Lyckat test på 20 km

Igår var det istället för det traditionella långpasset på lördagarna dags för mitt första egentliga test under denna försäsongsträning. Enligt Janne Holméns 2:45-program skulle 20 kilometer avverkas på 1:18, vilket innebär ungefär maratonfart på 3:54 min./km över hela den sträckan. Jag var lite orolig över hur det redan i detta skede av säsongen skulle gå att köra i sådana farter över en så lång sträcka. Oron visade sig dock helt obefogad eftersom jag med lätthet klarade uppgiften.

Jag ställde först in löpbandet med en lutning på 1 % och farten på 15,5 km/h, vilket borde vara lite snabbare än maratonfart. Om jag minns rätt borde 3:54 min./km motsvara en fart på 15,4 km/h. De första 15 kilometerna gick riktigt lätt. Det var först när jag efter 17 kilometer höjde farten till 16 km/h som det började kännas riktigt jobbigt. Efter detta höjde jag ännu lite på farten så att den sista kilometern avverkades på 17 km/h.

Med tanke på de farter som jag höll var det lite märkligt att klockan inte stannade på en snabbare tid än 1.18.36. Det beror troligen på att det alltid tar en stund innan man får upp farten på ett löpband. Tiden var ändå i enlighet med programmet och testet gick således enligt planerna.

Trots detta utmärkta formbesked är jag naturligtvis medveten om att testet drogs på löpband, vilket inte riktigt motsvarar utomhuslöpning. I dagsläget med all snö och halka är det dock omöjligt att ens tänka på att köra utomhus i dessa farter. I Botniahallen på bana är jag rätt övertygad om att jag håller ungefär samma farter som på löpband. Men det återstår att se eftersom jag ännu inte påbörjat träningen på bana. Det kommer vi att börja med från och med nästa vecka.

Hur som helst är jag riktigt nöjd med hur jag utvecklats de senaste månaderna. Jag är rätt övertygad om att min kapacitet i dagsläget ligger på en högre nivå än någonsin tidigare. Trots att jag är rätt nedkörd träningsmässigt känns löpsteget lätt under mina nyckelpass och jag känner att farterna blir lättare att hantera över allt längre sträckor. Farter på 15,5-16 km/h var riktigt tuffa att hantera redan på 10 kilometer bara för en månad tillbaka. Nu kunde jag alltså köra 20 kilometer i dessa farter utan större problem.

Nu gäller det bara att vara försiktig och inte förivra sig, så tror jag nog att det finns alla förutsättningar att nå mina målsättningar för året.

varvtider 20 km test
Tiderna. Först uppvärmning 3 km, sedan som nr. 3 själva testet på 20 km och till sist nedjoggningen på 3 km. Totalt alltså 26 km.

20 km test 11.1.2014 effekt
Sedan det egentliga beviset för att kroppen har tillgodogjort sig min träning på ett bra sätt. Vid en fart på 15,5 km/h låg pulsen på en så låg nivå som 83-84 % av maxpulsen, medan den vid samma farter för inte så länge sedan låg på 88-89 % av maxpulsen. Pulsen brukar nog variera en hel del från dag till dag, speciellt efter jobbet eller tidigt på morgonen brukar den vara högre vid ansträngning.

PicsArt_1389514724340
Jag avslutade semestern med en sen lunch på Bistro Stenfors i fredags.

PicsArt_1389514922549
Bild från morgonpromenaden med Toffe igår. Jag är inte direkt överförtjust över att vintern kommit hit nu. Att det är ljusare höjer nog humöret en aning, men kyla och halka gör det lite jobbigt med löpningen.

ute 11.1
Jag vandrade iväg till gymmet 11-tiden då bilen behöver lite service för att bli i körskick.

PicsArt_1389515000094
Jag mindes för en gångs skull att ta något drickbart med mig på löppasset.

PicsArt_1389515120487
Belöningen för ett bra genomfört test. Nästa veckoslut skall jag igen försöka mig på att hålla mig bort från dessa kaloribomber.

PicsArt_1389515270206
En ordentlig pastaportion med dessa.

PicsArt_1389514805814
Premier League är tillbaka efter en veckas paus. Härligt!

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *