Lugna och trötta veckan

Då var det slut med “vilandet” då min återhämtningsvecka nu är över. Det blev totalt 6 stycken löppass under veckan och 100 km löpning. Samtliga av dessa löppass gick under den “aeroba träningskategorin” och var alltså riktigt lugna. Nu återgår jag till den tuffa träningen och de två närmaste veckorna kommer att bli de tyngsta hittills under uppbyggnadsperioden med hela 4 stycken kvalitetspass per vecka.

Jag har varit ovanligt trött denna vecka. Detta kan säkert ha en del att göra med de tuffa träningsveckorna som jag har haft efter nyår, men jag tror nog ändå att stressen att hinna med allt det övriga i livet är en större orsak till min trötthet. Det är ju inte direkt som att det är en helhetssatsning som jag håller på med och vissa dagar känns det som att jag kunde somna stående. Eftermiddagarna är speciellt jobbiga och jag får i allmänhet se till att få in allt jobb som kräver mycket fokusering innan lunchen. Att jag dessutom är en utpräglad morgonmänniska gör inte saken enklare…

Problemet denna vecka har varit att jag varit helt slut även kvällstid, vilket min låga bloggaktivitet skvallrat om. Vanligtvis brukar jag vara piggheten själv efter att jag varit och tränat på kvällarna och har inga problem med att orka med allt jag vill få gjort. Nu har dock inte ens effekten av träningen hållit mig pigg speciellt länge, utan tröttheten har rätt snabbt kommit ikapp mig igen.

Jag gjorde därför vissa omändringar i mitt schema från mitten av veckan och började sova ut på morgnarna och sänkte lite på mina krav på mig själv. Jag har annars haft för vana att vakna 5 eller halv 6 varje vardag och då jag sällan kommer mig i säng innan halv tolv på kvällarna har det sällan blivit ens 6 timmar av sömn för mig under vardagarna. Inte så märkligt då att en vägg av trötthet kommer emot förr eller senare. Speciellt inte under veckor av hård träning.

Efter ett veckoslut innehållande en sovmorgon känner jag mig nu redo för en ny, hårdare träningsvecka igen. En vecka som drar igång med ett tempopass på 16 km på 64 minuter imorgon. Sedan blir det två stycken tuffa kvalitetspass även på onsdag, torsdag och lördag. Nu skulle det alltså även gälla att tänka lite på återhämtningen (alltså sömnen) för att orka med både jobb och träning de närmaste veckorna. Av någon orsak har ändå träningen fungerat perfekt trots min trötthet, men man skall ju orka leva i övrigt också.

Förra veckans träning:

Måndag 3.2:

Distanspass 15 km + styrka hemma

Tisdag 4.2:

Lugnt distanspass 12 km + styrka hemma

Onsdag 5.2:

Backlöpning 10×250 meter (totalt 4,5 km backlöpning). 14,5 km löpning med uppvärmning och nedjoggning.

Torsdag 6.2:

Vila

Fredag 7.2:

Distanspass 14,3 km

Lördag 8.2:

Långpass 30 km

Söndag 9.2:

Distanspass 14,5 km + styrka hemma

Totalt 6 löppass och 100,3 km löpning

Tags from the story
,
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *