Maratontipset och dagens högkvalitativa träning

Det finns många orsaker till att det är intressant med en egen löparblogg. Att man får information om alla möjliga intressanta lopp runt om i Europa är en av dem. Idag kom ett mail med en inbjudan till den elfte upplagan av Danske Bank Vilnius Marathon  14.9.2014. Vilnius är som ni säkert känner till, huvudstaden i Litauen, ett land som åtminstone inte jag känner speciellt väl till. Just detta gör det till ett väldigt eftertraktat resmål för min del.

Jag fick inte fram någon information om hur stort maratonloppet är när det gäller antalet deltagare, men det verkar i alla fall som att de satsar rätt hårt på att växa just nu. Banan verkar också den riktigt fin med passering genom många sevärdheter i staden. Vid lite “googlande” av staden fick jag fram en artikel från Svenska Dagbladet som går under namnet Vackra Vilnius. Det verkar ju riktigt lovande.

Nedan är ett klipp från fjolårets upplaga av Danske Bank Vilnius Marathon.

I övrigt har träningen fortsatt med ett kvalitetspass på löpband. 4×2+2×1 kilometer var upplägget. Jag började med en uppvärmning på 2 km till gymmet och fortsatte därefter med 1 kilometer till av uppvärmning innan jag körde igång med intervallerna.

Jag ställde in löpbandet på 1 % lutning och farten på 16 km/h och körde igång med den första intervallen på 2 km. Jag försöker alltid att köra den första intervallen lite försiktigare och inte förivra mig. Det lyckas alltid bättre när jag kan ställa in farten på löpbandet. När jag gör intervallerna på bana brukar jag i regel förivra mig och köra den första intervallen alltför hårt.

Nu kunde jag öka i enlighet med planerna och körde den andra 2 kilometers intervallen i 16,5 km/h och de två övriga i 17 km/h. Jag avslutade intervalldelen med två stycken “tusingar” i 18 km/h. Joggvilan mellan samtliga av intervallerna var ungefär 3 minuter lång eller 400 meter. Det kan tyckas vara en rätt kort vila, framförallt mellan de längre intervallerna. Men pulsen kom ner överraskande snabbt och jag skulle säkert ha kunnat köra med en ännu kortare vila om det behövts. Nu försöker jag dock vara förnuftig och spara lite till senare.

Det blev totalt 18,5 km löpning idag med löpningen till och från gymmet samt mitt intervallpass på löpbandet.

Jag måste säga att det känns förvånansvärt bra i kroppen just nu. Jag har slarvat alltför mycket med vila och kost under min semester denna vecka, men jag har ändå känt mig återhämtad till mina nyckelpass. När det gäller kosten är det inte så att jag skulle ha ätit ohälsosamt. Jag har dock ätit alltför lite och för oregelbundet. På den punkten finns det alltså mycket att förbättra de inkommande veckorna.

intervaller 9.1.2014
Tiderna på löpbandet. Den första tiden är uppvärmningen på 1 km. Efter det är varannan intervaller och varannan joggvila, först 4×2 km och sedan 2×1 km. När jag ser på tiderna är det förvånande att jag orkade genomföra passet på det sätt jag gjorde det. Det blev visserligen riktigt kämpigt på slutdelen, men det skall det vara med dessa farter. 7:15 på två stycken 2 kilometers intervaller och 3:22 på sista 1 kilometers intervallen lovar gott inför framtiden!

intervaller 9.1.2014 effekt
…och effekten. Jag märkte ovanligt mycket störningar i kontakten mellan pulsbandet och klockan idag, vilket pulskurvan på bilden visar.

Tags from the story
,
Join the Conversation

2 Comments

    1. says: Benny

      Det verkar som att så är fallet. Jag har faktiskt inte varit till en enda av städerna du nämnde, Budapest är det närmaste jag kommit. Det får väl bli min nästa destination i maratonsammanhang efter Paris! 🙂

Leave a comment
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *