Lyckat genrep inför Paris

Veckoslutet innan ett maratonlopp kör de flesta inget långpass. Istället har jag för vana att köra ett litet formtest på 5 km med några 200-meters intervaller efteråt. 5 kilometer tycker jag att är en lämpligt lång sträcka för att få till ett bra test utan att för den skull riskera formtoppningen genom att ta ut sig för mycket. Idag var målet att hålla en fart på under 3:50 min./km över hela sträckan på 5 km.

Vi började med en lugn uppvärmning på 3 km och lite stegringslopp innan testloppet. Efter det körde jag igång med testet. Det kändes rätt bra redan från början. Den extrema smärtan som jag haft i ljumskarna de senaste veckorna har börjat lätta lite efter all vila denna vecka och jag kunde för första gången på 2-3 månader lägga ner benen nästan med full kraft utan att behöva “parera” på grund av smärta. Det gör naturligtvis rätt bra för löptekniken.

Tiden för den 5 kilometer långa sträckan blev 18:41, vilket blir en snittfart på 3:44 min./km över hela sträckan. Om jag jämför med samma test inför Stockholm Marathon ifjol då jag gjorde 18:55, så ger detta orsak till mycket optimism. För det första var dagens bansträckning betydligt tyngre än den som jag hade ifjol med rätt kuperad terräng och krävande backar. Dessutom kunde jag ifjol springa helt smärtfritt och i shorts och linne. Därför är jag lite nyfiken på min form ifall mina ljumskar hinner återhämta sig till maratonloppet nästa söndag…

Helt klart är i alla fall att den träning som jag utfört under vintern och våren verkar att ha gett rätt bra utslag då det gäller löpning i tröskelfart. Det lovar gott, om inte redan till Paris Marathon, så åtminstone till resten av säsongen.

Nu har jag nämligen åtminstone en tävling till att se framemot efter Paris Marathon eftersom jag igår anmälde mig till Helsinki City Run i början av maj. Det var dock inte själva loppet som gjorde att jag sist och slutligen anmälde mig. Jag och Heidi har länge planerat att komma oss iväg på en veckoslutstripp till Helsingfors och då passar det ju utmärkt att springa ett lopp samtidigt.

genrep 5 km 29.3.2014

Dagens tider. Först uppvärmning. Sedan 5 km testlopp och sedan 5×200 meter med ståvila 30 sekunder. Till sist 3,5 km nedjoggning.


Vi är inte bortskämda med löparfester här i Finland. Helsinki City Run är väl det närmaste man kommer löparfest, åtminstone då det gäller antalet deltagare. Drygt 17000 deltagare brukar delta i evenemanget. Om ni funderar på att delta bör ni dock skynda er eftersom anmälningstiden går ut imorgon.

PicsArt_1396091806314
Lunchen efter dagens träning. Ikväll avviker jag dock lite från dieten då det ändå är lördag.

PicsArt_1396092139852
Denna gång skall jag vara ordentligt förberedd inför vår resa. Igår lånade jag några böcker om Paris för att bestämma vilka sevärdheter jag vill besöka. Detta underlättas å andra sidan av att syrran nyss var i Paris, så därifrån har jag fått en hel del tips om vad som är värt att besöka där.

PicsArt_1396091988186
Jag glömde dock att beakta fotbollen under vår resan. Det skulle i och för sig ha varit omöjligt eftersom PSG har match dagen innan maratonloppet. Att sitta på en fotbollsmatch dagen innan ett maratonlopp är nämligen inte den bästa av förberedelser…

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *