Lyckat genrep igår

Jag har inte känt mig i speciellt bra skick denna vecka och var därför lite osäker inför vårt lilla test som vi brukar genomföra en vecka inför ett maratonlopp. Oron visade sig dock delvis obefogad eftersom det gick till och med bättre än under fjolårets test inför Paris Marathon.

Jag är inte fullt formtoppad ännu och idén med testet är heller inte att köra något maxlopp. Men ändå försöker vi hålla en fart som ligger under det som man skall försöka hålla i maratonloppet. Delvis för att bygga upp lite självförtroende inför loppet. Inför Paris Marathon ifjol körde jag samma sträcka på 18:55, vilket torde vara en snittfart på 3:47 min./km.

I år blev tiden på 5 kilometerstestet 18:20 och det blir alltså en snittfart på 3:39 min./km. På basen av det skulle man ju tro att det finns en bättre kapacitet än inför Paris Marathon. Jag försöker dock att vara försiktig med att dra sådana slutsatser, vis av erfarenheten från fjolårets förberedelser inför Vasa halvmaraton och Vanda Marathon.

Då körde jag nämligen samma sträcka på 17:55 och var i mitt livs form. Veckan som följde kände jag dock att kraften försvann ur kroppen och jag blev i allt sämre skick. Vasa halvmarathon blev en flopp trots personbästat och Vanda Marathon ställde jag sist och slutligen inte upp i.

Skillnaden nu är förstås den att jag inte varit skadad och därför kunnat bygga upp grunden ordentligt. Då körde jag all träning i två månader utan återhämtningsveckor efter en skadeperiod på 3 månader utan löpning, vilket till sist gjorde att jag gick in i väggen. Nu har jag i lugn och ro tränat upp min form utan större skadebekymmer och har kunnat ta en återhämtningsvecka var tredje vecka, alltså helt i enlighet med instruktionsböckerna. Det borde göra så att det finns bättre förutsättningar för att undvika att gå in i en “utmattningsvägg” den sista veckan inför maratonloppet.

Med det inte sagt att jag nödvändigtvis behöver bli i toppform, men åtminstone kändes det bra att jag uppvisar tecken på att formen är på väg i och med mitt testlopp igår.

Nedan är gårdagens träningspass i sin helhet.

PicsArt_1428218901228

Först 3 km uppvärmning.

PicsArt_1428218842472

Sedan testavsnittet på 5 km. Kolumnerna är alltså tiden, sträckan, pulsen och snittfarten.

PicsArt_1428218963641

Vi avslutade passet med 5×200 meter i avslappnad stil och en nedjoggning på 3 km.

PicsArt_1428219014673

Pulsen under testloppet på 5 km.

testlopp syrran

Även syrran gjorde ett bra testlopp igår med en snittid på 3:50 min./km över de 5 kilometerna. Bilden är från dagens lugna återhämtningspass på 8 km i vår hemby Lepplax. Testet igår genomfördes i Edsevö.

lugn återhämtningsjogg 5.4.2015 2

Jag i mina nya lättviktare till skor som jag införskaffade i Karleby igår.

tävlingsskor 5.4.2015

Skodilemma. Jag hittade alltså ett par riktigt bra tävlingsskor av märket Adidas Adizero Feather 4. Framförallt är jag nöjd med att de saknar det förhatliga boost-bottnet. Problemet är att det är på senare sidan att köra in ett par nya skor veckan innan ett maratonlopp. Å andra sidan verkar de rätt lätta att köra in, i likhet med Adizero Adios.

Just nu lutar det åt att jag kör mitt maratonlopp i samma skor som i Paris Marathon ifjol, Alltså i mina blå Adizero Adios av gammal modell, utan boost. Jag har rätt många kilometer i dem, men jag körde alltså i dem under gårdagens testlopp och det kändes riktigt bra.

Mina nyinköpta Asics Racer verkar med andra ord att få ge sig i konkurrensen med dessa skor. De är rätt sköna, men mjukheten i dem gör att de känns långsammare än tidigare nämnda skor. Adios är i en klass för sig då det gäller “rullningen”.

Join the Conversation

2 Comments

Leave a comment
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *