Måndagens träning

Igår blev det två stycken lugna pass i återhämtande syfte. Det kändes verkligen att kroppen var riktigt trött och seg efter veckoslutets tuffa körning med totalt 57 km löpning. Under mina återhämtningsdagar kör jag oftast enbart på känsla och undviker att driva upp ett hårdare tempo än vad som känns bra för dagen. Det är dock sällan som jag är så trött som igår och inte ens under tvång hade det varit möjligt att få bra fart på mitt löppass. Löppasset underlättades inte heller av att vinden under vissa partier var såpass hård att man nästan föll baklänges.

Jag började morgonen med ett pass på konditionscykeln i ungefär 50 minuter. Till skillnad från de flesta måndagarna kände jag mig rätt så pigg och taggad inför jobbdagen och kvällsträningen. En delorsak till detta är säkert att löpningen fungerar riktigt bra just nu. Det är en helt annan känsla att dra alternativ träning när man förutom denna kan köra normal löpträning.

Efter en rätt lång dag på jobbet kände jag mig dock rätt trött när jag kom hem och plötsligt var det inte lika lockande att bege sig iväg på kvällspasset. Jag var min vana trogen tvungen att ta en powernap på en halvtimme för att få tillbaka motivationen. Just på denna punkt borde jag få förändringar till stånd när det gäller hur jag lägger upp min dag. Jag gillar inte alls att bege mig iväg sent på mina kvällsträningar eftersom man isåfall inte hinner göra speciellt mycket annat på kvällen ifall man skall hinna i säng tillräckligt tidigt.

Jag började kvällspasset med att springa till gymmet, en sträcka på ungefär 2 km. Där körde jag denna gång även benstyrka förutom de sedvanliga övningarna för bålpartiet. En av de stora utmaningarna gällande styrketräningen är hur man får in benstyrka i veckoschemat utan att det i för hög grad påverkar löpträningen. Benstyrka är ju även det viktigt att träna upp med tanke på löpningen. Framförallt fötterna har en tendens att bli förslöade ifall man endast kör löpning med väl dämpade löparskor. För att få fötterna att arbeta mer aktivt vid löpning försöker jag därför köra övningar framförallt med min egen kroppsvikt, som t.ex. balansbräda och tåhävningar för att få starkare fötter.

Efter ett styrkepass på ungefär en timme begav jag mig iväg på ett återhämtande löppass på 14 km. Det var ett riktigt busväder igår, med hård blåst och regn. Jag hade nästan glömt hur mycket jag hatar att springa i hårt blåsväder. Eftersom Vasa är en kuststad har vi rätt ofta hård blåst här. Den senaste tiden har det dock varit rätt få dagar med hård blåst och man har därför hunnit bli rätt bortskämd med bra löparväder. Men som alltid när jag springer i riktigt skitväder nuförtiden försöker jag dra mig till minnes hur vi hade det på Stockholm Marathon ifjol och då känns det genast mycket lättare.

Själva löppasset var inte mycket att orda om i övrigt. Ett riktigt lugnt löppass i runt 5:20 min./km. Jag försökte under vissa partier att driva upp tempot till runt 4:30 min./km, men märkte att detta motverkade den effekt som jag ville ha av passet och saktade därför ner på tempot igen. Efter löppasset drog jag ännu en ordentlig stretching för att fullborda min återhämtningsdag.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *