Långpass på 35 km

Det finns mycket man kan säga om långpassen på lördagarna. I bland annat decembernumret av Runner’s World nämnde jag långpassen som mitt absoluta favoritpass eftersom man under dessa ofta befinner sig i något av ett meditativt tillstånd.

Under uppbyggnadsträningen inför Paris Marathon har jag ändrat på strategin en aning för mina långpass då jag till skillnad från tidigare år nuförtiden kör mina långpass tillsammans med syrran. Detta beror helt enkelt på att vi båda har varit hyfsat skadefria under denna uppbyggnadsperiod och därför kunnat köra långpassen tillsammans. Långpassen blir lite annorlunda då man kör dem med sällskap istället för ensam. För det första pratar man största delen av passet, vilket gör att farten blir aningen lägre. Detta tror jag dock att gjort bara gott för mig eftersom jag annars har haft en tendens att köra lite väl hårt under mina långpass. Att köra alltför nära tävlingsfart på så långa sträckor riskerar att förstöra mer än det bygger upp och kan leda till att man inte är tillräckligt återhämtad till veckans övriga kvalitetspass.

Idag hade vi ändå riktigt bra fart under vårt långpass. I början av passet besvärades vi av den halka som den rikliga snömängden som kom under gårdagskvällen och natten medförde. I allmänhet brukar vi  också börja långpassen försiktigt för att värma upp kroppen ordentligt. De första 10 kilometerna gick också i en fart på en bra bit över 5 min./km. Så småningom blev dock föret bättre och även kroppen mer uppvärmd och vi kunde öka tempot. Resten av långpasset kunde därför köras i ett tempo på mellan 4:40-4:55 min./km.

Då det handlar om maratonsträckan har jag speciellt under senare tider tänkt rätt mycket på hur mycket det egentligen handlar om det mentala lika mycket som det fysiska. Därför är det också helt onödigt att prata om vad man har för kapacitet på maratonsträckan utifrån olika kalkyler på basen av de tider som man haft på en kortare sträcka. Idag var jag visserligen rätt sliten efter flera veckor med tuff träning, men det är ändå sällan som man kan köra sträckor på över 30 kilometer utan att på allvar bli tvungen att ta upp en kamp mot det mentala. Speciellt om man skall hålla bra farter på dessa sträckor.

Även om jag fick kämpa rätt ordentligt under dagens långpass känner jag ändå att jag är på rätt väg just nu. För det första besvärades jag knappt alls av ljumsken på mitt högra ben idag. För det andra kände jag att drivet i steget var rätt bra trots att benen var rätt sega. Det blir intressant att se hur benen kommer att reagera nu när vi tar en lugnare vecka. Jag tror och hoppas att det kommer att leda till att jag kan köra på avslappnat i rätt höga farter.

långpass 22.2.2014 resultat

 

Dagens långpass i siffror. Tyvärr fungerar mitt pulsbälte väldigt dåligt just nu så jag gjorde därför beslutet att springa utan det. Under torsdagens tempopass fick det inte alls kontakt med klockan och även i övrigt har den inte alls visat rätt värden på klockan den senaste tiden.

PicsArt_1393070096839
För ovanlighetens skull plockade jag med ordentligt med färdkost under långpasset idag.

PicsArt_1393076344788

Jag gjorde ett riktigt kap på Mysports igår då jag hittade dessa Adidas Adizero Boston för endast 71 euro. Jag sprang med dem idag och de var precis så lätta och “rullande” som jag hoppats.

PicsArt_1393076417864

De dubbskor av märket Sarva som jag köpte för drygt en månad sedan har dock inte uppfyllt mina förväntningar. Problemet med de flesta dubbskor som t.ex. Icebugs är att de är alltför styva för att kunna springa på ett vettigt sätt med. Problemet med Sarva är att dämpningen är obefintlig och att de därför lätt gör att man drabbas av belastningsskador.

långpass 22.2.2014 snö
Ingen trevlig syn som mötte mig när jag tog mig ut kl. 8.15. Det hade kommit rätt mycket snö under gårdagskvällen och inatt.

PicsArt_1393069926793
Nära flygfältet var det ännu aningen halt och därför svårt att höja farten.

långpass 22.2.2014 smält snö
Så småningom hade dock det varma vädret gjort sitt och vi kunde sakta men säkert höja tempot. Det var otroligt skönt att springa i den syrerika luften som uppstod när snön smälte i värmen.

långpass 22.2.2014 makuuni
Jag kastade en längtansfylld blick mot Makuuni efter genomfört pass. Ikväll blir det godis- och filmkväll minsann!

PicsArt_1393070169509
Lite återhämtning genast efter passet.

PicsArt_1393070753425
Sedan benet in i en “förpackning” som verkar att ha gjort underverk för min ljumske på sistone.

PicsArt_1393071834373
Sedan ytterligare lite återhämtning i form av en öl från Cypern.

PicsArt_1393071699317
De intressanta nyheterna för veckoslutet.

PicsArt_1393071927973
En av fördelarna med att ha sambon inom skönhetsbranschen, alla produkter som jag får. Rädda det som räddas kan. Kanske det finns hopp om att rädda min skönhet ännu? 🙂

Join the Conversation

2 Comments

Leave a comment
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *