Lärdomar av ett misslyckat träningspass

Jag har själv konstaterat i mitt inlägg om dubbla träningspass att det i allmänhet inte lönar sig att dra två pass om dagen om det finns en risk att det går ut över ett kvalitetspass. Ändå var det precis det jag gjorde idag. Men jag är ändå glad att jag provade på det för att på detta sätt få bekräftat att jag inte behöver testa det igen.

Botniahallen 3.1
Bild från 27.11

Ikväll var det alltså igen dags för ett intervallpass i Botniahallen. De flesta av de intervallpass som jag genomfört i november och december har varit lyckade och jag har kunnat öka antalet repetitioner från vecka till vecka. I ett av passen har jag t.o.m kommit upp till totalt 12 km intervaller, med en totalmängd på 19 km löpning under detta pass.

Idag märkte jag dock genast under den första intervallen att det inte fanns några som helst förutsättningar att kunna genomföra det intervallpass som jag planerat. I planerna fanns att dra intervaller enligt följande; 2-1-1-2-1-1-2-1-1 km. Alltså först 2 kilometer åtföljt av 2 stycken intervaller på en kilometer i totalt 3 serier. Totalt skulle detta bli 12 km av intervaller.

Jag märkte alltså genast under första 2 kilometers intervallen att kroppen inte var i ett sådant skick att jag ens behövde försöka mig på att genomföra detta pass i sin helhet. Envis som jag är gjorde jag ändå ett försök, men avslutade passen efter den första serien. Totalt blev det alltså 2-1-1 km. Tiderna på mina intervaller blev blygsamma 7:23-3:38-3:40.

Men eftersom vi ändå ville få ut något av passet beslöt vi oss för att dra några 400 meters lopp efter de nämnda intervallerna. Totalt blev det 4x400m i 1:16-1:19 tempo, alltså i riktigt bra fart med tanke på dagsformen.

Vad lärde jag mig då av dagens pass? Jo att det aldrig lönar sig att dra två pass under de dagar då man har planerat in ett kvalitetspass senare under dagen. Om man nödvändigtvis skall dra två pass på en dag så måste alltid det tyngsta passet vara det första under dagen och det återhämtande passet på kvällen.

Nu var inte så att jag skulle ha dragit morgonpasset speciellt hårt, men det behövs så otroligt lite för att det skall påverka prestationen senare på dagen om man inte är van med två pass om dagen.

Tags from the story
,
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *