Långpass 32 km helt utan smärta!

Idag kändes det som att jag nådde en riktig vändpunkt på min träning på detta års sida. Ända sedan i torsdags har jag känt hur smärtan i mitt högra ben mer och mer försvunnit. På torsdagens backintervaller hade jag ännu lite känningar, men det gick att dra passet rätt normalt ändå. Igår var benet ungefär i samma tillstånd. Idag kände jag ingen smärta alls, vilket gjorde att jag äntligen kunde lägga lite mer fart på mitt långpass.

PicsArt_1365269521730_20130406203221262
Hela sträckan på 32 km på kartan

Jag började med 15 minuter på motionscykeln hemma och kunde därför börja redan från första minut i ett rätt hårt tempo. Jag siktade på att köra ett halvmaraton i hyfsat tempo för att sedan lugna ner tempot de sista 10 kilometrarna. Det gick helt enligt planerna eftersom jag körde de första 21,1 kilometrarna på 1:33:50. De första tio kilometrarna var ändå rätt jobbiga eftersom jag stundvis var tvungen att dansa på både is och snö på grund av fel vägval. Efter dryga 7 kilometer kunde jag dock börja börja köra på rätt bra och höll mig under 4:20 min./km så gott som under hela de första 21,1 kilometrarna.

PicsArt_1365269372782_20130406203001790
Inte den bästa av träningsdata att visa upp. Men den visar klart och tydligt hur jag de första 21,1 kilometrarna höll ett tempo på under 4:20 större delen av sträckan.

Det gröna området tror jag indikerar tiden under 4:30 och det gula under 4:00. Jag har just börjat ladda ner mina data på polarpersonaltrainer.com och har ännu inte hittat alla funktioner. Skulle hellre se en sammanställning på de kilometerfarter jag höll per kilometer snarare än kurvor för varje hundra meter. Jag skall söka efter funktionen imorgon. Man kan dock rätt klart se under vilka partier jag halkade på isarna och vilka jag var tvungen att stanna upp vid gatukorsningar. Utan dessa missöden hade jag nog hållit ett medeltempo på under 4:20 min./km under de första 21,1 kilometrarna.

Efter de 21,1 km kan man se att jag saktade ner tempot rätt rejält samt att jag tog en lite paus med lugn joggning samtidigt som jag fyllde på mitt energiförråd. På grund av det lugna slutet på långpasset blev blev medeltempot således 4:36 min./km sett över hela de 32 kilometrarna.

Det blev sist och slutligen ett riktigt bra pass och ett bevis på att jag ännu har farten i kroppen om jag bara hålls skadefri. Det är riktigt skönt att äntligen kunna använda sig av frånskjut med det högra benet. Det blir en helt annan löpkänsla när man inte behöver fokusera på att minimera smärtan.

Jag har goda förhoppningar om att kunna börja köra in stora delar av långpassen i mitt måltempo på 3:54 min./km om några veckor ifall jag hålls utan smärtor den närmaste tiden.

PicsArt_1365270054515_20130406204117005
Efter passet blev det en andra frukost. Försökte hålla mig från gröt innan långpasset eftersom detta kan ställa till problem vid löpning.

PicsArt_1365270370334_20130406204632161
Min vikt före och efter långpasset. Nästan hela viktminskningen är naturligtvis i form av vätskeförlust, men ändå… Ursäkta för mina mindre vackra tånaglar 🙂

Join the Conversation

4 Comments

 1. says: Ingmar Juselius

  Grattis till ett fint långpass. Roligt att du verkar bli kvitt dina skadebekymmer. Skrattade igenkännande åt dina blåa tånaglar. Kunde ha varit mina. 🙂

  1. says: Benny

   Tack så mycket! Vi får hoppas att det går mot det bättre nu, det är nog en helt annan känsla att springa utan att det smärtar varje steg man tar… Jag tycker att mina tånaglar är rätt snygga nu jämfört med då jag spelade fotboll. Skulle annars inte ens tänka på det om inte min sambo påminner mig titt som tätt. 🙂

  1. says: Benny

   Tackar! Det är verkligen en underbar känsla att kunna springa utan smärta igen. 🙂 Hade nästan glömt hur roligt det verkligen är att springa då kroppen är i skick.

Leave a comment
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *