Långpass 35 km med ökning

Vilket underbart väder för ett långpass! Trots att benen kändes som betong idag igen skall man verkligen inte beklaga sig dagar som denna. Istället gäller det att njuta i fulla drag eftersom det är sällan man får tillfälle att springa på torra vägar och i strålande solsken denna årstid här i Finland.

Idag var det ett långpass på 35 km i vårt träningsprogram. Det skulle genomföras i lugnt tempo de första 15 kilometerna och sedan med en ökning de sista 20 kilometerna. Enligt mitt program skulle de sista 20 kilometerna genomföras på 1:24, alltså en fart på 4:12 min./km. Detta tog jag dock inte så hårt på med tanke på dagsformen. Det kändes viktigare att få genomfört de 35 kilometerna istället för att riskera skador genom att tvinga sig till för hårda farter.

De första 15 kilometerna tog vi som uppvärmning och körde denna sträcka i en snittfart på 5:12 min./km. Under detta uppvärmningsparti kändes benen riktigt trötta och styva och det kändes otänkbart att jag senare under långpasset skulle öka till farter nära min maratonfart.

När vi vid 15 kilometer ökade på farten kändes det ändå bättre. Mellan 15 och 25 kilometer var jag faktiskt nere på farter under 4:00 min./km under vissa partier. Där har vi även något av mitt problem för tillfället, nämligen dispositionen av krafterna. Om jag inte skulle ha förivrat mig och istället hållit mig vid en jämn fart på 4:12 min./km skulle jag sannolikt ha kunnat hålla denna fart hela sträckan på 20 km. Nu tog istället krafterna abrupt slut när jag hade löpt i ungefär 28 kilometer och den sista biten blev riktigt långsam. Den starka motvinden och den tunga banprofilen mellan 25-32 kilometer tog även ut sin rätt mer än vad som skulle ha varit fallet vid en jämnare disposition av krafterna.

Jag fick i alla fall ihop mina 35 kilometer och det får jag vara nöjd över. Nu återstår endast två långpass innan Paris Marathon. Nästa veckoslut blir det 37 kilometer i lugn takt och veckoslutet efter blir det 30 kilometer med successiv ökning. Då är planen att jag skall öka varje 10 kilometer enligt följande ungefärliga kilometertider, 3:30-4:15-3:54. Vid det laget borde benen redan vara såpass utvilade att sannolikheten för att klara dessa farter borde vara betydligt bättre än dagar som dessa.

långpass 8.3.2014 resultat

Dagens långpass i sin helhet.

långpass 8.3.2014 varvtider

Långpasset uppdelat i uppvärmningen och fartökningspartiet.

Långpass 8.3.2014 joso

Fantastiskt väder genast från morgonen.

långpass 8.3.2014 karta

Rutten.

PicsArt_1394282942321

Dagens färdkost. Jag borde ha haft lite mer med mig, då vätskebristen blev rätt akut efter ett tag.

PicsArt_1394283030247

Middagen igår kväll. Vår favoritpasta och en italiensk öl. Tyvärr klarade jag inte riktigt att hålla mig ölfri heller detta veckoslut. Det är ju så GOTT!

Join the Conversation

2 Comments

Leave a comment
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *