Långpass 35 km med smak av vägg

Vad är receptet på en perfekt lördag? I min värld ligger dagens aktiviteter rätt nära det ideala upplägget på en bra lördag. Först tog jag ut mig till det maximala på mitt långpass och sedan blev det lite shopping på stan, följt av fotboll och en god middag.

Dagens långpass visade sig vara en riktig utmaning. Det hade snöat rikligt under natten och underlaget var därför riktigt tungt att ta sig fram på. Jag hade nästan glömt hur tufft det var att springa på oplogade vägar. Det är inte bara tungt för låren utan det är även rätt tungt att hela tiden vara tvungen att balansera bland alla spår som finns i snön. Dessutom är det svårt att få det rätta fästet eftersom jag i det längsta vill undvika att använda dubbskor på längre sträckor för att inte riskera benhinneinflammation.

Vi startade vårt långpass kl. 8.15 medan det ännu var mörkt och sprang först 22 km utomhus i en snittfart på runt 5:30 min./km. Även om farten inte var speciellt hård så var det riktigt tufft på grund av den rikliga snömängden.

Efter detta förflyttade vi oss inomhus till Wasa Sports Club och sprang ytterligare 13 km på löpband. Jag började först med 3 kilometer tillvänjning i farter mellan 13 och 14 km/h innan tempodelen på 10 km. Denna skulle köras på ungefär 40 minuter. Jag ställde därför in löpbandet på 15,5 km/h och 1% lutning.

Tempodelen visade sig vara en riktig utmaning idag. Troligen var det en kombination mellan snölöpningen och det faktum att jag tappat så mycket vätska på grund av att jag klätt på mig alltför mycket. Jag drack nämligen inget alls under hela passet. Jag har nog i något av mina långpass tidigare under uppbyggnadssäsongen gått in i väggen och idag var det dags igen. De sista 3 kilometerna var riktigt jobbiga och jag fick ta ut mig till det yttersta för att orka med hela passet. Efteråt var jag riktigt stolt över att jag hade den mentala styrkan att genomföra hela passet.

Detta var det sista riktigt tuffa passet på drygt en vecka. Nu följer en lugnare vecka då jag skall försöka köra minst 80 % av träningen som aerob träning.

PicsArt_1391281223366
Jag tänkte än en gång bli försenad till morgonpasset då jag fastnade framför ett hundprogram på tv:n. Vem hade för några år sedan trott att jag skulle bli så intresserad av hundar?

långpass 1.2.2014 morgon 2
Mötesplatsen för långpasset. I bakgrunden skymtar syrran.

långpass 1.2.2014 mehukatti
Min enda färdkost på långpasset.

Långpass 1.2.2014 rutt

Den 22 kilometer långa sträckan utomhus.

Långpass 1.2.2014 efter passet
Helt blek och slutkörd efter tempodelen på 13 km inomhus.

Långpass 1.2.2014 varvtider
Varvtiderna på dagens långpass. Först 22 km utomhus, sedan 3 km tillvänjning på löpbandet och till sist 13 km tempo. Uppenbarligen hade jag klockan att rulla vid förflyttningen mellan utomhus eftersom det inte kan ha tagit över 2 timmar att springa 22 km.

långpass 1.2.2014 effekt
Effekten på passet.

PicsArt_1391281298258
Syrran förundrade sig över hur jag kunde springa med så mycket kläder. Jag borde kanske ha anpassat mig till det faktum att det är mer än 10 grader varmare nu än tidigare veckoslut. Istället körde jag med 6 tröjor under jackan…

PicsArt_1391281398705
Efter långpassen blir det vanligtvis en powernap på 30 minuter. Här med sällskap av Toffe.

PicsArt_1391281483222
Sedan in till stan för att söka efter lite födelsedagspresenter åt mig. Det blev inte denna jordglob även om jag tycker att den skulle passa utmärkt till vårt hem. Istället blev det något annat som jag är ännu nöjdare med. Men födelsedagen är först på torsdag så jag får hålla mig till dess.

PicsArt_1391281619532
Efter stadsbesöket det sedvanliga lördagsfrossandet.

PicsArt_1391281127099
Favoritvinet.

PicsArt_1391281689530
Gott med lax till middag.

Tags from the story
,
Join the Conversation

2 Comments

Leave a comment
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *