Mängdträning på schemat

Efter några månader där fokuset legat på att återfå kämpaglöden med tempopass på löpband, har jag nu övergått till en treveckors period av utelöpning. Fokuset veckorna innan har alltså legat på fart och styrka, medan jag nu övergått till ren mängdträning.

Tanken bakom detta upplägg var att hitta tillbaka till mitt gamla löpsteg. Det löpsteg som jag hade innan smärtorna tog vid. Genom ihärdig styrketräning och mycket fart i några månader känner jag att jag äntligen hittat tillbaka igen och att jag nu alltså kan påbörja träningen på allvar inför den nya säsongen.

När man ökar rejält på mängden som jag gjort de senaste veckorna, måste man dra tillbaka på farten lite för att inte riskera överbelastningsskador såhär tidigt på säsongen. Jag har planerat att köra mycket mängd ända fram till nyår för att sedan börja med mer fartträning igen.

Det har börjat utkristallisera sig vilka lopp jag siktar på under våren. Och tack vare min löpform för tillfället ser jag för första gången på länge fram emot att få påbörja säsongen så tidigt som möjligt i år. Jag känner mig nämligen mycket stark även nu när jag övergått till normallöpning igen, vilket visar att den form som jag uppvisat hittills på löpmatta inte endast var en inbillning.

Träningen förra veckan:

Måndag 11.12:

20 km

Tisdag 12.12:

20 km + styrka 60 minuter

Onsdag 13.12:

20 km + styrka 60 minuter

Torsdag 14.12:

20 km + styrka 60 minuter

Fredag 15.12:

10 km

Lördag 16.12:

21 km

Söndag 17.12:

Långpass 15 km ute och 15 km snabbare inne i 15,5 km/h. Totalt 30 km.

Totalt 141 km löpning

Träningen har alltså varit ytterst okomplicerad den senaste 1 ½ veckan. Jag har inte alls kollat farterna på klockan, utan har helt kört enligt känslan för dagen. Det viktigaste har varit att återfå känslan och kämpaglöden. Eftersom jag inte haft någon smärta eller styvhet varken i nedre ryggen eller i ljumskarna är löpsteget helt annorlunda nu än vad den varit tidigare under året.

Denna vecka har jag även infört dubbelpass några dagar i veckan för att ytterligare öka på mängden lite. Denna ökning fortsätter jag med ända fram till nyår. Efter det blir det en lugnare vecka innan jag påbörjar mer målinriktad fartträning med sikte på följande tävling.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *