller.

Dagens träningspass bestod av lite längre intervaller i form av 4×2 km och en tusing, alltså totalt 9 km intervallöpning. Jag höll en fart på 3:55/km de första två kilometrarna och 3:45-3:35-3:29 på de övriga. Den sista kilometern drog jag på 3:21. Totalt blev det ca. 12,5 km löpning idag. Som nämnt motsvarar dessa kilometertider knappast de tider som man kan förväntas ha med samma ansträngning på bana, men en bra genomkörare var det trots allt.

Om jag jämför med de tider som jag brukade dra på löparmatta ifjol har jag även utvecklats en hel del på detta underlag. En viss styvhet börjar jag ändå känna i musklerna på grund av att jag försummat stretchingen på sistone. Ingen stor förändring är heller att vänta på denna punkt de närmaste dagarna eftersom vi har en flytt på gång de närmaste tre dagarna.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *