Långpass 27 km med syrran

Idag var det första långpasset efter Barcelona Marathon. För mig blev det som bekant inget helt maraton denna gång och jag har därför kunnat träna rätt så normalt denna vecka. För min syrra däremot gäller det att vara försiktig med träning åtminstone en vecka efter fullgjort maratonlopp. Detta eftersom det tar ett bra tag för vävnaderna i benen att läka efter en så lång sträcka som ett maraton i full fart.

långpass 23.3
Varmt och skönt under långpasset

Hursomhelst körde vi idag ett gemensamt långpass idag, där jag körde 27 km och syrran ungefär 25 km. Detta var också första gången efter maratonloppet då vi i lugn och ro haft tid att gå igenom det nyss genomförda maratonloppet samt gå igenom lite planerna inför kommande lopp under säsongen.

Det är alltid lika roligt att diskutera de upplevelser som man haft under ett maratonlopp eftersom de flesta som löpt en så pass lång sträcka går igenom ungefär samma känslor under loppet. Speciellt roligt är det att gå igenom ett lopp som har gått så pass bra som det gick för syrran i söndags.

När det gäller framtida maratonlopp har syrran redan bokat flyg till Stockholm dagen innan marathonloppet där 1.6.2013. Jag har även anmält mig till loppet, men avvaktar lite ännu med flyg- och hotellbokningen eftersom jag är lite osäker på mitt deltagande i loppet. Det är definitivt klart att jag inte kommer att delta i fler maratonlopp under samma premisser som jag deltog i Barcelona.

På en så pass utmanande sträcka som ett maraton går det inte att vara halvtränad om man tänker delta på allvar. Det går alltid att intala sig själv att den mentala biten är hälften av prestationen och så vidare. De som på allvar byggt upp sin form inför ett maratonlopp vet dock att detta är långt ifrån sanningen. Självförtroende och prestationssäkerhet är något som endast går att bygga upp genom otaliga timmar träning, i form av långpass i maratontempo samt olika typer av variationer i form av kort- och långintervaller.

Jag har fått vissa indikationer på att benet nu börjar tåla bättre belastning och att jag äntligen kan börja öka min mängd och min fart på passen igen. Tyvärr har min återhämtning dock inte varit den bästa de senaste veckorna och efter en vecka med bra träning har jag ofta fått dra en lugnare vecka efteråt. I vanliga fall brukar jag kunna köra tre veckor av stegrande mängd och intensitet innan jag kör en lugnare vecka.

Nästa veckoslut borde jag dock ha beslutat mig om jag tänker delta i loppet med tanke på alla praktiska arrangemang som behöver skötas i samband med deltagandet i ett maratonlopp utomlands. Flyg, hotell och semester är det första som behöver skötas. Efter detta behöver man även lägga upp en plan för hur man skall sköta alla praktiska jobbsaker för att få några lugna veckor av formtoppning inför loppet. Även på denna punkt slarvade jag inför Barcelona, men om jag skall delta i Stockholm tänker jag definitivt inte slänga bort mina möjligheter genom dåliga förberedelser inför loppet.

spansk återhämtning
Spansk återhämtning efter fullgjort långpass.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *